غفوری: مسئولان باور جدی و لازم را به حرکتهای مردمی ندارند
تاریخ انتشارچهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۳۲
:یک کارشناس و فعال فرهنگی با اشاره به اینکه نیازمند برنامهریزی منسجم فکری ـ فرهنگی برای حضور در منطقه هستیم، با تاکید بر ضرورت حمایتهای از سازمانهای مردم نهاد گفت: مسئولان فرهنگی آن باور جدی را که باید به حرکتهای مردمی داشته باشند ندارند.
سیدسلیم غفوری در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی فارس درباره عملكرد دستگاههای فرهنگی در جریان بیداری اسلامی و انقلابهای اخیر منطقه، گفت: امروز اگر بخواهیم از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی انتقاد كنیم شاید آقای خرمشاد بگویند تازه آمدهایم و مقصر نیستیم و به واقع نقد تیم جدید زود است اما من حیثالمجموع ما هنوز حضور فرهنگی در این اتفاقاتی كه در كشورهای منطقه نداشتهایم و نتوانستهایم كار مهمی انجام بدهیم.
وی با اشاره به اینكه افراد سیاستها را تعیین میكنند، تاكید كرد: نه تنها در موضوع انقلابهای منطقه بلكه در همه جا اساساً حضور مؤثر فرهنگی نداشتهایم یعنی شما حتی در مناطقی كه علاقمند به انقلاب اسلامی و به دنبال شناخت مدل تفكر حضرت امام هستند وقتی فضا را از نزدیك میبینید، متوجه میشوید كه اصلاً كاری نشده و همان كسانی كه دارند كار میكنند خود آن مردم هستند.
غفوری افزود: من كشمیر رفتهام، شیعیان كشمیر و مردم آنجا به طور عمومی به شدت علاقمند به ایران و انقلاب و مدل فكری حضرت امام خمینی(ره) هستند اما دریغ از كوچكترین كاری كه رایزنی فرهنگی ما برای آنها انجام داده باشد و هر كاری كه شده توسط مردم كشمیر و بهصورت خودجوش بوده است.
* معدود فعالیتهای فرهنگی رایزنیها بدون نگاه انقلابی بوده است
وی ادامه داد:در مالزی، اندونزی و جاهای دیگر نیز متأسفانه فعالیت رایزنیهای فرهنگی ما منوط شده است به یك سری كارهای روتین و روزمره؛ اینكه عاشورا و ماه رمضان و روز قدس و 22 بهمن مراسمی برگزار كنند و نهایتاً سالی یك هفته فرهنگی برگزار بكنند و صنایع دستی و كتابهای ایرانشناسی ببرند آنجا و نمایشگاهی بگذارند و نهایتاً دو تا كلاس فارسی برگزار كنند، اما اینكه گفته شود ما در رایزنیهای فرهنگیمان تفكر انقلابی را در كشورهای مقصد و هدف ترویج میكنیم و برنامهریزی برای معرفی حركت انقلابی وجود دارد، اساساً اینگونه نیست.
این كارشناس فرهنگی با اشاره به ضرورت ارتباط با گروههای مردمی در كشورهای اسلامی تصریح كرد: اینكه ما به دنبال ارتباط با گروههای مردمی در این كشورها باشیم نیز اساساً در رایزنیهایمان در كشورهای وجود نداشته و اساسا طراحی و مدل نیز این نبوده است و اگر هم جایی كاری شده شخص رایزن خودش علاقهمند و دغدغهمند بوده و احساس تكلیف كرده و كاری انجام داده است.
وی افزود: مثلاً اینكه مجامع جوانان انقلابی ما و تشكلهای دانشجویی با برنامهریزی رایزنیها با جوانان و تشكلهای دانشجویی انقلابی در كشورهای مقصد رابطه داشته باشند اساساً همچنین چیزی وجود نداشته و برایش برنامهریزی نشده است.
این كارشناس فرهنگی با اشاره به هفتههای فیلم ایران در كشورهای مختلف ادامه داد: حتی در هفتههای فیلمی كه در كشورهای مختلف برگزار كردهاید یك نگاه غیرانقلابی و فیلمهای غیرانقلابی حضور دارد و این در حالی است كه ما در عرصه مستند فیلمهای انقلابی بسیاری داریم و مستندسازان ما در برخی عرصهها خوب كار كردهاند اما به این نوع نگاه بها ندادهاند و یا حتی هفتههای كتابی كه از ایران برگزار شده عمدتاً بدون نگاه انقلابی بوده است.
* برنامهریزی بلند مدت برای حضور تیمهای خبری و مستندساز در انقلابهای اخیر نشده بود
این مستندساز كشورمان همچنین با اشاره به عملكرد صداوسیما در جریان صدور انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی گفت: صداوسیما هم به مانند سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است؛ من نمیگویم نخواستند ولی میگویم به شكل جدی خواسته نشده و برنامهریزی دقیق و منسجمی صورت نگرفته كه تیمهای خبرنگاری و مستند ما بتوانند در صحنههای مهم حضور پیدا كنند.
وی افزود: البته من محدودیتها را میدانم و نمیگویم همه زمینهها مهیا است، مشكلاتی وجود دارد و این شاید به تنهایی از عهده صداوسیما برنیاید و عزم ملی بخواهد و نیازمند تعامل بین صداوسیما، وزارت خارجه، شورای عالی امنیت ملی و نهادهای مختلف باشد ولی باید به شكل جدی از كشورها مطالبه شود كه تیمهای خبرنگاری و مستندساز ما بتوانند در صحنههای مهم حضور پیدا كنند اما در مجموع اینگونه نیست و ما در اوج اتفاقات مصر به شكل جدی نتوانستیم كار خبری و رسانهای انجام دهیم.
غفوری بخشی از مشكلات امروز را نبود برنامهریزی بلند مدت دانست و تصریح كرد: البته بخشی از مشكل هم برنامهریزی بوده كه باید از گذشته برای چنین روزهایی صورت میگرفته اما در مجموع دغدغه آنطور كه باید و شاید وجود نداشته است كه الان بتوانیم از نتیجه آن استفاده كنیم و بهرهاش را ببریم.
* حمایت از NGOها ضروری است و اگر كاری در NGOها شكل گرفته با خون دل بوده است
سیدسلیم غفوری در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به فعالیتهای سازمانهای مردم نهاد و NGOها در جریان انقلابهای اخیر گفت:اساساً نظام به فعالیتهای NGOها بها نداده است و در سالیان گذشته اگر كاری شكل گرفته واقعاً با خون دل افرادی بوده كه دور هم جمع شدند.
وی افزود: شاید مسئولان نظام آن باور جدی را كه باید به حركتهای مردمی داشته باشند ندارند و به باور من حلقه مفقوده همین امر بوده است.
این فعال سازمانهای مردم نهاد با اشاره به مردمی و مستقل بودن NGOها تاكید كرد: NGOها جاهایی نیز نیازمند حمایتهای دولتی هستند و در همه دنیا هم همین است كه دولتها از NGOها به عنوانهای مختلف حمایت میكنند و این به معنای وابستگی آن NGO به دولت نیست.
وی افزود: به عنوان نمونه چند سال پیش در اوج قضایای دارفور دو خبرنگار آمریكایی از چاد به صورت غیرقانونی از مرز میگذرند و وارد منطقه دارفور میشوند؛ دولت سودان هم این خبرنگاران را دستگیر میكند؛ دو سناتور آمریكایی وارد سودان میشوند تا این دو خبرنگار را آزاد كنند و با خودشان ببرد و فشارهای سیاسی آنقدر هست كه سودان ناچار میشود این دو نفر را آزاد كند؛ حمایت یعنی اینكه دولت سر بزنگاه وارد عرصه میشود و از خبرنگارش حمایت میكند؛ ضمن اینكه در مسایل مالی هم شما در دنیا میبینند كه بنیادهای بشردوستانه بسیاری مثل بنیاد كارتر مورد حمایت مالی دولت آمریكا در قالبهای متفاوت هستند.
غفوری تصریح كرد: باید بگویم كه در حمایت از NGOها كارهایی را شروع كردهایم اما تا آن جایگاه مطلوب هنوز فاصله زیادی داریم و بخشی از آن به این برمیگردد كه اساساً دولت هنوز این امر را باور نكرده و حاضر نیستند آنطور كه باید و شاید به آنها بها دهد، دستشان را باز بگذارند و اجازه بدهند آنطور كه شایسته است فعالیت كنند.
وی افزود: البته این باعث نمیشود ما كارمان را ادامه ندهیم و تجربه ثابت كرده اگر جمعی واقعاً با انگیزه كاری را شروع كردند خدا هم به كارشان بركت داده است.
* فضای ضدشیعه در خارج كشور توهم است؛ آنان منتظر فعالیت گروههای مردمی ایرانی هستند
غفوری در ادامه این گفتوگو در پاسخ به سؤالاتی درباره حساسیتهای موجود درباره فعالیتهای فرهنگی برای انقلاب اسلامی گفت: این حرفها درباره فضای ضدشیعه توهم است؛ یعنی اینگونه نیست كه در خارج از كشور به معنای واقعی كلمه نگاه ضدشیعی و ضدایرانی وجود داشته باشد.
وی افزود: البته در حلقههای وهابی این نگاه وجود دارد و به شدت تبلیغ میكنند و به دنبال توسعه آن با خرج بودجههای كلان هستند اما اینكه چقدر این نگاه واقعاً چقدر نفوذ كرده باید واقعبینانهتر ببینیم و این شیعههراسی و ایرانهراسی كه سعودیها و غربیها ایجاد كردند را خیلی قبول نكنیم كما اینكه تجربیات ما نشان میدهد از این خبرها نیست و خیلیها این نگاه را ندارند و در واقع منتظر گروههای مردمی ایرانی هستند تا به آنها كمك كنند و با هم كاری را پیش ببرند.
* تفكر انقلابی عاشورایی در هر منطقهای رفته پیروز شده است
این فعال فرهنگی با اشاره به كمكاریهای موجود در این عرصه تاكید كرد: بعضی جاها كه این نگاه وجود دارد به دلیل این است كه ما حضور نداشتیم و فعالیت نكردیم لذا خلا ما را دیگرانی پر میكنند كه این نگاه را دنبال میكنند و وهابیها خیلی جاها به دنبال علمداری جریان انقلابی هستند.
وی افزود: نگاه تفكر انقلابی و شیعی یعنی همان تفكر عاشورایی كه در میان اهل سنت هم میتواند وجود داشته باشد هرجا كه رفته پیروز شده و اگر نرفته دیگران آمدهاند و علمداری كردهاند و آن وقت نگاه خودشان را پیاده كردهاند لذا اگر شما حضور پیدا كنی و كار كنی و توضیح بدهی به جز عدهای قلیل و مغرض سایرین توجیه میشوند و میپذیرند و با تو همراه میشوند.
* نیازمند برنامهریزی منسجم فكریـفرهنگی برای حضور در منطقه هستیم
غفوری همچنین با اشاره به پیروزی انقلابهای مصر و تونس و ضرورت فعالیتهای فرهنگی برای صدور انقلاب اسلامی به این دو كشور گفت: چه در مصر و چه در تونس این یك واقعیت است كه این كشورها سالها خانه امن آمریكا بودهاند و نفوذ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی داشتهاند و اكنون این كاخ شیشهای شكسته شده اما آمریكا ساكت ننشسته و حاضر نیست خیلی ساده زمین را به ما و اسلامگرایان و انقلابیون واگذار كند و قطعاً از زمانی كه شهید بوعزیزی به شهادت رسید آمریكاییها شروع به برنامهریزی كردند تا بتوانند بر این انقلابها تأثیر بگذارند و آنها را به سمت خودشان بكشانند.
وی افزود: آنها به مانند آنچه كه در ایران اتفاق افتاد، عمل میكنند لذا مرور اتفاقات اوایل انقلاب نشان میدهد كه آمریكاییها هیچگاه زمین را صددرصد خالی نكردند بلكه برای تحكیم موقعیت خودشان در ایران برنامهریزی كردند و در مصر و تونس هم همین است و هرچقدر كه ما بتوانیم در عرصه فكری ـ فرهنگی در این كشورها فعالیت داشته باشیم، وزنه نیروهای اصیل انقلابی در این كشورها تقویت میشود و قطعاً در استقلال این كشورها و حفظ وضعیت انقلابی در این كشورها مؤثر است.
عفوری با تاكید بر ضرورت فعالیت انقلابی تصریح كرد: هر چقدر ما كمتر در این مناطق حضور كمتری داشته باشیم دیگران و در راسش آمریكاییها و بعد سعودیها و وهابیون خلاء حضور ما را پر میكنند و باید بدانیم كه دنیا دنیای مبارزه است و مبارزه هیچوقت تمام نمیشود لذا این میطلبد كه ما یك برنامهریزی منسجم فكری ـ فرهنگی داشته باشیم و با نیروهای انقلابی آنجا ارتباطات را فعال نگهداریم، رفتوآمدها را سرعت دهیم، محصولات تولید كنیم و نشستهای مختلف، جلسات هماندیشی، جلسات تبادل فكری و همكاری با گروههای انقلابی و دانشجویی آنها داشته باشیم.
---------------------------------------
گفتوگو: سجاد اسلامیان
---------------------------------------