به گزارش حافظ خبر، سید عباس صالحی، در اختتامیه جشنواره شعر فجر در شیراز در ابتدای سخنان خود از حضور میهمانان و شاعران از سراسر ایران و سرزمینهای فارسیزبان قدردانی کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به تاریخ و تمدن زبان فارسی اشاره کرد و گفت: ایران عزیز ما در طول تاریخ فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشته است. قدرت سیاسی ایران در دورههایی به اوج خود رسیده و در دورههایی دیگر دچار ضعف شده است. اما میتوان گفت که پس از اسلام و بهویژه از قرن سوم هجری به بعد، ما شاهد یک امپراتوری زبان فارسی بودهایم.
وی افزود: در طول قرنها، بخش وسیعی از جهان در فضای زبان فارسی و با طعم زبان فارسی زیست کرده است. در بخشهای مختلف جغرافیایی، ما این حضور را مشاهده میکنیم. ابن بطوطه میگوید در سیلان، شاه آن سرزمین که سخن فارسی میخواست بگوید، او طلب نمیدانست و من سیلانی نمیدانستم، اما با زبان فارسی با هم ارتباط برقرار کردیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش شعر در گسترش زبان فارسی گفت: به نظر میرسد بخش مهمی از این نفوذ و گستره، مرهون شعر بوده است. شعر سهم قابل توجهی در این گستره امپراتوری زبان فارسی در قرنهای متمادی داشته است. از این جهت، بایستی جایگاه شعر را در نسبتسنجی این گستره درک کرد و اگر میخواهیم بازخوانی این گذشته را داشته باشیم، از زاویه شعر بهتر میتوان آن را سنجید و فهمید.
وی در ادامه به نقش شاعران در حفظ هویت زبان فارسی اشاره کرد و گفت: نقشی که شاهنامه و شاعران داشتند در اینکه بتوانند زبان فارسی را به عنوان یک زبان اجتماعی و مدنی حفظ بکنند و گسترش بدهند، قابل توجه است.
صالحی همچنین به نقش شعر در ایجاد ارتباط و اتصال تاریخی و تمدنی اشاره کرد و گفت: کمتر زبانی را میشناسیم که هزار سال زبانی عمر برای جامعه جدید هم مفهوم باشد و امکان ارتباطی با آن داشته باشند. اما زبان فارسی امروز و دیروز با زبان نزدیک به هزار سال قبل فاصله بسیار کمی دارد و این برکت شاعرانی بوده است که با ترنمهای خویش حافظه اجتماعی و تاریخی را سرشار از واژههایی کردند که آن واژهها امروز هم برای ما آشناست.
وی افزود: نقشی که شاعران در این هزار ساله امپراتوری زبان فارسی در غنیسازی واژگانی زبان فارسی داشتند، قابل توجه است. شعر قدرت بخش زبان در این هزار ساله بوده است. در خلق واژگان جدید، در ترکیبهای تازه، در مناسبتهای نازک بینانه غیر معانی و پشتک، سهم قابل توجهی از این سرشاری واژگانی زبان فارسی که در سخنان استاد صفر عبدالله دیدیم، تقریب یا تحقیق چیز پیدا نمیکنیم که نتوانیم معادله گذاری کنیم. برمیگردد به این گفته که غنای واژگانی ساده شعر فارسی به کمک این آمده است که بتوان در زبان فارسی پویا، مانا و گسترش بخش وقت و معنا باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی سخنان خود به نقش شعر در گسترش زبان فارسی در آینده اشاره کرد و گفت: در افق آینده ارتباطی ما هم شعر میتواند همچنان به بقا، تکامل، تداوم و حیات زبان فارسی در تسلیمهای م طرف یاری کند.
وی در پایان سخنان خود از برگزارکنندگان جشنواره شعر فجر، داوران، معاونت فرهنگی خانه کتاب و میهمانان حاضر در مراسم قدردانی کرد.