والدین پس از یک سال اول زندگی کودکان، با کاهش شدید رشد و همچنین کاهش اشتهای کودک خود مواجه می شوند، به طوری که اغلب از لاغری و بدغذایی کودک خود شکایت دارند.
به گزارش حافظ خبر، خوب است بدانیم کودکان دو تا چهار ساله در طول رشد خود، درباره غذا و عادتهای غذایی جدید کنجکاوی پیدا میکنند و تمایل دارند خودشان غذا را انتخاب کنند. اگرچه برخی مواد غذایی ضروری است، اما هر کودک نیازها و ذائقه غذایی منحصر به فردی دارد. به طور کلی، در هر وعده غذایی لازم است به کودک غذاهایی از هر پنج گروه غذایی اصلی (نان و غلات، میوه، سبزی، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات) داده شود. هرچند ممکن است همیشه کودک مقدار توصیه شده از هر پنج گروه غذایی را نتواند بخورد، اما اگر غذاهای سالم و متنوعی سرو شود در نهایت در طول هفته آنچه را نیاز دارد دریافت می کند.
کودک من در طول روز چقدر باید غذا بخورد؟
بهتر است کودکان دست کم سه وعده غذایی و دو میان وعده در روز میل کنند. میان وعده های مناسب شامل شیر پاستوریزه یا جوشیده، نان و پنیر، خرما، میوه و خشکبار شامل گردو، بادام، انجیر و مواردی از این قبیل است. تا جایی که امکان دارد از دادن تنقلاتی مانند پفک، یخمک و چیپس که ارزش تغذیه ای آن کم است باید خودداری کرد. از این رو خرید مواد غذایی خانواده لازم است بر اساس لیست و با در نظر داشتن مغذی بودن یا نبودن هر ماده غذایی صورت گیرد تا از در دسترس بودن تنقلات با ارزش غذایی کم پیشگیری شود.
نکات مهم رفتاری موثر بر اشتهای کودک
هیچ گاه زمانی که کودک خسته و خواب آلود است به اجبار و از ترس گرسنه ماندن کودک، به او غذا ندهید.
هنگام غذا دادن به کودک شتاب و عجله نداشته باشید و در محیط آرام اجازه بدهید کودک غذای خود را بخورد.
کودکان به غذاهایی که در آنها از رنگ های سبز، زرد و نارنجی استفاده شده باشد، بیشتر علاقه دارند.
اگر کودک به ماده غذایی علاقه نداشته باشد، جانشین مناسبی برای همان ماده غذایی پیدا کنید و هیچگاه کودک را به خوردن غذایی که تمایل ندارد مجبور نکنید.
دقت کنید اشتهای کودک مانند خلق و خوی او متغیر است و به علت حس استقلال طلبی کودک در این بازه سنی، اجازه بدهید کودک غذای خود را انتخاب و با دست آن را لمس کند.
مراقب عادت های غذایی پدر و مادر و سایر افرادی که مراقبت کودک هستند، باشید. در صورت تمایل نداشتن این افراد به غذا، در هنگام حضور کودک آن را بیان نکنند.
غذا خوردن با همسالان می تواند بر اشتهای کودک موثر باشد.
در صورت اشتهای کم کودک سعی کنید وعده های غذایی متعدد اما کم حجم به او بدهید.
دقت کنید هر میان وعده باید با وعده های اصلی غذا دو ساعت فاصله داشته باشد.
هدف از توصیه های تغذیه ای به کودکان دو تا پنج سال، تامین بیشترین میزان رشد، تکامل و شکل گیری رفتارهای مثبت غذا خوردن از همین دوران کودکی است.
حانیه رنجبران کارشناس ارشد تغذیه واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز