براساس نتایج حاصل از یک نظر سنجی که در کلانشهر شیراز و توسط یک کانون فرهنگی هنری انجام شده است، اقبال به فراگیری موسیقی سنتی در میان علاقه مندان به موسیقی در این شهر رو به کاهش است.
براساس این نظرسنجی میل به فراگیری موسیقی غربی در شیراز طی یکسال اخیر روند روبه افزایشی را نشان می دهد.
اگرچه براساس آمارهای این نظرسنجی علاقه به سنتور در میان سازهای موسیقی، همچنان رتبه دوم را به لحاظ نتایج این آمارگیری دارد، اما ساز غربی گیتار با اقبال 29 درصدی، بیشترین علاقه مند را در میان فراگیران دارد.
به گزارش ایسنا این موسسه در سال 1370 نیز در آمارگیری مشابهی، اعلام کرده بود که بالغ بر 87.5 درصد مراجعه کنندگان برای فراگیری موسیقی، به سازهای سنتی علاقه مند هستند و تنها 12.5 درصدشان تمایل داشتند که سازهای پاپ غیرایرانی را یاد بگیرند.
اما برآوردهای آماری در سالجاری نشان از اقبال 35درصدی به موسیقی سنتی و تمایل 65 درصدی به سازهای پاپ و غیرایرانی دارد.
یک پژوهشگر و استاد موسیقی در شیراز معتقد است: موسیقی نیاز مردم جامعه و ترویج و باز شناسی عناصر ملی موسیقی ایران که عمدتا آمیخته با اندیشه های زلال عرفان اسلامی است و از مجرای ادبیات غنی فارسی و در هیات آثار جاویدان ادبی تجلی یافته از ضرورتهای امروز جامعه است و کوتاهی از این امر مهم، میدان به بیگانه سپردن است.
سعید نیاکوثری افزود: امروز کلاسهای نی، کمانچه و تنبک با حداقل تعداد هنرجو و متقاضی در آموزشگاههای موسیقی مواجه است اما اکثر آموزشگاهها حتی با اختیار کردن 10 مربی گیتار هنوز نمی توانند پاسخگوی مراجعین به فراگیری این ساز باشند.
وی اضافه کرد: این در حالی ست که در سه دهه گذشته کلیه کلاسهای موسیقی با آموزش سازهای ملی مانند سنتور کمانچه تنبک نی تار و سه تار برگزار می شد.
نیاکوثری با ابراز تاسف از اینکه جوان امروز ایرانی به دلیل مهجوریت با فرهنگ ملی خود به دام دلفریبای ضرب آهنگهای پوشالی غرب گرفتار آمده است بی آنکه خود به اسارت خویش و در دام ماندگی اش واقف باشد این اسارت را عین رهایی می داند.
این موسیقی دان اضافه کرد: حصر و قبض های موسیقی ملی و محدودیتهای رسانه ای در باز شناسی موسیقی ایران جز هموار کردن راه ورود موسیقی های مبتذل غرب و تحکیم نفوذ آن در اندیشه های مردم نخواهد داشت.
برگزیده موسیقی ملی ایران گفت: وقتی مردم به جای اتصال به فرهنگ ملی ، تشنه فرهنگ بیگانه شوند وقتی به جای انس گرفتن با موسیقی ملی ایران روح شان با تراهنگهای غربی الفت گیرد ، دیگر غرب با این چنین موج تقاضا و این تشنگی روز افزون چه نگرانی خواهد داشت.
نیاکوثری تاکید کرد: دم خوری با چنین موسیقی هایی که متاسفانه هم از لحاظ محتوای ادبی و هم به جهت دامنه تفکری بسیار بی مغز هستند و در لابه لای آن به شدت اندیشه های ماتریالیستی جاسازی شده است مسئولیت ما را در قبال نسل حاضر و آتی بیشتر می کند و مسئولان باید با درک این ضرورت، دین خویش را به جامعه ادا و زمینه احیای موسیقی ملی را با بهره گیری از ادبیات غنی ایرانی فراهم کنند.
منبع: ایسنا