به گزارش
حافظ خبر، موسسه ثامن الحجج یکی از موسسات مالی و اعتباری بود که سال ۸۰ تاسیس و از سال ۸۶ فعالیت خود را آغاز کرد. اوایل نیمه دوم سال۹۴ بود که معلوم شد این موسسه توانایی بازپرداخت وجوه سپرده گذاران خود را ندارد. در طرح ساماندهی موسسات اعتباری، انجام وظایف موسسه ثامن به بانک پارسیان سپرده شد به طوری سپرده گذاران زیر یک میلیارد تومان وجود خود را گرفتند اما برای بازپرداخت سپردههای بالای یک میلیارد تومان برنامهای وجود ندارد و هیئت تسویه موسسه ثامن در این امر تعلل میکند.
۲هزار سپرده بالای یک میلیارد تومان
کوروش پرویزیان مدیرعامل بانک پارسیان روز ۱۷ مرداد ماه سال جاری در مورد آخرین وضعیت سپردههای موسسه ثامن الحجج در جمع رسانهها گفته بود: عملیات تسویه سپردهها طبق رویه بانک مرکزی انجام شد که براساس برنامه هیئت تسویه، صرف نظر از اینکه موجودی افراد چه مبلغی بوده، تا سقف یک میلیارد تومان از مطالبات خود را گرفتهاند اما هنوز دو هزار سپرده با مبلغی بالاتر از یک میلیارد تومان در انتظار تسویه مطالبات هستند.
وی در خصوص سوالی مبنی بر اینکه آیا عدم مراجعه برخی سپرده گذاران که سپردههایی بالاتر از ۵ میلیارد تومان دارند، صحت دارد؟ پاسخ داد: کسانی که مبالغ ۳۰۰ میلیون تومان و بالاتر داشتند، طبق فرمی که بانک مرکزی به ما داد، مطالباتشان تسویه شد و همه اطلاعات این فرم ها از سوی سپردهگذاران پر شد و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت اما نشنیدم کسی برای تادیه مطالبات خود مراجعه نکند.
اموال موسسه ثامن الحجج به صورت عقلانی بین طلبکاران تقسیم شود
چندی پیش تعدادی از سپردهگذاران موسسه ثامن الحجج که به سرمایه و سپردههای خود نرسیده اند و هیئت تسویه برای بازپرداخت وجوه آنها ندارد، با حضور در دیدهبان شفافیت و عدالت گفتند هیئت تسویه ثامن الحجج در قبال وجوه آنها اقدام خاصی انجام نمیدهد، البته دیدهبان شفافیت و عدالت پیش از این طرح شکایتی از بانک مرکزی و مدیران عامل این موسسه اعتباری نزد دستگاه قضایی انجام داده بود که در حال بررسی است.
احمد توکلی رئیس هیئت مدیره دیدهبان شفافیت و عدالت در جلسه با سپرده گذاران گفت: دیدهبان تلاش میکند بدون اینکه آسیبی متوجه منابع عمومی مردم شود، ضرر این سپردهگذاران را به حداقل برساند؛ زیرا اختیار سرمایه این افراد دست خودشان نیست و نمیتوانند سرمایه خود را در جایی سرمایهگذاری کنند.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی یک طلبکار است و این سپردهگذاران هم یک طلبکار هستند، تاکید کرد: اموال موسسه ثامن الحجج باید به صورت عقلانی بین طلبکاران تقسیم شود و بانک مرکزی نباید آنچه که خود مدعی است، را دریافت کند، درحالی که خود این بانک در قصور و تقصیر و بدهیها نقش موثر داشته است.
سپردهگذاران موسسه ثامن الحجج با تاکید بر عدم کارآمد بودن هیئت تسویه میگویند پروسه تسویه حساب عملا با ریخت و پاشهای متوالی و حیف و میل اموال ضرر زیادی را به سپرده گذاران وارد کرده است و خواهان این هستند که هیئت تسویه هرچه زودتر تصمیم گیری کند، زیرا فقط هزینههای زیادی صرف حقوق و مزایای افراد میشود.
آخرین وضعیت موسسه ثامن الحجج از زبان یک سپردهگذار/ سپردههای بالای یک میلیارد تومان بلاتکلیف
کریم نژاد، نماینده سپردهگذاران موسسه ثامنالحجج در گفتوگو با
خبرنگار الف؛ با تشریح آخرین وضعیت ساماندهی و پرداخت وجوه سپردهگذاران، اظهار کرد: وجوه سپرده گذاران زیر یک میلیارد تومان پرداخت شد، اما تاکنون تاکنون هیچ گونه تصمیم گیری برای پرداخت وجوه سپردههای بالای یک میلیارد تومان انجام نشده است، هر چند سپرده گذاران تلاش بسیاری انجام دادند تا تکلیف پولشان مشخص شود ولی هیئت تسویه و سران سه قوه هیچگونه عزم و ارادهای برای این سپردهها ندارند.
وی در خصوص نتیجه جلسات نمایندگان سپرده گذار با هیئت تسویه، تصریح کرد: این هیئت گوش شنوایی برای سخنان سپرده گذاران ندارد و اولویتشان بازپرداخت بدهی بانک مرکزی (خط اعتباری برای پرداخت وجوه سپردههای کمتر از یک میلیارد تومان) است.
۶۰ درصد میزان سپردهها مانده است/ مخالفت با پیشنهاد طلبکاران
این سپرده گذار موسسه ثامن الحجج با تاکید بر اینکه مانده سپرده گذاران در بهمن ماه ۹۴ ملاک پرداخت وجه سپردهها است، ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت و رشد نرخ تورم و فریز شدن پول سپرده گذاران از بهمن ماه سال۹۴ تا کنون اصل و فرع ارزش پولشان از بین رفته است و در این مدت هم هیچگونه پرداختی نداشتند.
وی توضیح داد: از جهت تعداد با حدود ۹۰درصد از سپرده گذاران تسویه شد ولی از جهت ارزش ریالی هنوز ۶۰ درصد سپردهها مانده و تعیین تکلیف نشده است.
کریم نژاد اضافه کرد: هیئت تسویه در سال گذشته تصمیم گرفت که اموال و املاک موسسه ثامن براساس قیمت گذاری سال۹۴به بانک پارسیان واگذار شود در حالی که ارزش این داراییها امروز دو و سه برابر شده که براساس این تصمیم سود و مابهتفاوت قیمت اموال به بانک پارسیان میرسید اما با اعتراض سپرده گذاران و نمایندگان و تلاش دکتر توکلی و دیدهبان شفافیت و عدالت مانع این اقدام شد.
این سپرده گذار موسسه ثامن در مورد پیشنهاد واگذاری اموال به سپردهگذاران به جای طلب خود، گفت: آقایان میگویند اگر سپردهگذاران بخواهند داراییها را بردارند باید براساس قیمت روز باشد البته پیشنهاد ما این بودکه داراییها و املاک براساس وضعیت امروز، قیمت گذاری و به مزایده گذاشته شود و به جای سپردههایمان اموال بدهند که مورد موافقت هیئت تسویه قرار نگرفت و گفتند نمیتوانیم این کار را انجام هید هر چند از لحاظ قانونی منعی هم ندارد.
سپرده گذاران کلان دنبال طلب خود هستند/ چرا بانک مرکزی گزارش نمیدهد؟!
وی با انتقاد از مصاحبه اعضای اتاق بازرگانی ایران که در آن سپرده گذاران را متهم به پولشویی و فساد کرد و مدعی شد که سپرده گذاران بالای یک میلیارد تومان، دنبال طلب خود نیستند ، گفت: اصلا اینگونه نیست و ۴سال است که پیگیر سپردههای خود هستیم و همچنان تلاش میکنیم اما هیچ کسی صدای ما را نمیشنود و ترتیب اثری داده نمیشود. از سوی دیگر این حسابها در کل ایران پخش و تعدادشان هم کم است.
کریم نژاد با اشاره به تعلل هیئت تسویه و با بیان اینکه ما سپرده گذاران معلوم نیست که کجای این پازل هستیم، بیان کرد: آقایان دنبال این هستند که نسبت به سرنوشت سپردههایمان بیاهمیت شویم و با چپاول بانک پارسیان مخالفت نشود تا اموال به این بانک برسد. الان بانک پارسیان به دلیل مسائل حیثیتی، به صورت ظاهری کنار کشیده است، اما در پشت پرده اقداماتی انجام میدهد تا بتواند اموال و داراییهای موسسه ثامن را به ثمن بخس ببرد.
این سپرده گذار موسسه ثامن در پایان با تاکید بر اینکه نمیخواهند پولمان را بدهند، گفت: بانک مرکزی یک گزارش از اقدامات و میزان داراییها و اموال و وامهای داده شده و سپردههای موسسه ثامن ارائه نمیدهد.
الف