۰
plusresetminus

آمار تاسف‌آور بيكاری جوانان/ بازار كار ايران در نقطه بحران

تاریخ انتشارشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۳۱
بر اساس آمارهای مرکز آمار نرخ بیکاري پائیز در بین جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال کشور ۲۵.۷ درصد بوده است كه نشان دهنده وضعيت بحراني تر در ميان جوانان زير ۲۴ سال است.
آمارهاي رسمي نشان مي دهد كه نرخ بيكاري براي جوانان به مراتب بالاتر از ميانگين نرخ بيكاري است. اين موضوع نگراني ها از تبعات بحران بيكاري جوانان را افزايش داده است. در حال حاضر ۶۱ درصد از مجموع بيكاران كشور در محدوده سني ۱۵ تا ۲۹ سال قرار دارند. طبق اعلام مقامات وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي چشم انداز بازار كار حتي نگران كننده تر از آمار فعلي است چراكه بيش از ۴ ميليون دانشجوي مشغول به تحصيل نيز طي سال هاي آينده وارد بازار كار خواهند شد تا تقاضا در اين بازار به شدت افزايش يابد. در حال حاضر مجموع بيكاران كشور طبق آمار رسمي مركز آمار در پاييز سال جاري، ۲ ميليون و ۵۲۰ هزار نفر برآورد شده اند كه از اين تعداد يك ميليون ۵۵۹ هزار نفر جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال هستند. اين تعداد بيكار در اين رده سني، نرخ بيكاري جوانان را به ۲۱.۸ درصد رسانده است در حالي كه نرخ بيكاري عمومي در فصل پاييز ۱۰.۵ درصد برآورد شده است. با اين حساب نرخ بيكاري جوانان دو برابر ميانگين نرخ بيكاري است كه كارشناسان اين موضوع را نقطه بحران بيكاري نام گذاري كرده اند.

بر اساس آمارهای مرکز آمار نرخ بیکاري پائیز در بین جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال کشور ۲۵.۷ درصد بوده است كه نشان دهنده وضعيت بحراني تر در ميان جوانان زير ۲۴ سال است. نرخ بيكاري جوانان ۲۴ تا ۲۹ سال ۱۶.۱ درصد برآورد مي شود.

نقطه بحران

رئيس مركز آمار ايران در اظهارنظري اعلام كرده است كه نرخ بيكاري به نقطه بحران رسيده است. به گفته عادل آذر، استانداردها اینگونه می گویند كه هرگاه نرخ بیکاری جوانان، حداقل ۲ برابر نرخ بیکاری کلی بود، به نقطه بحران رسیده اید، که در حال حاضر ما در چنین وضعیتی قرار داریم.

اوگفته است: زمانی نرخ بيكاري جوانان تا ۲.۵ برابر ميانگين نرخ بيكاري كه شامل افراد ۱۵ تا ۶۴ سال مي شود، پيش رفت اما اکنون در ۲ برابر نرخ بیکاری کلی قرار داریم. رئيس مركز آمار ايران معتقد است: این ارقامی که اعلام شد، نرخ بیکاری فعلی است و ما هیچ گونه پیش بینی در خصوص آینده نداریم، اما این مسئله حائز اهمیت است که قشر دانشگاهی ما در آستانه فارغ التحصیلی اند و نیازمند کار هستند و نکته مهم تر از آن کیفیت کار است.

وي افزود: نرخ بیکاری هرچقدر که از زیر دیپلم به دیپلم و از دیپلم به کارشناسی و مقاطع بالاتر می آید، بیشتر می شود، در حالی که در گذشته بیشتر قشر بیکار ما در گروه تحصیلی زیر دیپلم قرار داشت. ايجاد شغل برای یک فرد کم سواد به مراتب آسان تر و کم هزینه تر از ایجاد شغل برای یک فرد تحصیل کرده است.

آذر تاكيد كرد: نرخ بیکاری ۱۰.۵ درصد پاییز سال ۱۳۹۳ از نظر اهمیت و ضریب سرمایه گذاری برابری می کند با نرخ بیکاری ۱۲ درصد سال ۱۳۹۰ و این مسئله قابل تحلیل است، چراکه ماهیت و کیفیت تغییر کرده است. سرمایه گذاری ای که برای تولید هر شغل به تناسب نرخ ۱۰.۵ درصد می خواهیم، به مراتب سنگین تر، پرهزینه تر و با بسیج بیشتر نسبت به سال ۹۰ یا ۸۹ است.

بنگاه هاي اشتغالزا فعال شوند

يك كارشناس بازار كار معتقد است كه توجه بيش از حد دولت به كنترل تورم موجب ايجاد انقباض مالي و عدم شكل گيري رونق در بخش هاي اقتصادي شده است. حميد حاج اسماعيلي گفت: در كوتاه مدت براي ايجاد تغيير در وضعيت اشتغالزايي بايد بر روز بنگاه هاي كوچك و متوسط تمركز كرد چراكه با ايجاد رونق در اين بخش و بازيابي ظرفيت هاي محدود شده، مي توان به سرعت و با هزينه اي كمتر زمينه ايجاد اشتغال را فراهم كرد. وي ادامه داد: مشاهده وضعيت شهرك هاي صنعتي نشان مي دهد كه حدود ۵۰ درصد از بنگاه ها تعطيل شده اند.

در اين شرايط بايد تسهيلات بانكي براي به كار انداختن اين بخش از اقتصاد به كار بسته شود. اما تسهيلات بانكي به سمت بنگاه هاي بزرگ و شركت هاي زيرمجموعه بانك ها سرازير شده است و بنگاه هاي كوچك كه مي توانند نقش محرك را داشته باشند هنوز عايدي چنداني از تسهيلات نداشته اند.

اين فعال كارگري اعلام كرد: درست است كه رشد اقتصادي مثبت شده است اما اين رشد در بنگاه هاي بزرگ وابسته به دولت اتفاق افتاده است. اين بخش ها نيز طي سال هاي گذشته با وجود كاهش ظرفيت توليد اجازه تعديل نيرو و اخراج كاركنان را نداشته اند اما در بنگاه هاي كوچك و متوسط با كاهش ظرفيت توليد و يا تعطيلي بنگاه، كارگران بيكار شده اند. براي بهبود وضعيت اشتغال بايد به به فكر راه اندازي مجدد اين بنگاه ها بود.

بيكاري زنان

نرخ بیکاری برای مردان درفصل پاييز ۸.۷ درصد و برای زنان ۲۰.۳درصد برآورد شده است. در اين فصل نرخ بیکاری مناطق شهری ۱۱.۷ درصد و مناطق روستایی ۷.۴ درصد بوده است. بر اساس اعلام مركز آمار ايرن، در فصل سوم سال نرخ مشارکت اقتصادی مردان ۶۲.۹ و زنان ۱۱.۸درصد است. براساس این گزارش همچنین نرخ مشارکت اقتصادی در مناطق شهری ۳۶.۹ و روستایی ۳۸.۶درصد بوده است. نرخ بیکاری جوانان۱۵تا ۲۴ ساله ۲۵.۷درصد است که به تفکیک برای مردان و زنان به ترتیب ۲۱.۹ و ۴۲.۸درصد گزارش شده است.
منبع: همشهري
کد مطلب : ۴۲۶۹
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما