۰
plusresetminus
فرصتی برای ماندگاری میراث‌ها

حفظ میراث فرهنگی با معماری ایرانی و اسلامی

تاریخ انتشاردوشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۳۲
نخستین فستیوال «معمار شیراز» در راستای ارتقاء سطح معماری و شهرسازی با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر شیراز برگزار شد.
حفظ میراث فرهنگی با معماری ایرانی و اسلامی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی حافظ؛ دومین دوره فستیوال «معمار شیراز» با موضوع هویت گمشده شهرسازی و معماری ایران، در پایتخت فرهنگی ایران آغاز به کار کرد. قرار بود مراسم افتتاحیه در ارگ کریمخان شیراز برگزار شود که به دلیل بارندگی به سالن کوچکی در یکی از هتل‌های اطراف ارگ کریمخانی منتقل شد.
معاون میراث فرهنگی کشور ضمن حضور در این مراسم با اشاره به اهمیت بافت‌های تاریخی در شهرها گفت: امسال در شعار جهانی روز موزه‌ها، به بحث سنت‌های فرهنگی توجه شده است.
محمد حسن طالبیان ادامه داد: سنت‌های فرهنگی همواره پویا هستند و با خلاقیت مواجه می‌شوند و سنت همان چیزی است که آینده را پایدار نگاه می‌دارد.
وی تاکید کرد: خلاقیت در بستر تاریخ محقق می‌شود و هیچ آینده پایداری وجود ندارد مگر اینکه مسیرش از گذشته عبور کرده باشد و امروز جوانان خلاقی داریم که در پی این هویت هستند.
طالبیان با تاکید بر ظرفیت‌های تاریخی شیراز بیان کرد: بافت تاریخی شیراز دارای ارزش فرهنگی و اقتصادی رو به رشد است و امروز یک بنای تاریخی مرمت‌شده از ارزش بیشتری نسبت به بنای جدیدی که جایگزین آن شود، برخوردار است.
معاون میراث فرهنگی کشور افزود: منظر باستان‌شناسی فارس در فهرست جهانی، پرونده ابداعی بوده است که می‌توان آن را در موضوعات کاوش شده ساسانی مورد توسعه قرار داد.
طالبیان باور دارد: امروز حوزه میراث فرهنگی به مطالبه مردمی تبدیل شده است و در بافت تاریخی باید با ایجاد یک بستر فرهنگی از معماری استفاده شود زیرا معماری یک مقوله گسترده است.
وی با اشاره به اهمیت حمایت از مالکان در بافت‌های تاریخی عنوان کرد: منظر تاریخی شهر در این بافت‌ها نیز باید مورد توجه قرار بگیرد و مرمت با حفظ اصالت و طرح ویژه معماری به انجام برسد.
این مقام مسوول ادامه داد: محور زندیه نیز به عنوان تنها مجموعه یکپارچه جهان موقعیت ارزشمندی برای ثبت جهانی در شیراز ایجاد کرده است و باید منظر تاریخی آن نیز مورد توجه قرار بگیرد.

 
تفاهم‌های کارآمد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از عقد سه تفاهم‌نامه با ادارات و نهادهای فرهنگی و اجرایی برای حفاطت و مرمت آثار تاریخی این استان در این آیین خبر داد و اعلام کرد:  تفاهم نامه با سازمان نظام مهندسی فارس با موضوع نظارت بر مرمت آثار تاریخی منعقد شده است.
مصیب امیری ادامه داد: با اداره کل اوقاف و امور خیریه استان نیز تفاهم‌نامه‌ای در خصوص مرمت کاروانسراها منعقد شده است به این دلیل که بسیاری از کاروانسراهای تاریخی، اماکن وقفی هستند و مرمت آنها با این توافق با نظارت اداره اوقاف و امور خیریه فارس صورت خواهد گرفت.
وی با ذکر موضوع سومین تفاهم که در این مراسم به امضاء طرفین رسید، گفت: سومین تفاهم‌نامه با سازمان صدا و سیمای مرکز فارس است تا و ظرفیت‌های تاریخی و گردشگری استان بیش از پیش مورد معرفی قرار بگیرند.
کارکرد ابدی
معاون عمرانی استانداری فارس نیز با اشاره به میراث فرهنگی به عنوان یک میراث ابدی گفت: میراثی را که گذشتگان برای ما به یادگار گذاشته‌اند باید برای آیندگان حفظ کنیم.
محمود رضایی افزود: میراث فرهنگی یک سرمایه گسترده است و باید دیپلماسی فرهنگی در آن مورد توجه قرار بگیرد که معماری نیز در آن از ارزش کلیدی برخوردار است.
وی اضافه کرد: در برنامه توسعه کشور به بحث معماری و شهرسازی ایرانی و اسلامی تاکید ویژه شده است تا بتوانیم هویت تاریخی و فرهنگی خود را حفظ کنیم.
رضایی با تجلیل از تلاش معماران در این حوزه اظهار کرد: معماران را باید شناخت، ارج نهاد و مورد تقدیر قرار داد تا توانایی آنها به آیندگان منتقل شود.
فستیوالی برای معماران
دبیرکل فستیوال معمار شیراز 98 با ذکر برگزاری نمایشگاه آثار معماران حرفه‌ای شیراز در سال گذشته بیان کرد: در نخستین فستیوال معمار در سال گذشته در چهار گروه مختلف داخلی و خارجی ساختمان‌های مسکونی و عمومی آثار برتر بر اساس رای عمومی معرفی و از آنان قدردانی شد.
ابوالفضل بادآهنگ ادامه داد: در دومین فستیوال معماری شیراز، همان هدف سال گذشته و شناسایی مشکلات مختلف، محوریت بر «هویت گمشده معماری و شهرسازی شهر شیراز» قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: این فستیوال معماری، امسال با همراهی شهرداری و شورای اسلامی شهر شیراز، سازمان نظام مهندسی، دفتر فنی استانداری، سازمان مسکن و شهرسازی، اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و دانشکده‌های معماری استان فارس برگزار ‌می‌شود.

 
فارس مهد تمدن
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس در مراسم افتتاح دومین فستیوال معمار شیراز گفت: فارس مهد تمدن در جهان شناخته می‌شود و معماران بزرگ ما میراثی برایمان گذاشته‌اند که باید امانتدار خوبی برای آنها باشیم.
سید مرتضی سیف‌زاده افزود: در یک دهه اخیر، توجه و تحول خوبی در حوزه معماری در شیراز آغاز شده است و همه دستگاه‌های اجرایی با همکاری موثر این تحول مطلوب را رقم زده‌اند.

 
وی با ابراز خرسندی از تفاهم‌نامه‌ای که میان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با سازمان نظام مهندسی ساختمان استان منعقد شد، اعلام کرد: این تفاهم نشان می‌دهد که هیات مدیره نظام مهندسی به ساخت و ساز با هدف حفظ میراث فرهنگی نگاه ویژه دارد.
سیف‌زاده تصریح کرد: برای دست‌یابی به هویت فرهنگی خود باید در معماری و شهرسازی به رعایت ابعاد معماری ایرانی و اسلامی توجه ویژه شود که با تلاش و همکاری معماران محقق می‌شود.
خوشحالی ساکنان بافت
یک معمار و پژوهشگر نیز با اشاره به نقش ساکنان بافت تاریخی در حفظ هویت این مناطق از شهر بیان کرد: باید به گونه‌ای برای مرمت و بازسازی خانه‌های این بافت عمل کرد که مردم عاشق خانه‌های خود بشوند و قدر میراث ارزشمندی را که در اختیار دارند، بدانند.
شیوا آراسته ادامه داد: لازم است تا از ایده معماران توانمند برای مرمت بافت‌های تاریخی استفاده کرد و این بافت‌ها را به عنوان پکیجی از مردم، سنت‌ها، اقتصاد، رویداها، الگوها و در نهایت کالبد مورد تواجه قرار داد.
وی ابراز امیدواری کرد: اگر متولی مرمت این خانه‌ها میراث فرهنگی باشد و تعامل با مالکان خانه‌های تاریخی بهتر و مطلوب‌تر شود، بافت تاریخی روز به روز زنده‌تر و با هویت‌تر خواهد شد.
در پایان این مراسم از تابلوی دومین فستیوال معمار شیراز و 3 تمبر از مجموعه‌داران مجاز آثار و اشیاء گردآوری شده رونمایی شد و از فعالان و پژوهشگران فعال در حوزه میراث فرهنگی نیز تجلیل و تقدیر به عمل آمد.
فارس
کد مطلب : ۲۰۳۹۵
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما