به گزارش "حافظ نیوز"،در ادامه بحران ریزگردهایی که سالهاست زندگی در خوزستان و برخی استانهای جنوب و غرب کشورمان را با دشواری همراه کرده است؛ هفتم بهمن ماه حجم عظیمی از ریزگردها به اهواز و حومهاش هجوم آورد و برای ساعاتی همهجا رنگ و بو و طعم خاک گرفت. دو روز بعد یعنی شنبه ۹ بهمنماه ۹۵ یک روز بحرانی و بیسابقه در اهواز رقم خورد. قطع برق از ساعت ۲ بامداد و متعاقب آن از مدار خارج شدن تصفیهخانههای آب و سیستمهای ارتباطی نظیر تلفن همراه و اینترنت و همچنین چراغهای راهنمایی و… شهر را در یک شوک عجیب فرو برد.
مردمی که تجربه جنگ ۸ساله را داشتهاند و آوازه ایستادگیشان در تاریخ ماندگار شده، حالا در یک حالت رنجآور و فرسایشی قرار گرفته بودند .همه مشکلات به یکسو و عدم اطلاع مردم از جزئیات حادثه یا واقعه در جانب دیگر مردم را تحت فشار قرار داده بود. بنا بر اعلام رسانهها ستاد مدیریت بحران استان خوزستان یک روز بعد از بحرانی که ریزگردها برای اهواز به وجود آوردند با حضور استاندار که همان روز از سفر لهستان برگشته بود تشکیل جلسه داد. حالا با وجود همه این مشکلات روز پنجشنبه رییس جمهور به همراه برخی دیگر از وزرای دولت در یک روز آفتابی وارد اهواز شد تا دولت با جدیت بیشتری مشکلات را حل کند و از حجم نارضایتی و انتقادات نیز کاسته شود.
رییس جمهور در ابتدای ورود به اهواز در جمع خبرنگاران هدف از سفر خود به اهواز را برنامهریزی برای کاهش ریزگردها عنوان و اظهار کرد: امروز تصمیمات خوبی برای رفع مشکل استان خوزستانی گرفته میشود. به همه مسوولان دستور میدهم در این راستا اقدام عملی شایستهای انجام دهند تا مشکل ریزگردهای خوزستان حل شود. خوشحالم که به همراه برخی دیگر از وزرا دوباره میهمان مردم خوزستان هستیم. از نخستین روزهایی که در بهمن ماه امسال خوزستان اسیر گرد و خاک شد و پس از آن قطعی گسترده آب و برق ایجاد شد، برنامه ریزی برای رفع این مشکلات آغاز و به معاون اول دستور دادم که جلسه ستاد بحران را تشکیل دهد.
روحانی بیان کرد: معاون اول رییس جمهور، دو روز پیش گزارش پایان اتفاقات رخ داده را به من داد و من لازم دیدم که به خوزستان سفر کنم. یکی از برنامههای امروز این سفر تشکیل جلسه ویژه بررسی ریزگردهای خوزستان است. همچنین من میتوانم براساس گزارشهای وزیر نیرو به مردم اهواز بگویم که دیگر شاهد قطعی آب نخواهند بود و برای حل مشکل قطعی برق نیز در حال تلاش هستیم.
بعد از آن حسن روحانی به منظور آشنایی هر چه بیشتر به بازدید میدانی از کانون تولید ریزگردها در شهرستان کارون در همسایگی اهواز اقدام کرد. هنگام حضور رییس جمهور در شهرستان کارون، برخی از مردم خود را به روحانی رساندند و انتظارات خود را با وی در میان گذاشتند که اغلب خواستهها درباره رفع مشکل ریزگردها و عدم انتقال آب از سرشاخههای کارون بود. وی سپس راهی پست ۲۳۰ کیلو ولت مهدیس اهواز شد و در این بازدید با توضیح مهندسان و مسوولان برق استان خوزستان در جریان مراحل پاکسازی مقرههای پستها و خطوط انتقال برق به منظور جلوگیری از افت فشار و قطعی برق سراسری استان قرار گرفت. رییس جمهور پس از این بازدیدها عصر پنجشنبه در کارگروه ملی مبارزه با ریزگردها و شورای اداری استان خوزستان در اهواز اظهار کرد: ریزگردها نیز یک مشکلی است که مردم خوزستان به خوبی با آن آشنا هستند. در مجموع تلاش ما در این دولت این بوده که روزهای پاک و سالم در استانهای دارای مشکل بیشتر و روزهای مشکلدار کاهش پیدا کند. آمار ما در سالهای ۹۲ تا ۹۵ در مجموع سال روزهای سالم افزایش پیدا کرده ولی به هر حال روزهای سخت و یا با شدت بیشتر هم داشتهایم. روحانی گفت: ولی گرد و غبار به تأسیسات برقی ضربه زده و باعث قطعی آب و تلفن شده و فضا را تنگ و سختیها را دو چندان کرده است. اگر امسال نسبت به سالهای قبل روزهای پاک و سالم مجموعاً پایینتر باشد باید علت را جویا شویم ولی اگر بهتر شود یعنی همه یک قدم جلو رفتهایم.
وی ادامه داد: امروز طرحهایی که در خوزستان دیدیم به دنبال تصمیمگیریهایی بود که در تهران شد. دستورها را از همان ساعات اولیه به مسوولان ملی و وزرا ابلاغ کردم و به معاون اول رییس جمهور گفتم جلسات ستاد ملی مبارزه با ریزگردها و بحران را به صورت مداوم تشکیل دهد.
اعتراف میکنیم که امکانات ما محدود است
روحانی اظهار کرد: اعتراف میکنیم که امکانات ما محدود است ولی نه میترسیم و نه اینکه ناامید میشویم. امروز در اهواز از نزدیک مشاهده کردم که برق اضطراری شروع به کار کرد و مولد برق جلوی چشم ما روشن شد. وزیر وعده داد که همه تلاش خود را به کار میگیرد که اگر ریزگرد خدایی نکرده برای برق مشکلی ایجاد کرد دیگر در زمینه آب مشکلی نداشته باشیم و این یک قدم بزرگ است.
رییس جمهور بیان کرد: طرح آماک که فلزهای تولیدکننده گاز سمی و ایجادکننده مشکلات برای مردم را جمع آوری میکند نیز یک طرح خوب محیط زیستی است. انشاءالله تا ۱۵ روز دیگر طرح آماک راهاندازی میشود و این برای محیط زیست استان خیلی مهم است. یک کار ضروری و لازم بوده و طرح بسیار مهمی است و چیزی که در هوا سوخته و به مشکل تنفسی برای مردم و گاهی باران اسیدی تبدیل میشده، جمع میشود و با طرح آماک به مجتمع رازی منتقل و به محصولات پتروشیمی تبدیل میشود.
حاشیههای سخنرانی ابتکار
خانم معصومه ابتکار نیز در جلسه شورای اداری خوزستان و کارگرده ملی مبارزه با ریزگردها اظهار کرد: یکی از اولین مصوبات شورای عالی حفاظت محیط زیست که در سال ۹۲ احیا شد و زیر نظر رییس جمهور اداره شد تشکیل و فعالیت مجدد ستاد مبارزه با گرد و غبار بود.
ابتکار با اشاره به احیای تالاب هورالعظیم و وضعیت مناسب آن در کنار احیای تالاب شادگان گفت: این دو تالاب از جمله تالابهای مهم استان است که با معیشت مردم ارتباط مستقیمی دارد. برای اینکه نشان دهیم خوزستان مظلوم واقع میشود مراسم روز جهانی تالاب را نیز در این استان برگزار کردیم.
آقای علی ساری، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی عصر دیروز در حاشیه جلسه شورای اداری در مخالفت با سخنان معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست که گفته بود، تالابهای خوزستان در حال آبگیری بوده و مردم مشغول ماهیگیری در آن هستند با صدای بلند ضمن اعتراض به این ادعاهای ابتکار از جای برخاست و با فریاد اظهار کرد: چرا دروغ میگویی؟ کجای هور آب دارد که ما نمیبینیم؟!! کجا مردم خوزستان در حال ماهیگیری در تالابها و هورها هستند؟ سازمان محیط زیست باید پاسخگوی کمکاریها و بیتوجهیهای خود به پدیده گرد و غبار باشد.
ساری در حالی که استاندار خوزستان و حسنوند نماینده مردم اندیمشک در مجلس شورای اسلامی بدنبال ساکت کردن وی بودند، خاطرنشان کرد: خانواده من در نزدیکی هور زندگی میکنند؛ کجای هور آب دارد که ما نمیبینیم؟!
ردیف بودجه برای بحران ریزگردها لازم است
آیت الله جزایری، نماینده ولی فقیه در خوزستان نیز در جلسه اداری بیان کرد: برای حل مشکلات ریزگردها از سپاه، قرارگاه خاتم الانبیاء، ارتش، تمامی دستگاههای اجرایی، دولتی، خصوصی، مؤسسههای خیریه و مردم نیز باید کمک گرفت. با صدها هزار هکتار بیابان مواجه هستیم و کار سنگینی باید انجام شود و چون با خشکسالی مواجه هستیم این مسأله ریزگردها شدت پیدا میکند.
جزایری با اشاره به اینکه وزیر جهاد کشاورزی درختکاری و مرتع کاری را در دستور کار قرار داده، گفت: مالچ پاشی را نیز در برنامه دارند که شرکتهای ایرانی هم برای مالچ گیاهی اعلام آمادگی کردهاند. از معاون اول رییس جمهور تقاضا دارم تا برای مبارزه با این نوع حوادث به ویژه گردوغبارها یک ردیف بودجه داشته باشیم که همه ساله تا به ثمررسیدن نتیجه حل مشکل ریزگردها استمرار داشته باشد.
دکترحسن روحانی که صبح پنجشنبه به منظور بررسی آخرین وضعیت خوزستان و اقدامات دولت در زمینه مهار کانونهای گرد و غبار، به خوزستان سفر کرده بود، پنجشنبه شب از اهواز به تهران بازگشت و حالا باید منتظر ماند تا نتایج سفر روحانی به خوزستان برای مردم این استان مشخص شود.