بخش دوم/گفتوگوی 2ساعته فارس با حجتالاسلام روحانی:
مجمع روحانیون به سرنوشت شوم نهضت آزادی و جبهه ملی دچار شده است
تاریخ انتشارچهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۲۶
: رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی گفت: اقدامات اعضای مجمع روحانیون سبب شده كه مجمع اینچنین منزوی و مانند گروهكهای نهضت آزادی، مشاركت و . . . از ملت دور شود و افسوس كه مجمع روحانیون مبارز به این سرنوشت شوم دچار شده است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدحمید روحانی رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار سیاسی باشگاه خبری فارس "توانا" با اشاره به عملكرد هاشمیرفسنجانی در جریان فتنه سال گذشته، در پاسخ به این سؤال كه آیا آقای هاشمی جزو خواصی كه ریزش كردهاند، محسوب میشود؟ اظهار داشت: امیدوارم هاشمیرفسنجانی ریزش نكند و به دامن ملت و انقلاب بازگردد و در خدمت اسلام و انقلاب باشد، اما چند مسئله وجود دارد كه در لغزش وی تأثیر داشته است.
* هاشمی در خطبههای نماز جمعه مردم را به تجملگرایی و رفاهطلبی فرا میخواند
وی با بیان اینكه این جمله حضرت امام(ره) كه فرمودند "كسانی میتوانند تا آخر با ما باشند كه درد فقر را چشیدهاند" هیچگاه از ذهنم خارج نمیشود، افزود: هاشمیرفسنجانی در یك خانواده مرفه رشد و زندگی كرده است لذا زندگی مرفه و به نوعی اشرافیگری یكی از عوامل تأثیرگذار در ریزش وی است؛ هاشمیرفسنجانی حتی در خطبههای نماز جمعه خود، مردم را به تجملگرایی، زندگی كذایی و رفاهطلبی فرا میخواند و این عاملی بود كه وی را از مردم جدا كرد.
* فامیلپرستی و آقازادهپرستی از عوامل لغزش هاشمیرفسنجانی است
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی "نورچشمیها و آقازادهها" را یكی دیگر از عوامل لغزش هاشمیرفسنجانی برشمرد و گفت: این فامیلپرستی و آقازادهپرستی بسیار خطرناك است و بسیاری را به چالش، انحراف و بدبختی كشانده است كه امیدواریم این آقازادهپرستی سبب نشود هاشمیرفسنجانی به طور كلی ساقط شود.
* غرور، یكدندگی و لجبازی عوامل دیگر لغزش هاشمی
"غرور" موضوع دیگری بود كه روحانی از آن به عنوان یكی از اسباب لغزش هاشمی رفسنجانی نام برد و تأكید كرد: غرور، خود را در برج عاج دیدن و اینكه "انتظار داشته باشی از رهبری تا مجلس و قانون در سیطره و چنگ تو باشند"، خصلتی است كه انسان را به تباهی میكشاند و این مسئلهای است كه برای هاشمیرفسنجانی وجود داشته و دارد و سبب بروز چنین مشكلاتی شده است.
وی دلیل چهارم به چالش كشیده شدن هاشمیرفسنجانی را "یكدندگی و لجبازی" برشمرد و از آن به عنوان "خطری كه همچنان او را تهدید میكند"، یاد كرد و ادامه داد: این خصلت از صفات شیطانی و نفسانی است و انسانها را به پرتگاه سقوط میكشد؛ اگر انسان فكر كند ایستادن روی حرفی كه زده و اشتباهی كه انجام داده، یك ارزش است و بر روی اشتباه خود پافشاری كند و آنرا افتخار بداند، به همان سرنوشت شومی دچار میشود كه بسیاری از تاریكاندیشان و خودپرستان به آن دچار شدهاند.
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی اضافه كرد: خودخواهی، خودپرستی و یكدندگی انسان را به سوی تكامل نمیبرد بلكه عامل سقوط فرد میشود لذا این عوامل جزو دلایلی هستند كه در لغزش هاشمیرفسنجانی تأثیر بسزایی داشتند كه امیدواریم خداوند به او كمك كند تا از این منجلاب نجات یابد.
روحانی در خصوص ارزیابی خود از اظهارات اخیر هاشمیرفسنجانی و تأكید وی بر مواضع نماز جمعه سال گذشته خود با وجود گذشت بیش از یك سال از فتنه 88، تصریح كرد: واقعاً با این مسائل نمیتوان گفت كه عاقبت هاشمیرفسنجانی چه خواهد بود، اما حقیقت این است كه هاشمی یك سری انتظاراتی از نظام دارد و فكر میكنم تا آن انتظارات برآورده نشود، او به راه نمیآید لذا امیدوارم خداوند به ملت و مقام معظم رهبری صلابت، توفیق و عنایتی ارزانی دارد تا در مقابل اینگونه وسوسهها استوارتر از گذشته بایستند و اجازه ندهند امیال نفسانی افراد تحقق یابد.
* هاشمی انتظار دارد در نظام حرف اول را بزند و در رهبری سهیم باشد
وی خاطرنشان كرد: هاشمی رفسنجانی انتظار دارد در نظام جمهوری اسلامی حرف اول را بزند و تقریباً نقش رهبری را داشته باشد و در كنار حضرت آیتالله خامنهای در رهبری سهیم باشد و به قول معروف به بازی گرفته شود، اما مقام معظم رهبری مرد خداست و طبق وظیفه خود عمل میكند و نمیتواند طبق خواستههای نفسانی این افراد عمل كند.
* مقام معظم رهبری در وظایف اسلامی خود، دوست، رفیق و سوابق كذایی نمیشناسند
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه مقام معظم رهبری در وظایف اسلامی خود، دوست، رفیق و سوابق كذایی نمیشناسند و به وظایف و رسالت خود عمل میكنند، گفت: هاشمیرفسنجانی از اینكه مقام معظم رهبری در چارچوب قانون اساسی به وی اجازه دخالت میدهند، به شدت ناراضی است و قطعا هر كارشكنی كه از دستش برآید، انجام میدهد.
روحانی راه هاشمی رفسنجانی را راهی دانست كه انسان را به جهنم كشانده و سبب نجات انسان نمیشود و در ادامه خاطرنشان كرد: راهی كه هاشمی در پیگرفته، راه ملت، امام، انقلاب و اسلام نیست لذا خود هاشمی باید متوجه و متنبه شود چراكه رهبری و ملت انقلابی و آگاه ایران دست رد به سینه كسانی خواهند زد كه اینگونه انتظارات را داشته باشند لذا هاشمی هرچه بیشتر بر روی اینگونه نادرستیها و لغزشها پافشاری كند، بیشتر به ورطه و گرداب سقوط نزدیك میشود.
* برخی اعضای مجمع روحانیون اصلا اعتقادی به امام نداشتند
وی در ادامه گفتوگوی تفصیلی خود با فارس درخصوص مجمع روحانیون مبارز و در پاسخ به اینكه چرا اعضای این مجمع كه در ابتدای انقلاب به همراهی با امام خمینی(ره) شهرت داشتند، در مسیر انقلاب از خط خود جدا شدند و در آخر نیز مقابل نظام ایستادند؟ گفت: در خصوص مجمع روحانیون مبارز چند مسئله دخیل بود كه كار آنها را به اینجا كشاند؛ در میان اعضای مجمع روحانیون كسانی بودند كه اصلا به امام خمینی(ره) اعتقاد نداشتند اما بوی قدرت به مشامشمان رسیده و آنها را به مجمع روحانیون كشانده بود.
* برخی اعضای مجمع به ناچار اصل ولایتفقیه را پذیرفتد؛ برخی هم اندیشه لیبرالیستی داشتند
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی با بیان اینكه همچنین در میان اعضای مجمع كسانی بودند كه به امام اعتقاد داشتند اما به اصل ولایت فقیه معتقد نبودند و از روی ناچاری پذیرفته بودند كه خود را موافق نشان دهند، ادامه داد: دسته سوم نیز كسانی بودند كه اندیشه لیبرالیستی داشتند و با این اندیشه زندگی كرده و اساسا حرفها و اندیشههای انقلابی را مسخره میكردند كه اینها نیز در مجمع نقش داشتند و بعد هم در رأس تشكیلات قرار گرفتند و در انحرافی كه برای مجمع به وجود آمد، نقش داشتند.
روحانی اضافه كرد: مسئله چهارم حفظ منافع و قدرت افراد بود؛ برخی از اعضای مجمع پس از رحلت امام(ره) احساس كردند كه منافعشان را از دست دادهاند و در قدرت و نظام سهمی ندارند، یعنی به خیال خودشان كنار گذاشته شده بودند لذا این موضوع سبب شد در این جو قرار گیرند.
* معتقدان به امام و رهبری در مجمع روحانیون در اقلیت هستند
وی با اشاره به اینكه البته در میان اعضای مجمع روحانیون افرادی بودند و هستند كه به امام، انقلاب، اسلام و رهبری اعتقاد دارند اما در اقلیت هستند و نمیتوانند نقشی ایفا كنند، گفت: متأسفانه مجمع روحانیون به دلیل این رفتارهای نادرست و اشتباه، خود را در صف دشمن قرار داد و از انقلاب جدا شد.
"حالا جالب است كه در اعلامیههای خود از امام به صورت ابزاری استفاده میكنند. آنها بر روی برخی عبارات امام مانند رأی مردم و حق و حقوق مردم تأكید میكنند اما توجه ندارند كه امام خمینی(ره) فرموده بودند پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به این مملكت آسیب نرسد."
* مجمع روحانیون از نام امام راحل استفاده ابزاری میكند
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی پیروی از اصل ولایت فقیه و رهبری را از خطوط قرمز حضرت امام (ره) دانست و با اشاره به تأكیدات فراوان ایشان بر روی این مسئله یادآور شد: چطور میتوان پذیرفت كه فردی خود را در خط امام بداند اما فرامین رهبری را زیر پا بگذارد و به رهبری پشت كند كه آقایان عضو مجمع باید این سؤال را جواب دهند.
روحانی اضافه كرد: كسانی كه امروز اطلاعیه میدهند و از امام دم میزنند و خود را یار امام میدانند، آیا قبول دارند كه امام مسئله ولایت فقیه و پیروی از رهبری را واجب میدانستند؟ آیا این استفاده ابزاری از امام نیست؟ اینها میخواهند چه كسانی را فریب دهند؟ ملت ایران آگاه است و با این مسائل فریب نمیخورد.
* اگر اعضای مجمع امام را قبول دارند، باید از رهبری رهنمود بگیرند
وی با تأكید بر اینكه اعضای مجمع روحانیون باید خط خود را مشخص كنند كه آیا امام خمینی(ره) و همه آرمانهای ایشان را قبول دارند و یا در مسایلی كه به نفعشان است، پیرو امام هستند، اظهار داشت: اولین مسئله رهبری است و اگر این افراد امام را قبول دارند، باید بیایند، زانو بزنند و از مقام معظم رهبری رهنمود بگیرند و تكلیف و وظیفهشان را بپرسند.
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی ادامه داد: اما اگر رهبری را قبول ندارند، پس امام را نیز قبول ندارند چراكه هیچكس نمیتواند ادعا كند كه پیرو خط امام هستم اما رهبری را قبول ندارم؛ این موضوع خیانت، نفاق، دورویی و ریاكاری است و این افراد با این شیوه نمیتوانند در جامعه سربلند كنند.
* مجمع روحانیون مبارز به سرنوشت شوم نهضت آزادی و جبهه ملی دچار شده است
روحانی تأكید كرد: امروز میبینیم كه این روش اعضای مجمع روحانیون سبب شده كه مجمع اینچنین منزوی شود و مانند گروهكهای نهضت آزادی، جبهه ملی، مشاركت و... از ملت دور شود و این جای افسوس است كه مجمع روحانیون مبارز به این سرنوشت شوم دچار شده است چراكه برخی از اعضای آن از كسانی بودند كه زمانی در صحنه انقلاب حضور داشتند.
وی خاطرنشان كرد: انتظار ما این است كه مجمع روحانیون دوشادوش ملت به صحنه بیاید؛ نه اینكه در گوشهای بنشیند و اعلامیه دهد، چراكه نهضت آزادی نیز این اقدام را انجام میدهد و اعضای مجمع باید از سرنوشت نهضت آزادی و دیگر گروهكهایی كه راهشان را از امام و انقلاب جدا كردند، عبرت بگیرند.
* اعضای مجمع با حرف زدن از امام نمیتوانند مردم را فریب دهند
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی متذكر شد: اگر اعضای مجمع فكر میكنند حرف زدن از امام میتواند مردم را فریب دهد، اشتباه میكنند، چراكه ملت ایران امروز به عمل نگاه میكند لذا تا زمانیكه این افراد راه خود را مشخص نكنند، در این جامعه اعتبار و ارزشی نخواهند داشت.
روحانی در پاسخ به اینكه یكی از معیارهای انقلاب عدم دوستی و نرمش با آمریكا بود اما چرا از سال 76 تقابل ایران با آمریكا به نرمی كشید، تأكید كرد: البته هیچگاه نرمشی در رابطه با آمریكا ندیدهام، چراكه مقام معظم رهبری راسختر و استوارتر در مقابل سیاستهای آمریكا ایستادهاند و هرگونه گرایش به آمریكا را رد میكنند.
* دولت خاتمی در جهت نزدیك شدن به آمریكا تلاش میكرد
وی اضافه كرد: البته دولتهایی كه برروی كار میآیند، گاهی اندیشههای لیبرالیستی دارند؛ مانند دولت خاتمی كه در جهت نزدیك شدن به آمریكا و گرایش به سمت آن تلاش میكرد، چهآنكه این دولت مطرح میكرد "شعار "مرگ برآمریكا" سر ندهید، پرچم آمریكا را به آتش نكشید، ما دنبال تنشزدایی هستیم" كه تمام این حرفها غیر از مسیر امام و انقلاب و خواست ملت بود و دیدیم كه اینها شكست خوردند.
* دولت احمدینژاد اندیشه و اهداف امام را بار دیگر در دنیا مطرح كرد
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی با اشاره به "گامهای خوبی كه دولت احمدینژاد در پیشبرد آرمانهای امام در سطح جهانی برداشته است"، تصریح كرد: دولت احمدینژاد توانست اندیشهها و اهداف امام را بار دیگر در دنیا مطرح كرده و ضعفهای دولت قبلی را جبران كند.
روحانی در پایان یادآور شد: امیدواریم این راه امام و انقلاب در آینده نیز قویتر جلو برود؛ به خصوص با حركتی كه اكنون در جهان اسلام و جهان عرب موج ایجاد كرده و اندیشههای حضرت امام و صدور انقلاب توانسته كاخها را به لرزه دربیاورد. انشاءالله ملت ایران ودولت راسختر و پایدارتر از گذشته راه امام و انقلاب را جلو ببرند.
* گفتوگو از مونا رحیمبصیری