حافظ نیوز/ سرویس سیاسی حوادث تروریستی بلژیک که تداعی کننده حوادث مشابه ماه های گذشته در فرانسه بوده، بار دیگر تحلیلگران سیاسی و ناظران منطقه ای را به توجه به ریشه های اصلی این قبیل حوادث سوق داده است.
آنگونه که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران می گوید، همه مسئولان در کشورهای اروپایی باید از خود بپرسند چرا تروریستهای داعش در اروپا، بدون لهجه به زبان های انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و یا دیگر زبانهای اروپایی تکلم می کنند؟
پاسخ ساده است! چرا که تروریستهای داعش در اروپا، غالبا اروپایی هستند و در کشورهای اروپایی به دنیا آمده و رشد کرده اند و حال، با جذب شدن به گروه های تکفیری به خانه باز می گردند.
اما نکته مهم این ماجرا، عربستان و آل سعود است چرا که اگر حمایت مالی و لجستیکی عربستان سعودی از گروه های تکفیری نبود، آنها هیچگاه نمی توانستند تا این حد، فعالیت های تروریستی و تبلیغی خود را گسترش دهند.
میشل پریوو، کارشناس سرشناس بلژیکی در امور تروریسم و مدیر مرکز "اِنار"، "شبکه اروپایی مخالف نژادپرستی"، در گفتگویی پس از بمبگذاری های اخیر در بروکسل می گوید: "تصمیم بائودوین، پادشاه بلژیک بود. پادشاه بلژیک به خاطر روابط نزدیکش با خاندان آل سعود در سال ۱۹۷۴ وهابیت را در بلژیک به رسمیت شناخت. این امر در میانه بحران نفت در جهان فرصتی برای نمایش حسن نیت و گشایش به سوی عربستان سعودی و در نتیجه تامین جریان نفت برای بلژیک دیده می شد."
به گفته میشل پریوو: "در سال ۱۹۷۴، مسلمانان نسل اول ساکن بلژیک عمدتا کارگران معادن ذغال سنگ و دیگر صنایع از مراکش و ترکیه بودند که به آرامی شروع به سازماندهی برای دستیابی به مکانی برای نماز جماعت و ساخت مساجد کوچک کردند. آن موقع هیچ مرجعیت مذهبی جدی یا مسجدی در بلژیک وجود نداشت. دولت وقت بلژیک، در پی به رسمیت شناختن اسلام، عمارت سینکوانتنیر را در فاصله ۲۰۰ متری میدان شومان و مقر اتحادیه اروپا به عربستان سعودی داد که به مسجد جامع سینکوانتنیر بروکسل تبدیل شد و خلاء ناشی از نبود یک مرجعیت مذهبی را پر و به طور غیر رسمی به مرجع اسلامی در بلژیک بدل شد."
"این مرکز تا اواخر دهه نود میلادی که از سوی دولت بلژیک به عنوان 'هیات اجرایی مسلمانان بلژیک' به رسمیت شناخته شد، مرجعیت اسلامی در آن کشور بود. این فضا موجب شد مسجد جامع سینکوانتنیر بروکسل در اختیار حاکمان سعودی قرار بگیرد (مدیر آن یک سفیر سعودی است)."
"اگر همزمان، مراکش و ترکیه قویا می کوشیدند برای اتباع شان در دیگر کشورها نسخه حقیقی و درستی از اسلام ارائه دهند و در واقع جایی برای ایدئولوژی وهابی نگذارند، اما این امر در مورد مابقی جهان عرب صدق نمی کرد."
"امامان مراکشی تبار هم به شدت زیر نفوذ وهابی گری و دیگر نسخه های رویکرد سلفی به اسلام قرار داشتند. از این رو، در بلژیک هیچ گسستی میان رویکرد آن ها و آموزه های محافظه کارانه تبلیغ شده توسط مسجد جامع که زیر نظر عربستان سعودی فعال بود، وجود نداشت. این امر به رغم تلاش های مراکش برای نظارت بر امامان مراکشی تبار به تداوم نفوذ مسجد جامع در بلژیک منجر شد.
"تاثیر سعودی ها از طریق مسجد جامع بروکسل با انتشار و پخش مجانی هزاران کتاب مذهبی به تمام زبان ها در مساجد و مراکز اسلامی و البته توزیع کتاب هایی که مروج قرائت عربستان از اسلام بود ادامه می یافت. عربستان سعودی همچنین هزینه تحصیل بسیاری از جوانان مسلمان نسل دومی و نسل سومی را که خواهان تحصیل علوم اسلامی (به روایت سعودی ها) در مدینه بودند، تقبل می کرد."
"امروزه در بلژیک، ۹۵ درصد دروس دینی مساجد، توسط امامان جوانی تدریس می شود که در حوزه های دینی عربستان سعودی آموزش دیده اند. در میان جامعه مسلمانان تمایل فراوانی به کسب آگاهی بیشتر درباره دین شان دیده می شود، اما این گرایش عمدتا با ارائه رویکرد بسیار محافظه کارانه سلفی مورد نظر سعودی ها پاسخ داده شده است. دیگر کشورهای مسلمان توان تامین هزینه های تحصیلی دانش آموزان علوم دینی را در این ابعاد ندارند."
"مسجد جامع بروکسل در جایگاهی قرار داشته است که بتواند شماری واعظ جوان عمدتا آموزش دیده در عربستان یا تربیت شده توسط افراد آموزش دیده در عربستان را به خدمت بگیرد؛ جوانانی که در بلژیک بزرگ شده اند، محیط زندگی شان را به خوبی می شناسند، به فرانسه و هلندی صحبت می کنند، می توانند به جوانان مشاوره بدهند؛ افرادی که صدها کنفرانس در سراسر بلژیک برگزار کرده و بر درک نسل جدید از اسلام، بر خلاف فهم والدین شان از این دین، تاثیر عمده ای گذاشته اند."
"شعبه های متعددی از فعالیت های سعودی ها در بروکسل وجود دارد. 'مرکز امام بخاری' هماهنگ کننده فعالیت های فرهنگی طرفدار سعودی ها در بلژیک است. 'مرکز اسلامی و فرهنگی بلژیک' هم به مقر اروپایی 'اتحادیه جهان اسلام' بدل شده است. هدف این مرکز 'تقویت زندگی معنوی مسلمانان ساکن بلژیک' و راه اندازی مساجد و مدارس قرآنی است.
"عربستان سعودی سالانه یک میلیون یورو کمک مالی برای نگهداری و بازسازی بیست مسجد در مولنبیک بروکسل می پردازد. مسجد جامع، که هدیه پادشاه بلژیک به سعودی ها بود، امامانی چون رشید حداش، یکی از معروف ترین واعظان سلفی بروکسل، را پرورش داده است."
تهیه و تنظیم: سجاد زارع