قارچ ها گیاهانی هستند که مصرف خوراکی پیدا کرده اند، اما همه قارچ ها خوراکی نبوده و بعضی سمی و بسیار خطرناک هستند. خوردن چند لقمه از این قارچ ها می تواند کبد، کلیه و حتی مغز را از کار انداخته و گاه موجب مرگ شود.
حتی افراد متخصص هم بدون نظر آزمایشگاه نمی توانند از روی ظاهر یا مزه قارچ بگویند کدام قارچ وحشی خوراکی و کدام قارچ سمی است. تنها در آزمایشگاه های ویژه می توان خوراکی بودن قارچ ها را تایید کرد. هیچ آزمایشی هم وجود ندارد که افراد عادی بتوانند انجام دهند و از طریق آن از خوراکی بودن قارچ اطمینان یابند.
راهکارهای پیشگیری از مسمومیت با قارچ
· در سفر از خوردن گیاهان و قارچ هایی که از طبیعت چیده شده اند پرهیز کنید.
· عدم مسمومیت جانورانی که از این گیاهان و قارچ ها مصرف داشته اند به هیچ وجه دلیل غیر سمی بودن آنها نیست. تشخیص گیاهان و قارچ های سمی از انواع بی خطر بسیار مشکل است.
· از به کار بردن گیاهان موجود در طبیعت، در تهیه دارو، معجون یا چای خانگی پرهیز کنید. دانه های گیاهان را نجوید.
· در صورت وقوع مسمومیت با گیاهان موجود در طبیعت و یا قارچ ها، مصدوم را در سریع ترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنید.
نشانه های مسمومیت با قارچ سمی
· درد معده، استفراغ، اسهال، تب بالا، نبض تند، ضربان نامنظم قلب، کاهش فشار خون، سردرد، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات تنفسی، سستی و بی حالی، تشنگی بیش از حد، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ، از علائم مسمومیت با قارچ های سمی است.
· از بدترین علائم مسمومیت با قارچ های سمی، آسیب به کبد و کلیه ها است که می تواند در ابتدا به صورت یرقان یا زردی بروز پیدا کند.
اگر به مسمومیت با قارچ مشکوک شدیم، چه کنیم؟
· در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ باید هرچه سریع تر فرد مسموم شده را به بیمارستان منتقل کرد.
· نباید جلوی تخلیه معده فرد مسموم شده را گرفت.
· گاهی لازم است فرد مسموم شده را مجبور به استفراغ و تخلیه معده کرد تا قارچ های سمی باقیمانده خارج شود و از این طریق از ورود سم بیشتر به بدن پیشگیری کرد.
دکتر مسعود قنبریان رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز