۰
plusresetminus

عید نوروز و گرانی شب عید

تاریخ انتشارچهارشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۲۷
یکی دیگر از تغییراتی که طی سال های گذشته بطور جدی در فرهنگ عید و آغاز سال نو وارد شده است موضوع افزایش قیمت ها در ایام نزدیک عید است
عید نوروز روزی است که کره زمین از محل خود روی مدار بیضوی شکل دور خورشید وارد محدوده ربعی از مدار خود می شود که این ربع مدار مطابق فصل بهار است و روز عید نوروز اولین روز فصل بهار است . ایرانیان از گذشته دور این روز را تشخیص داده و گرامی داشته و مراسم مخصوصی هم برای آن تدارک دیده و هر ساله این رسوم اجرا میگردد از جمله چیدن سفره هفت سین ، دید و بازدید اقوام ، خرید نیاز های زندگی ، پوشیدن لباسهای نو ،خانه تکانی ، عیدی دادن بزرگترها و عیدی گرفتن کودکان و ...

اغلب این رسومات ، رسومات بسیار پسندیده و زیبایی است که هر انسانی را به تحسین وا می دارد و علمای دین هم بر بسیاری از این رسومات صحه گذاشته اند. آنچه مشهود است اینست که در طی سال های متمادی بعضی از این رسومات کم و بیش دچار تغییر شده اند از جمله رسم چهار شنبه سوری که طی سال های اخیر با ورود وسایل آتش بازی از شکل اولیه خود خارج و به پدیده ای خطر ناک تبدیل شده است و موضوع این نوشتار نیست.

یکی دیگر از تغییراتی که طی سال های گذشته بطور جدی در فرهنگ عید و آغاز سال نو وارد شده است موضوع افزایش قیمت ها در ایام نزدیک عید است (که اصطلاحا گرانی شب عید گفته می شود) و پیامد آن یک تورم قطعی و غیر قابل انکار در قیمت هاست که هر ساله اتفاق می افتد. این تورم دلایل مختلفی دارد که به چند مورد آن اشاره میشود:

۱- افزایش تقاضا و هجوم مردم برای خرید و عکس العمل طبیعی عرضه کنندگان برای افزایش قیمت بر اساس قانون عرضه و تقاضا

۲- افزایش دستمزد ها وحقوق حقوق بگیران دستگاه های دولتی و غیر دولتی که بهانه به بدست فروشندگاه می دهند که قیمت های خود را بیشتر افزایش دهند انگار از این افزایش حقوق آنها هم توقع افزایش حقوقی برای خود دارند و سهم خود را می خواهند

۳- افزایش نرخ ارز بدلیل افزایش تقاضا برای سفر های خارجی

۴- افزایش دستوری قیمت های کالاهایی که توسط دولت قیمت گذاری می شود مثل قیمت انرژی و ....

۵- نیاز مشتری و نبود فرصت (که حتما باید قبل از عید خرید انجام شود بخصوص هیجان و جذابیت عید برای کودکان ) موجب کوتاه آمدن خانواده ها و خرید گرانتر می شود

موضوع افزایش قیمت ها پدیده نامطلوبی است که شیرینی ایام عید را به کام همه مردم بجز اشراف تلخ می کند و این یکی از رسوم ناپسندی است که کم کم در حال تبدیل شدن به سنت است چرا که تا صحبت شب عید می شود گرانی اجناس به ذهن متبادر می شود و آثار نگرانی در چهره بسیاری از خانواده ها ظاهر می شود.

حال چه کنیم که این پدیده ناپسند را مهار کنیم و یا تبعات آنرا به حداقل برسانیم:

یکی از مصوبات قانونی مجلس اینست که دولت موظف است هر ساله متناسب با نرخ تورم حقوق کارمندان و ... را افزایش دهد و یا بصورت موردی دولت با هاهنگی مجلس تصمیم می گیرد قیمت بعضی از اقلامی را که قیمت گذاری آنرا بعهده دارد افزیش دهد.
همزمانی این موضوعات با ایام عید و آغاز سال نو باعث هم افزایی بهانه شده و این بهانه قوی تری بدست فروشندگانی که بدلیل افزایش تقاضا سعی در افزایش قیمت های خود دارند ، می دهد و باعث افزایش بیشتر قیمت ها می شود.

حالت ایده آل آنست که هیچ تورمی رخ ندهد که دولت مجبور به افزایش حقوق ها باشد ولی تا رسیدن به شرایط مطلوب پیشنهاد می شود حداقل در مواردی که بدست دولت است این بهانه را ندهیم مثلا دولت ابتدای سال مالی کارمندان را برای اعمال تاثیر تورم در دستمزد ها در زمانی غیر از این قرار دهد وبه رسانه ها هم دستور داده شود به این موضوع خیلی دامن زده نشود و برنامه ها به گونه ای باشد که از مثلا ۳ ماه به عید تا ۲ ماه بعد از عید هیچ کالا و دستمزدی بصورت رسمی توسط دولت افزایش قیمت پیدا نکند و بهانه را از دست مغازه داران و فروشندگان برای افزایش قیمت ها بگیرد و سیستم های نظارتی دولت هم بصورت ویژه موظف به کنترل قیمت ها در این ایام باشند که هیچ کالایی حتی یک ریال هم گران فروخته نشود و تنها فروشندگان به مدد وفور مشتری زیاد کاسبی پر رونقی داشته باشند. در این صورت است که ایام عید بر همه شیرین تر خواهد بود.

به امید چنین روزی
منبع : الف
کد مطلب : ۵۷۰۳
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما