در پایان شمارش آرا، مشخص شد که 52% رأی دهندگان به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا رأی دادهاند. بسیاری از کارشناسان این رأی تاریخی را آغازی بر یک دومینو دانستهاند که میتواند حیات اتحادیه اروپا و حتی بریتانیای متحد را به چالش بکشد.
با این رأی فرآیندی پیچیده و دستکم دو ساله برای خروج انگلستان آغاز میشود. انگلستان اولین کشوری است که تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا گرفته و به همین دلیل ابهامات زیادی در ساز و کار اجرایی این فرآیند وجود دارد.
آخرین اخبار مربوط به نتیجه همهپرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا به شرح زیر است:
چهارشنبه اولین نشست بدون انگلیس برگزار میشود
27 عضو باقیمانده در اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در بروکسل گردهم میآیند تا در نخستین نشست بدون حضور نماینده انگلیس، تبعات خروج لندن از این بلوک سیاسی-اقتصادی را بررسی کنند.
یونکر: انگلیس هر چه زودتر از اتحادیه بیرون برود
«ژانکلود یونکر» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در اظهارنظری عجیب اعلام کرد «ما از بریتانیا میخواهیم که هرچه زودتر از اتحادیه اروپا بیرون برود.»
بر اساس پیشبینیها روند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بین 2 تا 10 سال بطول خواهد انجامید.
حضور در اتحادیه اروپا منافعی برای انگلیس ایجاد کرده بود که تصمیمگیری بر سر نحوه ادامه یا توقف آنها، مذاکرات فنی طولانی و پیچیدهای را میطلبد.
برای نمونه در حال حاضر انگلیس عضو اتحادیه گمرکی 28 کشوری اتحادیه اروپا است که بر اساس این عضویت، تعرفههای گمرکی خود را با دیگر اعضاء هماهنگ میکند و ورود کالا از این 27 کشور به انگلیس، معاف از حقوق ورودی است.
اوباما: روابط ویژه آمریکا و انگلستان ادامه خواهد یافت
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا بالاخره به نتیجه همهپرسی انگلستان واکنش نشان داد و گفت واشنگتن به رأی مردم انگلستان احترام میگذارد.
اوباما گفت رابطه ویژه میان آمریکا و انگلستان همچنان پابرجا میماند و در عین حال تغییری در روابط واشنگتن با اتحادیه اروپا نیز ایجاد نخواهد شد.
رئیسجمهور آمریکا تأکید کرده است که حضور انگلستان در ناتو یکی از سنگ بناهای سیاست خارجی، امنیتی و اقتصادی ایالات متحده است.
روسیه: امیدواریم روابط دوجانبه با انگلستان پس از خروج ارتقاء یابد
«سرگئی لاوروف» وزیر امورخارجه روسیه گفت نتایج همهپرسی یک مسئله داخلی است و به خود انگلستان مربوط است که آیا میخواهد در اتحادیه اروپا بماند یا از این اتحادیه خارج شود.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین نیز در این رابطه گفت: «امیدواریم روابط روسیه با انگلستان پس از رأی مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا ارتقاء یابد.»
لهستان: اعتماد به اتحادیه اروپا به شدت افت کرده است
وزارت خارجه لهستان امروز با بیان اینکه اتحادیه اروپا با افت اعتماد عمومی مواجه شده، تأکید کرده است که انگلستان همچنان شریکی مهم برای ورشو باقی میماند.
در این بیانیه آمده است: «اروپا باید با افت شدید اعتماد به اتحادیه اروپا و سرخوردگی درباره انسجام و اتحاد اروپا مقابله کند چرا که این مسائل در تعدادی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپایی نیز مشاهده شده است. با این وجود ورشو به نظر مردم انگلستان احترام گذاشته و لندن همچنان به عنوان یکی از شرکای مهم ما باقی میماند.»
آنکارا: اتحادیه اروپا باید رویکردهای خود را تغییر دهد
«بینالی ایلدیریم» نخستوزیر ترکیه گفت اتحادیه اروپا باید استراتژی و راهبرد خود را پس از خروج انگلیس تغییر دهد.
وی در گفتوگو با رسانههای ترکیهای گفت: «من امیدوارم که مردم انگلستان تصمیم درستی اتخاذ کرده باشند... این تصمیم به اتحادیه اروپا مربوط میشود و این اتحادیه اروپایی باید نتایج این تصمیم را بررسی کرده و رویکرد خود در آینده را تغییر دهد.»
اتحادیه اروپا: آماده مذاکره فوری برای تکمیل روند خروج انگلستان هستیم
سران اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای مشترک، هرچند از تصمیم انگلیسیها ابراز تأسف کردند، اما گفتند که آماده مذاکره برای تکمیل روند خروج انگلستان هستند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «از تصمیم مردم انگلستان متأسف هستیم، اما به آن احترام میگذاریم... اتحادیه با 27 کشور به کار خود ادامه خواهد داد.»
بیانیه میافزاید: «هرچند این روند دردناک است، اما انتظار داریم دولت انگلستان هرچه سریعتر خواست مردم این کشور را اجرایی کند... آماده مذاکره فوری برای تکمیل این روند هستیم، اما تا زمانی که فرآیند قانونی طی نشده، انگلستان همچنان عضو اتحادیه به شمار میآید.»
اولاند: اتحادیه اروپا در معرض آزمونی واقعی قرار گرفته است
فرانسوا اولاند رئیسجمهور فرانسه ضمن ابراز تأسف از تصمیم انگلیسیها، گفت رأی مردم انگلستان نشان داد که اتحادیه اروپا دیگر نمیتواند به سبک سابق فعالیت کند.
وی همچنین گفت: «این نتیجه اتحادیه اروپا را در معرض آزمونی واقعی قرار داده و ما باید همبستگی خود را نشان دهیم.»
اسکاتلندیها بار دیگر برای استقلال از انگلستان تلاش میکنند
«نیکلا استرجون» رهبر حزب ملی اسکاتلند گفت ساکنان این منطقه خواهان ماندن در اتحادیه اروپا هستند و رأی انگلیسیها نباید آنها را وادار به خروج کند.
وی گفت تمام تلاش خود را برای ابقای اسکاتلند در اتحادیه اروپا انجام میدهد و به همین منظور برای فراهم کردن مقدمات قانونی برگزاری مجدد همهپرسی استقلال از انگلستان تلاش خواهد کرد.
استرجون گفت: «کاملا روشن است که همهپرسی دوم استقلال روی میز است.»
راخوی: فعلا قراردادهایمان با انگلستان پابرجاست
«ماریانو راخوی» نخستوزیر موقت اسپانیا اعلام کرد، وضعیت اقتصادی فعلی در اسپانیا به گونهای است که اجازه میدهد این کشور در برابر عواقب و پیامدهای خروج انگلستان از اتحادیه اروپا مقاومت کرده و تاب بیاورد.
وی در ادامه ضمن اینکه از مردم اسپانیا خواست تا خویشتنداری خود را به دنبال این اتفاق حفظ کنند، تأکید کرد که تمامی قراردادها و توافقات میان اتحادیه اروپا و انگلستان همچنان تا تکمیل رسمی فرآیند خروج این کشور پابرجا خواهد ماند.
بلر: احتمال همهپرسی اسکاتلند افزایش یافت
تونی بلر نخستوزیر پیشین انگلستان به شدت از نتایج همهپرسی ابراز تأسف کرد و گفت این نتیجه «تبعاتی جدی» برای انگلستان خواهد داشت.
وی گفت: «برای کشورم، اروپا و جهان بسیار ناراحت هستم.»
بلر همچنین گفت رأی به خروج از اتحادیه اروپا، فشارها برای برگزاری مجدد همهپرسی استقلال اسکاتلند از انگلستان را به شدت افزایش میدهد.
استقبال ترامپ از خروج انگلستان از اتحادیه
«دونالد ترامپ» کاندیدای پیشروی جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که به اسکاتلند سفر کرده، از نتایج همهپرسی استقبال کرد.
وی گفت: «مردم انگلیس با رأی به خروج از اتحادیه اروپا، کنترل کشورشان را دوباره به دست خود گرفتند و این اتفاق ارزشمندی است.»
او افزود: «همانطور که قبلا نیز گفته بودم این اتفاق افتاد و این اتفاق بزرگی است.»
سیلی به پروژه اروپایی
«شارل میشل» نخستوزیر بلژیک خواستار نشست ویژه کشورهای اروپایی در ماه آینده شد. وی گفت: «نتیجه این همه پرسی سیلی به پروژه اروپایی بود و من میخواهم کنفرانسی در زمینه همکاریهای ما در ماه جولای برگزار شود.»
میشل افزود: «ما باید اولویتهای خود را تعریف کنیم و آیندهای جدید برای اروپا تدوین کنیم. هدف از این اقدام باید ابتکارهایی با توجه به دیجتالی شدن اروپا باشد تا امنیت اتحادیه اقتصادی و مالی از داخل و خارج تامین شود.»
رنتسی: اتحادیه اروپا باید اصلاح شود
«ماتئو رنتسی» نخستوزیر ایتالیا امروز پس از اعلام نتیجه همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و رای مثبت مردم این کشور به چنین طرحی از اتحادیه اروپا خواست تا مسیر خود را تغییر دهد.
وی در پیامی در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: «ما باید تغییر ایجاد کنیم تا به سمت انسانیت و عدالت بیشتر برویم. اروپا خانه و آینده ماست.»
کامرون از نخستوزیری کنار میرود
دیوید کامرون نخستوزیر انگلستان پس از شکست در همهپرسی، اعلام کرد که به زودی از این سمت کنارهگیری میکند.
وی که خود اولین بار ایده همهپرسی را مطرح کرد، در ماههای اخیر تلاش زیادی برای متقاعد کردن مردم به ماندن در اتحادیه انجام داد.
نخستوزیر انگلستان بعد از مشخص شدن نتایج در نطقی از برابر ساختمان شماره 10، گفت به زودی از این سمت کنارهگیری میکند، چراکه انگلستان به «رهبری جدید» نیاز دارد.
وی گفت در هفتههای آینده مذاکره برای ترک اتحادیه را آغاز میکند، اما ظرف سه ماه آینده باید نخستوزیر جدیدی قدرت را به دست بگیرد.
به گفته کامرون، روز شنبه هیئت دولت انگلستان برای تعیین تکلیف مسیر پیش رو، تشکیل جلسه میدهد.
از بوریس جانسون شهردار سابق لندن که جنبش خروج از اتحادیه را رهبری میکرد و از محبوبیت بالایی برخوردار است، به عنوان گزینه جایگزینی کامرون یاد شده است.
کوربین: نتایج همهپرسی نشانه خشم مردم بود
رهبر حزب کارگر انگلستان که از مخالفان خروج از اتحادیه بود، نتایج همهپرسی را نشانگر خشم مردم این کشور از عملکرد دولتها دانست.
وی گفت که این نتایج نشان میدهد «بریتانیاییها تا چه حد از اینکه دولتها یکی پس از دیگری آنها را به حاشیه راندهاند، خشمگین هستند.»
فاراژ: امیدوارم دیگر کشورها هم از این اتحادیه رو به مرگ خارج شوند
نایجل فاراژ رهبر حزب استقلال انگلستان که از خروج این کشور از اتحادیه اروپا حمایت میکرد، این اتحادیه را «رو به مرگ» توصیف کرد و گفت امیدوار است دیگران هم از این اتحادیه خارج شوند.
وی گفت: «امیدوارم این آغاز بر خروج سوئد، اتریش و حتی ایتالیا باشد. اتحادیه اروپا در حال شکست خوردن است، اتحادیه اروپا رو به مرگ است.»
فاراژ افزود: «امیدوارم که ما آخرین کشوری نباشیم که از اتحادیه اروپا خارج میشود. این گام نخست است و اروپا باید به مجموعهای از کشورهای مستقل بدل شود.»
نتایج نهایی همهپرسی
کمیته اجرایی برگزاری همهپرسی رسما اعلام کرد که همهپرسی به رأی به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا منجر شده است.
جزئیات آرای همهپرسی به این شرح است:
مجموع آرا: 33,577,342
خروج: 17,410,742 (51.9%)
ابقا: 16,141,241 (48.1)
هاموند: کامرون کنارهگیری نمیکند
فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلستان اعلام کرد با وجود درخواستها برای کنارهگیری دیوید کامرون از نخستوزیری، او همچنان در قدرت خواهد ماند.
وی گفت که انگلستان باید باثبات و آرام بماند و به همین جهت کامرون تصمیمی برای کنارهگیری از قدرت ندارد.
از آنجا که پیشنهاد برگزاری همهپرسی را اولین بار شخص کامرون مطرح کرد، بسیاری وی را مسئول اصلی نتایج امروز میدانند و خواستار کنارهگیری او هستند.
در نظرسنجی آنلاین روزنامه تلگراف بیش از 60% مخاطبان گفتهاند که کامرون باید همین حالا از قدرت کنار برود.
دویچه وله امروز نوشته بود که با شکست کامرون در همهپرسی، احتمال دارد که او کنارهگیری کرده و بوریس جانسون چهره محبوب حزب محافظهکار و شهردار سابق لندن که کمپین خروج را رهبری میکرد، جایگزین وی شود.
درخواست برگزاری همهپرسی در فرانسه و هلند
احزاب راستگرا در چندین کشور از جمله فرانسه و هلند از دولت خواستهاند همهپرسیهایی مشابه همهپرسی انگلستان برگزاری کند.
مارین لو پن رهبر حزب جبهه ملی فرانسه با اشاره به نتایج همهپرسی انگلستان، تصمیم انگلیسیها را یک پیروزی توصیف کرده و از دولت فرانسوا اولاند خواسته ادامه عضویت در اتحادیه اروپا را به رأی عمومی بگذارد.
گرت ویلدرز رهبر حزب ضد مهاجرت هلند هم گفت که این کشور نیز باید برای خروج از اتحادیه اروپا همهپرسی برگزار کند.
پاریس: اتحادیه اروپا باید اعتماد مردم را احیا کند
«ژان مارک آیرو» وزیر خارجه فرانسه رأی انگلستان به خروج از اتحادیه اروپا را «مایه تأسف» توصیف کرد و گفت این اتحادیه باید اعتماد مردم به خود را جلب کند.
وی گفت: «برای پادشاهی متحد متأسفم. اروپا به حیات خود ادامه میدهد، اما باید عکسالعمل نشان داده و اعتماد مردم را به خود جلب کند. این یک ضرورت فوری است.»
پرواز قیمت طلا و سقوط ارزش پوند
پایگاه بلومبرگ نوشته است که همزمان با اعلام نتایج همهپرسی انگلستان، قیمت طلا در بازارهای جهانی به بالاترین حد در دو سال گذشته رسیده است.
همزمان قیمت پوند انگلستان در برابر دلار با سقوطی بیسابقه به پائینترین سطح از سال 1985 رسیده است.
شاخص بورس در آمریکا و انگلستان هم به صورت جمعی سقوط کردهاند. آژانس اعتبارسنجی اس اند پی اعلام کرد که در پی تصمیم انگلیسیها به خروج از اتحادیه اروپا، این آژانس احتمالا رتبه اعتباری بریتانیا را کاهش خواهد داد. رتبه انگلستان در حال حاضر AAA است که بالاترین سطح اعتماد سرمایهگذاری به شمار میآید.
اشتاینمایر: امروز روزی تلخ برای اروپا است
فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان که پیش از این کشورش تلاش زیادی کرده بود تا انگلیسیها را از خروج از اتحادیه اروپا منصرف کند، از تصمیم مردم انگلستان ابراز تأسف کرد.
وی گفت که امروز «روزی تلخ برای اروپا و بریتانیا است.»
خروج انگلستان از اتحادیه اروپا قطعی شد
با پایان شمارش آرا، رسما اعلام شد که برتیانیاییها به خروج از اتحادیه اروپا رأی دادهاند. بر اساس اعلام مراکز شمارش رأی، حامیان خروج از اتحادیه با اختلاف بیش از یک میلیون رأی، پیروز شدهاند.
وزیر اول اسکاتلند: مردم ما خواستار ماندن در اتحادیه اروپا هستند
«نیکولا استرجون» رهبر کنونی حزب ملی اسکاتلند و وزیر اول این کشور با توجه به اعلام نتایج گفت این کشور خواستار ماندن در اتحادیه اروپاست و رای مردم نشان از این خواسته است بنابراین فعلا منتظر اعلام نتیجه نهایی خواهند بود.
وی بارها هشدار داده بود که در صورت رای بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا، همهپرسی دوم استقلال اسکاتلند از بریتانیا برگزار خواهد شد.
«الکس سموند» رهبر سابق حزب ملی اسکاتلند هم به صراحت اعلام کرده است که با توجه به نتایج همهپرسی، مشخص است که اسکاتها خواهان جدایی از انگلستان و ماندن در اتحادیه اروپا هستند.
در نظرسنجی شب گذشته، اهالی اسکاتلند به ماندن در اتحادیه اروپا رأی دادند، اما با توجه به اینکه آنها جزئی از بریتانیا به شمار میآیند، برای ماندن در اتحادیه باید از پادشاهی مستقل شوند.
احتمال برگزاری همهپرسی اتحاد ایرلند شمالی و ایرلند
روزنامه گاردین خبر داد که جنبش «شین فین» که قدیمىترین حزب فعال ایرلندى به شمار مىآید، با اشاره به مخالفت ایرلندىها با خروج از اتحادیه اروپا، برگزارى همه پرسى براى تشکیل ایرلند متحد و حذف مرز بین ایرلند و ایرلند شمالى را خواستار شده است.
رای قاطع اسکاتلند و ایرلند شمالی به ماندن؛ ولز رای به خروج داد
شمارش آراء در اسکاتلند، ایرلند شمالی و ولز به اتمام رسیده و اعلام شده است. گاردین خبر داد، مردم ایرلند شمالی رای به ماندن در اتحادیه اروپا دادند. به نوشته این روزنامه مردم ایرلند شمالی با مشارکت 62 درصدی خواستار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا شدند.
همچنین بی بی سی گزارش داد، آراء کل اسکاتلند شمارش شده و نشان از آن است که این کشور نیر رای به ماندن در اتحادیه اروپا داده است. مشارکت مردم اسکاتلند در این همه پرسی 67 درصد بود. و اما ولز رای به خروج داد و مشارکت مردم ولز 71 درصد بود. نتایج انگلیس هنوز کامل اعلام نشده است.
همهپرسی دوم جدایی اسکاتلند از بریتانیا قریب الوقوع است
بعد از آنکه نتیجه شمارش بیش از 73 درصد آراء حاکی از پیشتازی کمپین خروج است، «الکس سالموند» رهبر پیشین حزب ملی اسکاتلند و از سیاسیون ارشد گفت به محض آغاز مذاکرات کامرون با اتحادیه اروپا برای خروج، همهپرسی دیگری برای خروج اسکاتلند از بریتانیا برگزار خواهد شد.
کامرون و کوربین موقعیتشان را از دست میدهند
«سایمون دانک زوک» از اعضای حزب کارگر به روزنامه تلگراف گفت که رای بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا به برکناری «دیوید کامرون» نخست وزیر و رهبر حزب محافظه کار و «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر منجر خواهد شد. کامرون و کوربین هر دو در کمپین ماندن در اتحادیه اروپا هستند.
همچنین برخی سیاسیون از پایان کار «جورج آزبورن» وزیر خزانه داری بریتانیا خبر دادند. آزبورن در کنار کامرون همواره بر ماندن در اتحادیه اروپا تاکید و نسبت به ضررهای اقتصادی خروج هشدار داده بود.
رسانهها: بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد
شبکه اسکای نیوز در تازه ترین پیش بینی از نتیجه قطعی همه پرسی اعلام کرد، با وجود کسب 52 درصد آراء و پیشتازی کمپین خروج، بریتانیا رای به خروج از اتحادیه اروپا می دهد.
همچنین شبکههای «بی بی سی» و «آی تی وی» نتیجه نهایی همه پرسی را، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا میدانند. از سوی دیگر روزنامه تلگراف با پیوستن به این شبکههای تلویزیونی اعلام کرد «بریتانیا، رای به خروج از اتحادیه اروپا داد.»
در صورت رای به خروج، کامرون باید استعفا دهد
روزنامه تلگراف نوشت، «هیلاری بن» وزیر خارجه دولت سایه بریتانیا گفت در صورت رای مردم به برگزیت (رای بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا) «دیوید کامرون» نخست وزیر این کشور باید استعفا دهد. وی افزود کامرون خودش وعده برگزاری این همه پرسی را داده بود و در صورت خروج دیگر نخواهد توانست به عنوان نخست وزیر بریتانیا باقی بماند. کامرون خواستار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپاست.
کمپین خروج پیشتاز است
اعلام نتایج سایت بی بی سی نشان می دهد، تا کنون کمپین خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا آراء بیشتری را از آن خود کرده است. نتایج کل بریتانیا تا کنون نشان می دهد رقابت بسیار نزدیکی میان کمپین خروج و ماندن در جریان است. کمپین ماندن بیش از 48 درصد وکمپین خروج بیش از 51 درصد آراء را تا کنون از آن خود کرده اند.