۰
plusresetminus
در مجامع عمومی شرکت ها چه خبر است؟

افشای پاداش چند صد میلیون تومانی برای هیئت مدیره برخی شرکت ها در ازای یک عملکرد معمولی!/ نقش نهادهای نظارتی در این «آشفته بازار» چیست؟

تاریخ انتشاردوشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۴۸
بررسی گزارشات مالی مجامع عمومی برخی شرکت های حاضر در بازار بورس کشور، نشان می دهد برخی از آنها در حال تقسیم بی سر و صدای مبالغ هنگفت به عناوین مختلف و تحت عنوان پاداش یا حق جلسه و یا موارد مشابه هستند.
فساد اقتصادی
فساد اقتصادی
حافظ نیوز/ سرویس اقتصادی شفافیت در ارائه گزارشات مالی مجامع عمومی از سوی سازمان ها و بنگاه های اقتصادی حاضر در بورس، از جمله راهکارهای موثر کشف و مبارزه با فساد اقتصادی و رانت خواری است.

با این حال، چند وقتی است بررسی گزارشات مالی مجامع عمومی برخی شرکت های حاضر در بازار بورس کشور، نشان می دهد برخی از آنها در حال تقسیم بی سر و صدای مبالغ هنگفت به عناوین مختلف و تحت عنوان پاداش یا حق جلسه و یا موارد مشابه هستند.

شرکت هایی که بعضا اسم خصوصی را یدک می کشند و در واقع، ”خصولتی“ هستند و اگر اتصال آنها به منابع دولتی و یا انحصار بازار و انجام برخی پروژه ها از این قبیل شرکت ها گرفته شود، حتی ماه نیز قادر به اداه حیات اقتصادی نیستند.

در یکی از موارد مشهود این آشفته بازار، شرکت نفت پارس فارغ از حقوق و مزایای هنگفت و روتین، برای اعضای هیئت مدیره خود بالغ بر 600 میلیون تومان پاداش سالیانه در نظر گرفت!

بر این اساس، مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام نفت پارس راُس ساعت 10 صبح روز چهار شنبه 29 اردیببهشت ماه 1395 مجموعه سالن همایش صدرا واقع در میدان ونک تهران برگزار و با تصویب صورت‌های مالی سال مالی قبل با تقسیم سود نقدی 100 تومانی به ازای هر سهم موافقت شد. هیات مدیره این شرکت در سال مالی گذشته تنها توانسته 18 درصد به نسبت کل فروش ”شنفت“  سود خالص برای سهامداران خود محقق کند که در واقع همتراز سود سپرده های بانکی و حتی کمی کمتر از آن است.

در برابر این عملکرد مجمع نفت پارس، پاداش 600 میلیون تومانی را برای 5 نماینده حقوقی هیات مدیره شرکت تصویب کرده است. این رقم برای پاداش سال مالی 93 مبلغ 500 میلیون تومان بوده است.
در عین حال حق حضور اعضای هیات مدیره در سال مالی جاری برای هر ماه مبلغ 12 میلیون ریال تعیین شده که نسبت به سال مالی قبل افزایش دو میلیون ریالی دارد.

شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا وابسته به ساد اجرایی فرمان امام(ره) ،شرکت سرمایه گذاری ملی ایران ،شرکت پارس بازرگان ، شرکت گروه توسعه انرژی تدبیر و شرکت توسعه حفاری تدبیر، پنج عضو حقوقی هیات مدیره شرکت نفت پارس هستند.

این شرکت در سال مالی قبل با سرمایه یک هزار میلیارد ریالی مبلغ 1171 ریال  سود خالص به ازای هر سهم پس از کسر مالیات محقق کرد که در مقایسه با فروش شرکت توانسته 27 درصد سود عملیاتی و 18 درصد سود خالص محقق کند.

نقش نهادهای نظارتی در این آشفته بازار چیست؟

همانگونه که اشاره گردید، الزام شرکت های حاضر در بورس برای انتشار عمومی صورت های مالی خود در مجامع سالیانه، امکان مناسبی برای رصد فعالیت های اقتصادی آنها و نحوه و میزان پاداش دهی آنها را فراهم می کند تا جایی که یکایک آحاد جامعه می توانند با مراجعه به سایت سازمان بورس به این آمار دسترسی داشته باشند.

اما گویا به دلیل اینکه مردم و رسانه ها، معمولا از بررسی گزارشات مالی مجامع عمومی غافلند و معمولا چنین خبرهایی در سطح جامعه منتشر و مورد توجه قرار نمی گیرد، این شرکت ها با خیال راحت همچنان به تقسیم پاداش های چند صد میلیونی به عناوین مختلف در میان خود مشغولند!
در این میان، همواره جای این پرسش مطرح است که نقش نهادهای نظارتی در این میان چیست؟ آیا دستگاه های اطلاعاتی کشور، گزارشات مجامع عمومی شرکت ها را رصد و بررسی نمی کنند؟ اگر می کنند آیا با چنین تقسیم سود و پاداش های غیر متعارفی که نسبتی با عملکرد حقیقی مسئولان این شرکت ها ندارد برخوردی صورت می گیرد و آیا از این قِبَل، وجهی به بیت المال و حساب جاری این شرکت ها بازگردانده شده است؟

اینها، پرسشهایی است که به نظر می رسد یافتن پاسخی منطقی و البته منطبق بر واقعیت برای آنها، می تواند تا حد بسیاری اعتماد عمومی مردم را افزایش دهد و جلوی بروز فساد اقتصادی در کشور را بگیرد.        

تهیه و تنظیم: مصطفی مشفقیان

 
کد مطلب : ۱۴۲۱۴
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما