سازمان خصوصيسازي هفت سال پس از معامله ٨/٧ هزارمیلیارد تومانی مخابرات، این قرارداد را به دلیل عدم ایفای تعهدات فسخ کرد.
به گزارش "حافظ نیوز"،سال ٨٨، ٥٠ درصد به علاوه يك سهم از شركت مخابرات به شركت توسعه اعتماد مبين به ارزش هفت هزار و ٨٠٠ ميليارد تومان واگذار شد اما در طول هفت سال گذشته اين شركت كه موظف بود ٢٠ درصد از مبلغ را به صورت نقد و باقي را طي اقساط پرداخت كند به تعهداتش عمل نكرد و به اين ترتيب سازمان خصوصيسازي تصميم به فسخ قرارداد واگذاري مزبور به عنوان بزرگترين واگذاري در تاريخ ايران گرفت.
جعفر سبحاني، مشاور سازمان خصوصيسازي در گفتوگو با «اعتماد» ضمن تاييد خبر فسخ قانوني واگذاري مخابرات گفت: عدم انجام تعهدات از سوي شركت توسعه اعتماد مبين در طول سالهاي گذشته موجب اين تصميم شده است. سازمان خصوصيسازي پس از فرصتهاي مكرري كه براي شركت مزبور قايل شد؛ تصميم به فسخ قرارداد واگذاري گرفت.
او در پاسخ به اينكه شركتهاي زيادي به تعهدات خود عمل نكردهاند چرا تنها قرارداد واگذاري مخابرات حذف شده است، گفت: براي فسخ قرارداد بايد قيمت امروز شركت كمتر از قيمت پيش از واگذاري نباشد كه سازمان ضرر كند. در مورد مخابرات اينگونه بود و قيمت امروز مخابرات از نرخي كه سال ١٣٨٨ داشته بيشتر بوده است لذا نسبت به فسخ قرارداد اقدام شد. اما شركتهايي هستند كه قيمت روز آنها از قيمت روز واگذاري كمتر است لذا شرايط فسخ را ندارند و در صورت فسخ سازمان زيان ميبيند. سبحاني همچنين در پاسخ به اين پرسش كه ميزان بدهي اين شركت چقدر و عدم تعهدات شركت توسعه اعتماد مبين چه بوده اظهار كرد: اجازه دهيد درباره بدعهديها و مبالغ بدهي اين شركت بعدا صحبت كنيم و جزييات آن بعدا اعلام شود اما سال گذشته نيز به دنبال عدم انجام تعهدات اين شركت قرار بود ٥ درصد از سهام مخابرات در بورس عرضه شود كه بلافاصله شركت به ميان آمد و بخشي از تعهدات را انجام داد به اين ترتيب عرضه بورسي منتفي شد. ميرعلي اشرف عبدالله پوريحسيني، رييس سازمان خصوصيسازي نيز در اين خصوص گفت: اين قرارداد حدود ۱۲ روز قبل به دليل عدم ايفاي تعهدات خريدار بلوك كنترلي مخابرات ايران پس از گذشت نزديك به ۷ سال از اين واگذاري فسخ شده است. او با بيان اينكه رقم چكهاي برگشتي خريدار بلوك كنترلي سهام مخابرات ايران به حدود ۱۰۰۰ ميليارد تومان رسيده است، عنوان كرد: جمع اين چكها به ۵ يا ۶ فقره رسيده كه مربوط به ۲ يا ۳ قسط آخر اين واگذاري بوده است. به گفته وي با توجه به عدم ايفاي تعهدات خريدار و اظهار ناتواني از پرداخت اقساط چارهاي براي سازمان خصوصيسازي براي فسخ قرارداد واگذاري مخابرات ايران (سهامي عام) باقي نماند و اكنون اين واگذاري فسخشده تلقي ميشود. او در برابر اين پرسش مبني بر اينكه با توجه به فسخ قرارداد آيا امكان تداوم تملك اين دارايي از سوي توسعه اعتماد مبين درصورت وصول چك وجود دارد، پاسخ داد: هماكنون پس از طي مراحل اداري بايد بلوك ۵۰ درصد بهعلاوه يك سهم مخابرات دوباره به هيات واگذاري رفته و ضمن بررسي مجدد قيمت پايه هر سهم و ارزشگذاري اين دارايي مجدد براي عرضه در بازار آگهي شود كه در اين زمينه به احتمال فراوان سازمان خصوصيسازي در بلوكهاي ۱۷ درصدي اين دارايي را عرضه خواهد کرد. اين مقام مسوول ادامه داد: گرچه توسعه اعتمادمبين ميتواند در صورت پاس كردن چكها همچنان تملك خود بر اين دارايي را ادامه دهد، اما براي اين موضوع بايد به هيات داوري مراجعه كنند. او در خصوص اينكه با فسخ قرارداد واگذاري بلوك كنترلي سهام مخابرات ايران تكليف شركتهاي تابعهاي آن از جمله ارتباطات سيار ايران و شركتهاي مخابراتي استاني چيست، گفت: سازمان خصوصيسازي براساس آنچه واگذار شده تصميم گرفته و با شركتهاي تابعه مخابرات از جمله همراه اول يا در شركتهاي سرمايهپذير آن كاري ندارد، بنابراين مطابق با قانون تجارت با مخابرات ايران رفتار خواهد شد. شركت مخابرات ايران بعد از عرضه اوليه و كشف قيمت ١٥٠ توماني هر سهم در ١٩ مرداد ٨٧، تا سالها بزرگترين شركت بورس و مشمول اصل ٤٤ حاضر در بورس از لحاظ ميزان سرمايه (بيش از ٤هزار ميليارد توماني) و ارزش روز بازار سهام (تا حداكثر ١٨ هزار ميليارد توماني) بود. ١٣ ماه بعد، اين شركت بزرگ با معامله ٨/٧ هزار ميليارد توماني ٥٠ درصد به علاوه يك سهم، ركورد بزرگترين معامله و واگذاري شركتها را در طول حيات اقتصادي ايران شكست و خصوصي شد. حتي چك ١٥٠٠ ميليارد توماني بابت پرداخت وجه نقد معامله تاريخي شد.
حال بعد از حدود ٦ سال از آن تاريخ كه مخابرات با قيمت ١٩٩ توماني و ارزش روز بازار ١/٩ هزار ميليارد توماني به رده هفتم بزرگترين شركت بورسي نزول كرده، نخستين عرضه بلوك ٧/٤ درصدي آن بعد از معامله ٨/٧ هزار ميليارد توماني انجام ميشود تا در صورت فروش، معادلات سهامداري آن تغيير كند. به اين ترتيب در شرايطي شركت توسعه اعتمادمبين مالك ٥٠ درصد بهعلاوه يك سهم مخابرات بوده و مديريت آن را در اختيار دارد كه در پي تغيير مديرعامل و بروز اختلافنظرهايي كه در مجمع سالانه اخير (٢٤ ارديبهشت با تقسيم سود ٤٠ توماني هر سهم) و بعد از آن نمايان شد و همچنين تاخير در پرداخت اقساط، مقرر شده عرضه بلوكي «اخابر» انجام شود. مخابرات ركورد بزرگترين معامله و واگذاري شركتها را در طول حيات اقتصادي ايران شكست و چك ١٥٠٠ ميليارد توماني وجه نقد آن معامله تاريخي شد اما نه تنها ادغام يا حذف شركتهاي استاني «اخابر» عملي نشد بلكه در سال ٩٤ و در جريان تغيير ساختار مخابرات نيز اين موضوع به نتيجه نرسيد و حال قرارداد آن به طور كلي فسخ شد. رييس سازمان خصوصيسازي اعلام كرد قرارداد واگذاري مخابرات ايران ۱۲ روز قبل به علت پرداخت نشدن ۲ يا ۳ قسط از سوي شركت اعتماد مبين و برگشت خوردن نزديك به ۱۰۰۰ ميليارد تومان چك آن فسخ شد.
انتهای خبر/111