مسئول دفتر محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی فارس گفت: هرگونه آتش زدن کاه و کلش محصولات کشاورزی غیرقانونی بوده و مورد پیگرد قرار میگیرد.
به گزارش حافظ به نقل از روابط عمومی جهاد کشاورزی فارس، محمدمهدی غیاثی در این زمینه اظهار داشت: همچون سنوات گذشته نهادها و ارگانهای مسئول از جمله فرمانداریها، بخشداری، دادگستری و محیط زیست در راستای جلوگیری از آتش زدن کاه و کلش مزارع، اقدامهای پیشگیرانه را انجام داده و با متخلفین برخورد قانونی انجام میشود.
وی افزود: زمینهای زراعی استان فارس از غنیترین زمینهای کشور است و کشاورزان این منطقه سالانه با تولید حدود یکمیلیون 279 هزار تن گندم در ردیف استانهای برتر کشور از نظر تولید این محصول استراتژیک قرار دارند.
غیاثی ادامه داد: کاه و کلش باقیمانده از محصول گندم بهترین تغذیه برای خاک و بینیاز کردن آن از کودهای شیمیایی است و این در حالی است که کشاورزان و بهویژه گندمکاران، با آتش زدن باقیمانده کاه و کلش محصولات کشاورزی مرتکب اشتباه بزرگی میشوند و با این عمل، لطمههای جبرانناپذیری به مواد آلی خاک وارد میکنند.
وی اضافه کرد: کشاورزان و زارعان خواسته و یا ناخواسته با آتش زدن کاه و کلش محصولات کشاورزی نهتنها این سرمایه هنگفت و کود طبیعی در دسترس را از دست میدهند بلکه هزینههای خود را افزایش داده و برای افزایش راندمان محصول، نیاز زمین به کودهای شیمیایی را هم افزایش میدهند.
مسئول دفتر محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی با اشاره به اینکه بیش از 500 دستگاه از ادوات خاکورزی و حدود 70 دستگاه کشت مستقیم برای انجام عملیات «کمخاکورزی» و یا «بیخاکورزی» در اختیار کشاورزان قرارگرفته است. خاطرنشان کرد: میتوان با یک برنامهریزی صحیح و استفاده مناسب از ماشینآلات نسبت به مدیریت بقایا اقدام کرد بدون آنکه نیازی به سوزاندن آن باشد.
غیاثی در ادامه بیان کرد: در راستای اجرایی شدن بند «ب» ماده دو و همچنین مواد یک، چهار، 6 ، هفت، 9، 11، 15، 16، 18، 19 و 21 قانون مدیریت پسماندها و به استناد ماده 688 قانون مجازات اسلامی، از آنجائی که اعمال مدیریت صحیح پسماندهای محصولات زراعی و از آن جمله گندم نقش مهمی در حفظ محیط زیست و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه ایفا میکند، اجرای دستورالعمل مدیریت بهینه پسماندهای کشاورزی از جمله گندم در مزارع ضروری بوده و بر اساس ماده 11 قانون مدیریت پسماند نظارت بر اجرای ضوابط و روشهای مصوب در زمینه مدیریت پسماندهای کشاورزی به عهده سازمان جهاد کشاورزی است.
مسئول دفتر محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی با بیان غیرقانونی بودن آتش زدن کاه و کلش محصولات کشاورزی گفت: همهساله با توجه به فرا رسیدن فصل گرما و برداشت محصولات کشاورزی، بعضی از کشاورزان با اهدافی چون از بین بردن علفهای هرز باقیمانده در مزارع بهمنظور کاهش هزینه مبارزه با آن در سال بعد، از بین بردن آفات گیاهی و جلوگیری از ایجاد محیط مناسب تکثیر این آفات و ایجاد سهولت بیشتر در عملیات کاشت و داشت، برای آماده کردن زمینهای کشاورزی خود برای کشت دوم اقدام به سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی میکنند که بهغیر از آنکه چهره بدی از طبیعت را نشان میدهد، باعث مشکلات زیستمحیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه خواهد شد.