«دیدار قریب الوقوع روحانی و اوباما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل»؛ توهم رسانه های اصلاح طلب یا انتظار برای شکسته شدن تابویی دیگر از جانب دولت اعتدالگرا؟
حافظ نیوز/ طی چند روز گذشته، تیتری از سوی یکی از روزنامه های جریان اصلاحات در فضای سیاسی کشور خبرساز شد. روزنامه آفتابیزد تیتر اول «دیدار روحانی و اوباما در سازمان ملل» (رسانههای غربی احتمال دادند) را برجسته کرد و نوشت: حال پس از توافق مهم هستهای پس از کش و قوسهای فراوان زمزمههای ملاقات روسای جمهور آمریکا و ایران به گوش میرسد. زنگ آغاز این گمانهزنیها را به نظر میرسد برخی رسانههای غربی زدهاند. دیروز در محافل رسانهای این گمانهزنی به نقل از گاردین مطرح و دست به دست چرخید.
اذعان آفتاب یزد به دنبالهروی از سناریوی رسانههای غربی در حالی است که این روزنامه در ادامه مینویسد: اگرچه این رسانه دلیل محکمی غیر از همزمانی برای احتمال این دیدار مطرح نکرده است اما به نظر میرسد خبر فوق قابل تامل است. در واقع از آنجایی که فیالحال تابو مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در مسئله هستهای شکسته شده است دور از ذهن نیست که روسای جمهوری دو کشور نیز برای باقی مسائل بین ایران و آمریکا ملاقات و گفتوگو نمایند.
این روزنامه میافزاید: هرچند گفتوگوی تلفنی روحانی با اوباما در سال ۹۲ اعتراضهای بلندمدتی در داخل را به همراه داشت اما به عقیده ناظران آن گفتوگوی کوتاه خود میتواند زمینهساز شکستن تابوی ملاقات دو رئیسجمهور شود. اکنون گمانهزنیها در این زمینه آغاز شده و امکان اینکه تابوی دیگری در دولت حسن روحانی شکسته شود وجود دارد.
روزنامه آرمان دیگر تریبون رسانه ای جریان اصلاحات نیز با تیتر «فرش قرمز نیویورک زیر پای روحانی» خواستار تابوشکنی مجدد در سفر به نیویورک و دیدار با اوباما شد و نوشت در سفر قبلی سناریوهای مختلف اعم از دیدار در راهرو یا بر سر میز شام رسمی روحانی از پذیرش دیدار درست در زمانی که همه انتظار آن را داشتند سر باز زد و در نهایت به هنگام خروج روحانی و در مسیر فرودگاه تلفن لیموزین حامل روحانی زنگ خورد و روسای جمهوری آمریکا و ایران ۱۵ دقیقه با یکدیگر گفتوگو کردند و البته برای اولین بار در تاریخ روابط ایران و آمریکا پس از انقلاب، وزرای خارجه دو کشور درحاشیه مذاکرات هستهای مستقیم و رودررو سخن گفتند، ارتباطی که تابوی مذاکرات مستقیم را شکست.... حال با رقم خوردن توافق قرن، زمینه تازهای فراهم شده است.
توهم رسانه های اصلاح طلب یا انتظار برای شکسته شدن تابویی دیگر از جانب دولت اعتدالگرا؟
باید اذعان داشت دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجی در طول دو سال گذشته، علیرغم برخی توفیقاتی که در برخی حوزه ها داشته است، در برخی دیگر از حوزه ها با انتقادات تند و تیز از جانب افکار عمومی داخل کشور و رهبر انقلاب نیز مواجه بوده است.
آنچه که مقام معظم رهبری به عنوان تبیین کننده خطوط کلی سیاست خارجی کشور از آن با عنوان «اقدامات نابجای نیویورک» در دو سال گذشته یاد کردند، ناظر به دیدار غیر منتظره و یک جانبه جواد ظریف و جان کری بود. اقدامی که پس از آن، با تماس تلفنی روحانی و اوباما مجددا تکرار شد و حال با مطرح شدن احتمال دیدار روحانی و اوباما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، این احتمال که تابوهای سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی یکی پس از دیگری در دولت ملقب به اعتدالگرایی زیر پا گذاشته شود تقویت شده است.
به راستی آیا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل دیداری میان روئسای جمهور ایران و آمریکا اتفاق خواهد افتاد و یا اینکه این گمانه زنی را باید توهم رسانه ای و بلکه آرزوی دیرینه جریان اصلاحات دانست؟
در شرایطی که بر اساس نص صریح قانون اساسی رهبر انقلاب به عنوان تبیین کننده خطوط کلی و قرمز سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی شناخته می شوند این مسئله از سوی هیچ دولت و مسئولی پذیرفته نیست که عامدانه و در حالی که از نظر صریح ایشان آگاهی دارد، مجددا اقدامی نابجا را در سطحی بالاتر رقم بزند.
در هر صورت، تا زمان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل مبحث دیدار حجت الاسلام روحانی و باراک اوباما را باید در حد شایعه و توهم رسانه ای جریان اصلاحات دانست و امیدوار بود در عرصه سیاست خارجی کشور تابویی دیگر شکسته و آرمانی دیگر زیر پا گذاشته نشود.