اذعان مشاوراوباما به ناتوانی دولت در متوقف کردن ایران
تاریخ انتشاردوشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۹
مشاور ویژه سابق رئیسجمهور آمریکا از اعراب خواست سطح توقع خود را از نشست «کمپدیوید» برای کاستن از نفوذ ایران در منطقه پایین بیاورند و افزود: دولت آمریکا در حال حاضر فاقد قدرت تاثیرگذار برای حل این مشکل است.
فارس: «دنیس راس» دستیار سابق ویژه «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبهای با روزنامه «المدینه» عربستان سعودی، از اعراب خواست تا سطح توقع خود از نشست «کمپ دیوید» را پایین بیاورند و انتظار نداشته باشند با این نشست و تصمیمهایی که در آن گرفته میشود، آمریکا بتواند مانع نفوذ بیشتر ایران در منطقه شود.
راس که «هماهنگکننده (سابق) دولت آمریکا در امور آمریکا و ایران» و یک «دیپلمات یهودی عملگرا» شناخته میشود، در خصوص نشست کمپدیوید گفت: این نشست در شرایطی دشواری چه در منطقه چه در سطح روابط دو جانبه (اعراب-آمریکا) برگزار میشود... کشورهای عربی معتقدند که منطقه در معرض نفوذ ایران از طریق گروههای داخلی مانند یمن است.
او افزود: دولت اوباما نیز در آستانه امضای توافقی هستهای با ایران است که تحریمهای آمریکا و بینالمللی را از آن بر میدارد. بر خلاف اینکه کشورهای عربی چنین توافقی را به شرط اینکه مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی شود، رد نمیکنند، اما معتقدند که رفع تحریمها سبب میشود توانمندی ایران در ناآرام کردن منطقه تقویت شود. از دید دولت (آمریکا) یافتن مکانیزمی که مانع چنین استفادهای از جانب ایران از فواید این توافق هستهای شود، تا مانع تشدید حمله ایران به منطقه شود، دشوار است.
مشاور ویژه «هیلاری کلینتون» (وزیر خارجه سابق) در وزارت امور خارجه آمریکا در امور خلیج فارس، با بیان اینکه «نشست کمپدیوید ترجمه عملی برای یافتن راه حلی برای مشکل مذکور (ممانعت از توسعه نفوذ ایران در منطقه) است افزود: اگر واشنگتن نگران دخالتهای ایران در منطقه است -که عملا احساس نگرانی واقعی میکند- من احتمال میدهم که سران (عربی و آمریکایی) در نشست کمپدیوید در جستوجوی شیوهای عملی باشند برای همکاری در این رویارویی با این دخالتها(ی ایران)».
دستیار ویژه اوباما و مدیر ارشد منطقه مرکزی (شامل خاورمیانه، خلیج فارس، افغانستان، پاکستان و جنوب آسیا) در شورای امنیت ملی آمریکا دولت آمریکا را فاقد توان کافی برای مقابله با نفوذ ایران دانست و اذعان کرد: واشنگتن راهکارهایی منطقهای برای مشکلات مهمتر پیشنهاد میکند اما دولت (آمریکا) قدرت عملی برای تاثیرگذاری ندارد زیرا عملا در هیچ یک از این مشکلات در چند سال گذشته حضور عملی نداشته است».
راس در ادامه افزود: ایرانیها پس از توافق هستهای احساس قدرت میکنند.. این امر یافتن راهکارهای میانه برای مشکلات منطقهای را دشوارتر میکند. اصولا آنچه اعراب میخواهند منع دخالتهای ایران در امور داخلیشان است و این امری است که با قانون بینالمللی تطابق دارد اما مشکلی که دو طرف (آمریکایی و عربی) با آن رو به رو هستند، این است که چگونه؟».
عضو سابق پنتاگون (در دوره ریگان) و مسئول برنامهریزی سیاستهای وزارت امور خارجه آمریکا در دوران جورج بوش (پدر) از اعراب خواست که سطح توقع خود را از نشست کمپدیوید و کاسته شدن از نفوذ ایران پایینتر بیاورند و گفت: در نشست کمپدیوید قراردادهای نظامی متفاوتی از حیث حمایت از توان دفاعی اعراب امضا خواهد شد اما من همه را توصیه میکنم که سطح انتظارها را پایین بیاورند. موانعی حقیقی مقابل راه طرفین است و اینها، موانعی است که با توجه به موضع تند ایران و ناگزیری دولت آمریکا برای آرامکردن مقابلهاش با تهران تا امضای توافق هستهای، یافتن راهکار را آسان نمیکند.
دنیس راس، دیپلمات و نویسندهٔ آمریکایی و متولد سانفرانسیسکو از مادر یهودی و پدری نامعلوم و فارغالتحصیل رشته علوم سیاسی است که پس از جنگ ششروزه علناً اعلام کرد که به دین یهود درآمده است. راس، برای حدود ۱۲ سال نقش اساسی در شکلگیری دخالتهای دولتهای آمریکا در امور مرتبط با سازش در خاورمیانه داشت و او مسئول اصلی مذاکرات بود. او در دولتهای «بوش پدر» و «پسر» و «بیل کلینتون» مسئول یافتن رهیافتهای جهت مسایل مرتبط با درگیریهای اسرائیل و فلسطینیان بود.