ساخت پالایشگاه دوم شیراز پس از ۸ سال تبدیل به کلافی سردرگم شده است.
به گزارش حافظ نیوز،ساخت پالایشگاه دوم شیراز پس از 8 سال تبدیل به کلافی سردرگم و سبب نگرانی مردم شهر زرقان شده چراکه قرار گرفتن این پالایشگاه به عنوان یک صنعت آلاینده در حریم قانونی شهر زرقان سلامت مردم این شهر را تهدید میکند.
محمود صانعی، رئیس شورای شهر زرقان در گفتوگو با تسنیم با تاکید بر اینکه مردم شهر زرقان با توسعه مخالفتی ندارند، میگوید: « استقرار قریب به 24 درصد از صنایع استان فارس در این منطقه، ظرفیت احداث صنایع جدید آلاینده را به حالت فراتر از اشباع رسانده است».
به گفته وی با توجه به اینکه این پالایشگاه در حریم قانونی شهر زرقان و در فاصله 20 کیلومتری شیراز قرار گرفته لازم است که برای هر نوع تصمیمی درباره پالایشگاه سلامت مردم زرقان در نظر گرفته شود. کشوقوسهای یک پروژه 8 ساله در شیراز
احداث پالایشگاه دوم یا پروژه بهسازی پالایشگاه شیراز در 8 سال گذشته فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است. طرح توسعه این پالایشگاه با ظرفیت خوراک روزانه 120 هزار بشکه با هدف تولید 11 میلیون لیتر بنزین در سال 87 آغاز شد و قرار بود سال 91 ساخت آن به اتمام برسد اما تا سال 90 اقدامی نشد.
در سال 91 و 92 شرکت سرمایهگذاری سرمایهگذاری پارسیان وابسته به هلدینگ غدیر و کنسرسیوم نفت، گاز و پتروشیمی استان فارس به عنوان سرمایهگذار این طرح معرفی شد اما وجود موانعی از جمله مخالفت محیط زیست با ساخت این پالایشگاه سبب متوقف شدن این طرح شد.
در اردیبهشت سال 94 در سفر هیئت دولت به استان فارس کلنگ این پالایشگاه با حضور ویدئو کنفرانسی روحانی به زمین زده شد اما مناقشات زیست محیطی آن هنوز ادامه داشت و پای مخالفت شدید ابتکار را به پرونده پالایشگاه شیراز باز کرد.
پس از این کشوقوسهای مکرر در چند روز اخیر یکی از اعضای شورای شهر شیراز از رضایت نمایندگان استان فارس و حل مشکلات زیست محیطی ساخت پالایشگاه دوم شیراز خبر داده بود. مجوز زیست محیطی پالایشگاه شیراز هنوز در دست بررسی است
حمزه ولوی، مدیرکل محیط زیست استان فارس در گفتوگو با تسنیم به گفتن یک جمله اکتفا کرد که «موضوع پالایشگاه و مجوز زیست محیطی آن هنوز در دست بررسی است».
وی در 6 شهریور امسال در مصاحبهای گفته بود «سازمان محیط زیست تحت هیچ شرایطی اجازه ساخت پالایشگاه دوم شیراز در منطقه زرقان را نمیدهد و تنها موضوع جایگزینی پالایشگاه قدیم و جدید مطرح بوده که در این مورد نیز تحت شرایط جدید و خاص اجازه این جایگزینی داده میشود».
مدیرکل محیط زیست استان فارس منطقه زرقان را با توجه به صنایع موجود بسیار حساس دانسته که راهاندازی هر نوع صنایع دیگری حساسیت این منطقه را بیشتر میکند. سلامت مردم زرقان بر توسعه اولویت دارد
مسعود رضایی، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی استان فارس در گفتوگو با تسنیم درباره اعلام رضایت مجمع نمایندگان فارس برای احداث پالایشگاه دوم شیراز میگوید: برای نمایندگان ابتدا سلامتی مردم و حفظ محیط زیست مدنظر است.
« هر موردی که سلامت مردم و محیط زیست را خدشهدار کند، از نظر نمایندگان مردم مردود است» این را رضایی میگوید و میافزاید: در جلسهای که با ابتکار رئیس سازمان محیط زیست داشتیم سلامتی مردم و حفظ محیط زیست در اولویت بوده است.
به گفته نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی « در آن جلسه اعلام کردیم که اگر کارشناسان به صورت علمی بیخطر بودن ساخت پالایشگاه را اعلام کنند و سرمایهگذار نیز احداث آن را با تجهیزات مدرن و بدون خطر تضمین کند، پالایشگاه ایجاد شود در غیر این صورت نباید این امر اتفاق بیفتد». منابع آبی پالایشگاه دوم از جیب مردم زرقان تامین نشود
محمود صانعی، رئیس شورای شهر زرقان سه مطالبه مردم این شهر را برای ساخت پالایشگاه دوم شیراز ذکر کرده است که عبارتند از: تائید و مجوز سازمان محیط زیست، تامین آب مصرفی مورد نیاز خارج از منابع آب منطقه و تامین فضای سبز متناسب با توسعه پالایشگاه.
وی با اشاره به بحرانی بودن منابع آبهای زیرزمینی منطقه زرقان میگوید: عدم کفایت حلقه چاههایی که آب شرب منطقه مسکونی شهر را تأمین کرده از یک سو و تنزل شدید کیفیت آب شرب از سوی دیگر وجود بحران آب را روز به روز روشنتر میسازد.
بنا بوده آب مصرفی مورد نیاز پالایشگاه جدید از تصفیه فاضلاب شهرک صدرا تامین شود اما به گفته صانعی با توجه به آنچه در 26 مهرماه در اتاق فکر استان مطرح شده درباره این موضوع تحقیق و بررسی مدونی صورت نگرفته و مسئولان آب منطقهای استان فارس نیز تاکنون در این باره اظهار نظری نکردهاند.
رئیس شورای شهر زرقان بر این باور است که پالایشگاه بیشترین مصرفکننده منابع آبی منطقه است بنابراین در صورت راهاندازی پالایشگاه دوم باید برای تامین آب مصرفی آن از خارج از منطقه تدبیری اندیشیده شود. توسعه فضای سبز متناسب با طرح جدید پالایشگاه
تامین فضای سبز متناسب با توسعه پالایشگاه درخواست دیگر مردم شهر زرقان است. صانعی در این باره میگوید: « در گذشته برای تولید روزانه 60 هزار بشکه فضایی معادل 250 هکتار جنگل احداث شد که به دلیل کوتاهی مسئولان پالایشگاه در نگهداری آن شهرداری زرقان مسئولیت حفظ فضای سبز را برعهده گرفت».
وی بر این باور است که امروز با توجه به توسعه 2 برابری ظرفیت تولید انتظار میرود مسئولان پالایشگاه توسعه فضای سبز 500 هکتاری را مد نظر قرار داشته و ضمانتهای لازم را برای حفظ و نگهداشت آینده آن به کار گیرند.
طرح معطل مانده پالایشگاه شیراز پس از 8 سال همچنان روی زمین مانده و علاوه بر هدر رفت سرمایه و تاخیر در توسعه شهرستان شیراز مشکلات و دغدغههای مردم شهر زرقان نیز حل نشده است. به جاست که مسئولان و نمایندگان شهرستان شیراز و استان فارس در این زمینه با سرعت عمل بیشتری تصمیمگیری کنند.