به گزارش
"حافظ نیوز" به نقل از العالم، "حسین ذوالفقاری" در مصاحبه با برنامه "من طهران" شبکه خبری العالم درباره آخرین نتایج تحقیقات درباره حادثه مسمومیت شماری از اتباع عربستان در مشهد گفت: درپی بررسیهایی که صورت گرفت، از نظر آزمایشگاهی معلوم شد که علت مسمومیت زائران عربستانی در مشهد، انتشار گاز ناشی از قرص برنج بود.
ذوالفقاری تصریح کرد: در بررسی های صورت گرفته از نظر قضایی، با احضار و بازداشت مدیر هتل و چهار نفر از کارکنان هتل، اعلام کردند که قرص برنجی را که تصور نمی کردند -به علت ناآگاهی و سهل انگاری- مشکلی ایجاد کند، در طبقه پنجم هتل برای کشتن حشرات موزی استفاده کرده بودند.
وی افزود: براساس نظر کارشناسان و متخصص معلوم شد که از طریق کانال کولر بخشی از آن اثرات این سم گذاشته شده در آنجا به طبقات چهارم و طبقات پایین تر هتل تسری پیدا می کند و موجب مسمومیت می شود.
ذوالفقاری گفت: با توجه به اعلام نظر وزارت بهداشت و درمان در ارتباط با اصل نوع مسمومیت، و همچنین بازجویی هایی که از مدیر هتل و کارکنان صورت گرفت، نتیجه گرفته شد که هیچ گونه عمدی از ناحیه هیچکس و گروهی و جریانی در کار نبوده است؛ بلکه در این مورد صرفا مثل خیلی از موارد دیگر، از قرص برنج استفاده شده اند.
ذوالفقاری خاطرنشان کرد: این نوع قرص برنج خطرناک است و مدیر هتل و کارکنان این موضوع را نمی دانستند. این نوع قرص ها از سال 1389 توسط وزارت بهداشت و درمان ممنوع اعلام شده است، و کسی که این نوع قرص را فروخته، شناسایی شده و اکنون تحت تعقیب قرار گرفته است.
* ترخیص اتباع عربستانی از بیمارستان
وی تصریح کرد: این نتایج نهایی است، و در حال حاضر هم چهار نفر از هتل توحید مشهد در بازداشت هستند، و کار درمانی 37 نفر هم که قرنطینه شدند و معلوم شد که مسموم شده اند، تقریبا به خوبی پیش رفت و به جز آن چهار نفر اول، خوشبختانه دیگر از آن افراد مسموم کسی فوت نکرد و تاکنون هم 22 نفر ترخیص شده اند.
ذوالفقاری افزود: هیچ دستی درکار نبوده است که بخواهد این کار را عمدی انجام بدهد یا بخواهد مشکلی بین دو کشور ایجاد بکند. از طرفی هم اطلاع رسانی برای مقامات عربستانی صورت گرفته است و کاردار آنها در آنجا در جریان روند کار قرار گرفته است.
* در هتل توحید شهروندان عربستانی بودند
وی در پاسخ به این که آیا در هتل توحید فقط شهروند سعودی اقامت داشتند و آیا شهروندان ایرانی هم بودند و چرا قربانیان این حادثه شهروندان سعودی بودند، تصریح کرد: این افراد ساعت دو و نیم صبح روز شانزدهم خرداد توسط کاروان نورالمهدی (عج) وارد فرودگاه مشهد می شوند و بلافاصله به هتل توحید منتقل و در طبقه دوم و چهارم مستقر می شوند. این اتفاق هم که می افتد کسی نمی دانسته است چون از قبل قرص برنج در طبقه پنجم برای دفع حشرات موذی کارگذاشته شده بود.
ذوالفقاری افزود: تا 23 ساعت بعد هم هیچ علائمی مشاهده نشده بود و بعد گذشت 23 ساعت از حضور زائران درهتل، علائم اولیه در برخی از افراد مشاهده می شود که این افراد را به بیمارستان منتقل می کنند و چهار نفری که فوت شدند، یک کودک دوماهه، یک کودک پنج ماهه و یک کودک هفت یا هشت ماهه و یک نوجوان 12 بودند که مقداری از نظر جسمی آسیب پذیری بیشتری داشتند، و آنها بر اثر این سم جان خود را از دست دادند.
وی تصریح کرد: در هتل توحید مشهد، زائران عربستانی مستقر بودند.
* کاردار عربستان از روند درمان آسیب دیدگان بازدید کرد
ذوالفقاری گفت: با کاردار عربستان در مشهد هماهنگی شد و ایشان آمد و دیدار و ملاقات کرد و از روند درمان آگاه شد و با خود این شهروندان عربستانی گفت وگو کرد و گزارش های اولیه به آنها داده شد و در واقع بدون هیچ گونه ممانعتی، در کل روند مسائل قرار گرفتند و همچنین قرار شد که ما گزارش کلی و نتیجه قضایی و پزشکی را از طریق وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران برای وزارت خارجه عربستان آن مقداری که لازم است، اعلام کنند.
* ایران برای زائران خارجی به ویژه زائران امام رضا (ع) احترام ویژهای قائل است
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور درپاسخ به سوالی درباره تلاش عربستان برای سوء استفاده از این حادثه و بلند شدن برخی صداها برای ممانعت از سفر شیعیان عربستان به ایران گفت: در ارتباط با این حادثه، اولا این نکته را عرض کنم که همه می دانند که هم مردم ایران و هم مسؤولان جمهوری اسلامی ایران برای زائرانی که از کشورهای دنیا به ایران و مخصوصا مشهد مقدس سفر می کنند، احترام ویژه ای قائل هستند، و زائران امام رضا (ع) جایگاه والایی نزد مردم و مسؤولان ایران دارند.
وی افزود: من چنین برداشتی ندارم که تا این لحظه مقامات سعودی، سوء برداشتی از این حادثه داشته باشند؛ چون به هرحال ما هم شفاف سازی کردهایم و پرونده هم مشخص و شفاف است و هم بررسیهای پزشکی و هم بررسیهای قضایی نشان میدهد که هیچ دلیلی وجود ندارد که عمدی درکار باشد که خدای نخواسته بخواهد یک تعداد زائری که مورد احترام و تکریم مقامات کشور و استان و مردم ایران هستند، آسیبی ببیند.
وی تصریح کرد: من تصورم این است که آنچه که برای زائران مسموم شده عربستان در مشهد انجام شد، نمونه مشابه آن برای خود ایرانی ها انجام نشده است. از نظر رسیدگی سریع و پیگیری جدی و ورود سریع مقامات.
* تشکیل تیمی متشکل از وزارت اطلاعات، بهداشت و درمان و میراث فرهنگی
ذوالفقاری تأکید کرد: تیمی را متشکل از وزارت بهداشت و درمان، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت اطلاعات ، دادستانی، وزارت امور خارجه و استانداری خراسان رضوی تشکیل دادیم و موضوع را بررسی کردیم.
ذوالفقاری اظهار داشت: پرونده، واقعا روشن و شفاف است. دلایل فنی و تخصصی و دلایل قضایی و حقوقی کاملا معلوم و محرز است که عمدی در کار نبوده است. ناآگاهی و سهل انگاری در این است که نباید از چنین قرصی برای کشتن حشرات موذی استفاده می شد و این کاملا در اظهارات مدیر هتل توحید اعلام شده است و مسؤولیت این سهل انگاری را نیز برعهده گرفته است.
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور درباره متلاشی شدن سه گروه تروریستی در ایران گفت: در برخی مناطق مرزی کشورما، به علت برخی مشکلات و کم ثباتیهایی که در برخی کشورهای همسایه وجود دارد، درطول سال های متمادی شاهد برخی اقدامات ایذائی توسط گروهک های خاصی بوده ایم که هر روز هم با اسم و نامی ظهور پیدا کرده و بعد افول کرده اند یا متلاشی شده اند و دوباره تحت عنوان دیگری فعالیت خود را از سر گرفته اند.
وی اظهار داشت: در جنوب شرق کشور در مرزهای مشترک با پاکستان در مقاطع مختلف شاهد اقدامات ایذایی بوده ایم. همواره هم در جهت برخورد با اینها اقدام شده است.
ذوالفقاری تأکید کرد: در سال 1393 و اوایل 1394 ما شاهد اقدامات موثر و به موقع از طریق دستگاه های اطلاعاتی و مجموعه قرارگاه سپاه پاسداران با نیروهای این سرزمین شامل نیروهای انتظامی، نیروهای مرزی و نیروهای اطلاعاتی در ارتباط با گروهک ها بودیم.
* جزئیات نابودی چهار تیم تروریستی در شرق کشور
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور گفت: حدود چهار تیم وابسته به گروهک ها در مقاطع مختلف در این منطقه متلاشی شدند. در اقدامی که قبل از پایان سال در سراوان صورت گرفت مقادیر قابل توجهی مواد منفجره و سلاح و مهمات از اینها به دست آمد و تعدادی از آنها دستگیر شدند.
ذوالفقاری افزود: در منطقه عمومی چابهار و به طور مشخص در منطقه نیک شهر به طرف جکیگور گروهی که برای اقدامات ضد امنیتی آمده بودند توسط وزارت اطلاعات ردیابی شد و تعدادی از آنها به هلاکت و تعداد دیگری نیز دستگیر شدند. مجموعه تلاش هایی که برای انجام اقدامات خاصی در منطقه صورت گرفت خوشبختانه با اقدام به موقع نیروهای اطلاعاتی و عملیاتی و همچنین با همکاری مردم مواجه شد.
وی اظهار داشت: اکنون در منطقه همکاری جدی وجود دارد.
* همکاری مردم سیستان و بلوچستان در برخورد با گروه های تروریستی
ذوالفقاری خاطرنشان کرد: ممکن است در نقطه ای از سرزمین کشورما یا کشورهای دیگری عناصری باشند و به صورت موردی بخواهند کار خلاف قانون انجام دهند یا جرمی مرتکب شوند یا اقدام تروریستی انجام دهند، اما به طور کلی عموم مردم، سران طوایف، روحانیون، شیعه و سنی در منطقه خوب می دانند که امنیت منطقه به همه آنها برمی گردد؛ یعنی اگر خدای ناخواسته نا امنی در منطقه ایجاد شود به ضرر همه آنها خواهد بود.
وی افزود: بنابراین، هیچ زمینه ای برای توسعه این نوع تفکر و اقدامات تروریستی در بین مردم کشورمان مخصوصا در مناطق مرزی کشور وجود ندارد، و من باید بگویم که اساسا چنین زمینه ای در مردم شریف استان سیستان و بلوچستان یا مناطق مرزی ما به هیچ وجه نیست.
ذوالفقاری اظهار داشت: در واقع باید بگوییم که اول با همکاری مردم و بعد هم تلاش نیروهای امنیتی در جهت مقابله با اینها اقدامات موثری صورت گرفت.
وی ادامه داد: در شمال غرب هم یکی دو مورد داشتیم که با اقدامات خوب وزارت اطلاعات مواجه شد و قبل از آنها بخواهند حرکت تروریستی انجام دهند دستگیر شدند و با آنها برخورد شد.
ذوالفقاری در خصوص وابستگی این تروریستها گفت: در منطقه جنوب شرق گروه جیش العدل بود که بخشی از اینها (گروهک های تروریستی) به آن و بخش دیگر نیز به گروه فرقان وابسته بودند که در آنجا با آنها برخورد شد و اقدام صورت گرفت.
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور در پاسخ به این سؤال که آیا این نگرانی وجود ندارد که گروهک تروریستی جیش العدل بخواهد مانند گروهکهای تروریستی در کشورهای مختلف با داعش بیعت کند، گفت: چنین نگرانی در منطقه ما وجود ندارد. گفتم که مردم ما گرایشی به چنین اقداماتی ندارند. من این حرف را به این دلیل می زنم که از جمله کسانی هستم که مستقیما از زبان مردم شنیده ام. مردم بلوچستان ما به طور جد خواهان امنیت منطقه هستند و با هرگونه اقدامات تروریستی مخالف اند. من به صورت عام یعنی عموم مردم حرف می زنم . بله، ممکن است چهار نفر هم در منطقه باشند که جور دیگری فکر می کنند، اما حتی خود مردم در دیدارهایی که ما با آنها داشته ایم اعلام می کنند که نباید اقدام نابخردانه و تروریستی چهار نفر را در منطقه به حساب کل مردم گذاشت و این عین عبارتی است که مردم بلوچستان به ما می گویند و امروز هم ما شاهد هستیم که چنین زمینه ای برای گرایش مردم به چنین اقداماتی وجود ندارد.
وی افزود: بلکه ممکن است نکات و مطالباتی برای توسعه منطقه وجود داشته باشد که این هم در کل کشور وجود دارد. اکنون، در شهرهای مرکزی کشورمان در برخی از مناطق، مردم مشکلاتی دارند که وقتی مسؤولان و مقامات استانی به آنجا می روند مردم از آنها درخواست می کنند که به وضعشان رسیدگی شود و مشکلاتی مانند بیکاری دارند که مطرح می کنند. این موضوعی نیست که صرفا به مناطق مرزی ما اختصاص داشته باشد.
ذوالفقاری خاطرنشان کرد: بهر حال مردم برخی نیازها و مسائل و مشکلات خود را در قالبهای مختلف اعلام می کنند آن مطالبات و نیازهای مردم بلوچستان یا دیگر شهرها مانند کردستان یا خوزستان یا مردم کرمانشاه اصفهان یا لرستان امر طبیعی و عادی در کشور ما است، اما آیا بیان این مسائل و مشکلات به معنای این است که این افراد گرایش به اقدامات تروریستی دارند؛ پاسخ این است که نه خیر ندارند.
* موفقیت نیروهای اطلاعاتی مرهون همکاری مردم منطقه است
وی افزود: در بلوچستان و کردستان مردم گرایشی به پیوستن یا اینگونه اقدامات تروریستی ندارند و قاعدتا مخالف با اینگونه اقدامات هستند و بخشی ازتوفیقات نیروهای اطلاعاتی و عملیاتی ما هم به دلیل همکاری و همراهی مردم و مخالفت مردم با هرگونه اقدام تروریستی و ناامن کنندگی در منطقه است .
ذوالفقاری درباره دلیل کم شدن تحرکات گروهک ریگی و جیش العدل و برقراری امنیت در دو سه سال اخیردر بلوچستان اظهار داشت: اشراف اطلاعاتی دوستان ما در وزارت اطلاعاتی وزارت اطلاعات ، نیروی انتظامی و هم چنین سپاه پاسداران و اقدامات عملیاتی درمنطقه و همکاری وهمراهی مردم و همسویی مسؤولان محترم پاکستان از جمله دلایل برای برقراری امنیت در این منطقه است .
* استرداد برخی از تروریستها از سوی دولت پاکستان
وی افزود: دولت و مقامات پاکستان نیز با هرگونه اقدامات تروریستی مخالفند مخصوصا در دیدارهای مشترکی که ما داریم به صراحت بدان اذعان دارند که البته ما همیشه این را گفتیم و درخواستمان این بوده اقدام ویژه تری در منطقه انجام شود، در مقاطعی نیز ماشاهد بودیم که نیروهای پاکستانی با افرادی از این گروهکها برخورد یا آنان را دستگیرکرده و درمواردی نیز آنان را مسترد کردند هم اکنون نیزاز افراد اصلی گروهکها اطلاع داریم و هماهنگی میان ما و کشور پاکستان درخصوص دستگیری آنان وجود دارد که بعد ازاینکه کارهای قضایی خود را انجام بدهند با هماهنگی در اختیار ایران نیز قرارمی دهند؛ در مجموع همراهی کشور پاکستان و هم تلاش نیروهای تامین کننده امنیت و هم همراهی مردم طبیعتا این وضعیت را بهبود بخشیده در آینده نیز این روند همراهی و هماهنگی وجود خواهد داشت .
* گروههای تروریستی و داعش تهدیدی برای کشور به حساب نمیآیند
وی در پاسخ به این سؤال که آیا داعش تهدیدی برای ایران به شمار می رود گفت : گروههای تکفیری در مناطقی که حضور پیدا کرده یا پیدا می کنند بخشی از آن به زمینه و شرایط آن مناطق بازمی گردد که البته خودشان آسیب می بینند کسانی که به نوعی کم توجهی می کنند همان مناطق بیشترین آسیب را در این چند سال متحمل شدند جمهوری اسلامی ایران از یک ثبات اجتماعی سیاسی و دفاعی برخوردار است و آنها نمی توانند به هیچ وجه تهدیدی برای ایران به شمار بروند.
وی افزود: البته همواره اقدامات ایذایی را از برخی گروهکهای مذکور را در جنوب شرق و گاهی در شمال غرب داشتیم این اقدامات در نقطه صفر مرزی و امثال آن وجود داشته و ما آن را تهدیدی جدی برای کشور نمی دانیم؛ خصوصا که توان دفاعی و امنیتی کشور بیش از این است که بخواهیم مقایسه کنیم با اینگونه گروههایی که در برخی کشورها وجود دارند اما ما هر گونه تهدید دور را نیز جدی می گیریم و برای برخورد با هرگونه ناامنی؛ آمادگیها،طراحیها و سازماندهیهای خاص خود را داریم ،بنابراین این گروهها نمی توانند تهدیدی برای ایران باشند مردم ، مسؤولان و مقامات مختلف ایران و هم چنین دستگاههای امنیتی انتظامی و دفاعی کشور کاملا مراقبت دارند و از آمادگی بالایی برخوردار بوده و کاملا اوضاع را رصد می کنند و نمی تواند تهدیدی موضوعیت داشته باشد.