بورس اوراق بهادار تهران با سقوط 3589 واحدی در روز سه شنبه 26 اسفند 1393 یک رکورد تاریخی به جای گذاشت.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز و پس از بازگشایی نماد شرکت های پالایشگاهی با افت ۳۵۸۹ واحد به رقم ۶۱ هزار و ۵۳۲ واحد رسید. شاخص بورس روز دوشنبه 65122 واحد بود. در حالی که بازار سرمایه در یک سال اخیر روند نزولی شدید طی کرده بود، در هفته های اخیر اندکی رو به صعود گذاشته بود و مایه امیدواری سهامداران شده بود، اما کاهش شدید شاخص در روزهای پایانی سال خبر خوبی برای سهامداران نبود. بر اساس آمارهای موجود از شاخص بورس از سال 1376 تاکنون، کاهش 5.5 درصدی شاخص در روز جاری شدیدترین سقوط بورس محسوب می شود و به نوعی می توان گفت امروز رکورد سقوط بورس زده شد. پیش از این رکورد سقوط بورس به 5 آبان ماه سال 1387 برمی گشت که در آن روز شاخص بورس با نزول 5.3 درصدی مواجه شد.
علت اصلی سقوط بورس در روز سه شنبه باز شدن نماد شرکت های پالایشی بود که بیش از یک سال از بسته شدن نمادهای آنها می گذشت. به علت اختلافات میان شرکت های پالایشی و وزارت نفت درباره تامین مالی خوراک این شرکت ها که تاثیر مستقیم در سودآوری آنها می گذاشت، شرکت های مذکور از یک سال پیش نسبت به ارائه اطلاعات مالی خود به بازار سرمایه پرهیز کردند که این مسئله سبب بسته شدن نماد آنها شد.
* 40 روز پس از کارت زرد وزیر اقتصاد لازم به یادآوری است 14 بهمن ماه امسال نمایندگان مجلس در پی طرح سوال حمید رسایی از وزیر اقتصاد بابت سقوط بورس در یک سال اخیر، از پاسخ های طیب نیا قانع نشدند و دومین کارت زرد را به او نشان دادند. یکی از محورهای سوال رسایی از طیب نیا باز نشدن نماد پالایشگاه ها بود. رسایی در آن جلسه گفت: آقای طیب نیا، چرا تا الان به عنوان رئیس شورای عالی بورس، پیگیر سرمایه های بلوکه شده مردم در سهام پالایشگاه ها نبودید؟ اگر پیگیر بودید قطعا یک سال قبل، مردم سهامدار حقیقی، چشم انتظار نبودند؛ اگر سرمایه زندگی خودتان یک سال بسته بود، چطور اقدام می کردید؟ چرا با عدم ارائه به موقع اطلاعات شرکت های پالایشی برخورد قانونی نمی کنید؟ مگر نه اینکه طبق قانون بازار اوراق بهادار در ماده های 45 و 49 باید سازمان بورس به عنوان مدعی العموم به دلیل تأخیر در انتشار صورت های مالی شرکت ها، از آنها شکایت کند؛ تا سرمایه های مردم همچنان در بازار قفل نشود و شرکت ها شفاف بمانند؟ طیب نیا در آن جلسه وعده داد که نماد پالایشگاه ها با تغییراتی مفید، باز خواهد شد. وی از لزوم تشکیل کمیته ثبات بازار سرمایه سخن گفت و با اشاره به تصمیمات ارزشمندی که در موارد مختلف از جمله در مورد کیفی سازی پالایشگاه ها اتخاذ شد اضافه کرد: این اقدام زمینه را برای باز کردن نماد پالایشگاه ها فراهم کرد. با این حال، طیب نیا در مصاحبه ای که امروز سه شنبه 26 اسفند از او در روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد منتشر شده، کارت زرد مجلس را من درآوردی خوانده و گفته است: سوال حق نمایندگان محترم مجلس است و پاسخگویی هم وظیفه ماست. مسئله کارت زرد و امثالهم موضوعیت ندارد و چیزی که به عنوان کارت زرد مرسوم شده در آیین نامه داخلی مجلس جایگاهی ندارد و تعبیر من درآوردی است. نمایندگان یا از پاسخ داده شده قانع می شوند یا نه و من هم از این سوالات ناراحت نیستم و طرح این سوالات و پاسخ هایی که داده می شود فرصتی را ایجاد می کند که ما مسائل مهم کشور را بین دولت و نمایندگان و مردم مطرح کنیم و طبیعتا مردم هم از مسائل مطرح شده یک داوری دارند. مثلا در همین سوال اخیر که راجع به بازار سرمایه بود، اطمینان داشتم که عموم فعالان این حوزه از طریق رادیو مباحث را دنبال می کردند و بعدها متوجه شدم که درست فکر کرده بودم. طیب نیا اظهار داشته که سخنان او در مجلس درباره بورس، اثر مثبی بر این بازار داشته است: ارزیابی که من از فعالان بازار سرمایه داشتم کاملا مثبت بود. برای خیلی ها این سوال وجود داشت که نگاه وزیر به بازار سرمایه چگونه است و این فرصتی شد تا به بخش زیادی از سوالاتشان پاسخ داده شود. به نظر من تاثیر مثبتی هم در بازار سرمایه داشت. اگر هم گله ای داشته باشم این است که بعضی از سوالات در حوزه وظایف و مسئولیت های بنده نیست و اگر مربوط به وظایف من باشد طبیعی است که سوال مطرح شود. قانون اساسی صراحت دارد که می توان از وزیر مسئول درباره یکی از وظایف آن سوال کرد و وزیر باید پاسخگو باشد.