به گزارش حافظ خبر، صادق زارع مهذبیه معاون سیاسی سپاه ناحیه ثارالله (ع) شیراز در جمع خبرنگاران با تأکید بر سخنان رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) درباره رسالت روشنگری و جهاد تبیین تصریح کرد: رهبر انقلاب فرمودند: شما جوانان عزیز و دانشجویان عزیز که به معنای واقعی کلمه میوه دل ملت و امید آینده این کشورید، به مسئله «تبیین» اهمیت بدهید.
مهذبیه در ادامه گفت: خیلی از حقایق هست که باید تبیین بشود. در قبال این حرکت گمراهکنندهای که از صد طرف به سمت ملت ایران سرازیر است و تأثیرگذاری بر افکار عمومی که یکی از هدفهای بزرگ دشمنان ایران و اسلام و انقلاب اسلامی است و دچار ابهام نگهداشتنِ افکار و رها کردن اذهان مردم و بهخصوص جوانها، «حرکت تبیین» خنثیکننده این توطئه دشمن و این حرکت دشمن است. هرکدام از شما بهعنوان یک وظیفه، مثل یک چراغی، مثل یک نوری پیرامون خودتان را روشن کنید.
این مقام مسئول بابیان اینکه امروز خوشبختانه میدان برای انتشار افکار باز است تصریح کرد: این فضای عمومی در کنار مشکلاتی که ممکن است به وجود بیاورد، برکات بزرگی هم دارد؛ میتوانید افکار درست را، افکار صحیح را منتشر کنید؛ پاسخ به اشکالات را، پاسخ به ابهامآفرینیها را در این فضا با استفاده از این امکان منتشر کنید و میتوانید در این زمینه به معنای واقعی کلمه جهاد کنید.
البته اصل قطعی در این باب، این است که بایستی از شیوه اخلاقی در این کار پیروی کرد. از این کاری که بعضیها در فضای مجازی یا در مطبوعات و در مقالهها و اینجاوآنجا انجام میدهند که با دشنام، با تهمت و فریب و دروغ با افکار عمومی مواجه میشوند، باید بهشدت اجتناب کرد و بایستی حقایق را با منطق قوی، سخن متین و عقلانیت کامل، همراه با زینت عاطفه و عواطف انسانی و بهکارگیری اخلاق منتشر کرد.
وی با تأکید بر اینکه امروز همه ما بایستی در این میدان حرکت بکنیم؛ تصریح کرد: هرکدام به نحوی و با سهمی که در این راه داریم. امیدوارم انشاءالله خدای متعال همه شماها را موفق کند. جوانهای ما امروز بحمدالله مجهزند؛ مجهز به فکر، مجهز به عقلانیت، مجهز به آگاهیهای فراوان و میتوانند در این زمینهها خیلی تلاش کنند. خودتان را آماده کنید، این تجهیزات را در خودتان افزایش بدهید و به معنای واقعی کلمه خودتان را مجهز کنید و در این میدان وارد بشوید.
معنای جهاد تبیین و جنگ روایتها
مهذبیه تبیین را، بیان حقیقت و از بین بردن غبار جهالت و تحریف از اذهان دانست و تصریح کرد: ذهن انسان ممکن است دچار ابهام شود، مورد تحریف قرار گیرد و دشمن یا هر فرد دیگری آن را از مسیر حقیقی و عقلانی خودش منحرف کند. به عبارتی تبیین به معنای بیتفاوت نبودن انسان نسبت به ذهنی است که به کمک نیاز دارد و باید تعلیم ببیند. مقام معظم رهبری مدظلهالعالی در موارد متعددی اساس روش اسلامی و انقلابی را تبیین دانستهاند؛ چنانکه یکی از موارد امربهمعروف و نهی از منکر نیز همین مسئله است.
وی در ادامه گفت: اگرچه رهبر انقلاب همواره قشر نخبگان و طلاب و دانشجویان را به تبیین فراخوانده بودند، اما اکنون مخاطب عام را به این امر دعوت کرده و از همگان خواستهاند در حوزه خود تأثیرگذار باشند و نسبت به شرایط کنونی جامعه و جهان بیتفاوت نباشند. از همین روست که در توصیه به پرستاران میفرماید: شما روایت کنید حقایق جامعه خودتان و کشور خودتان و انقلابتان را. شما اگر روایت نکنید، دشمن روایت میکند؛ شما اگر انقلاب را روایت نکنید، دشمن روایت میکند.
معاون سیاسی سپاه ناحیه ثارالله (ع) شیراز تبیین، بخشی از جهاد تبیین و رسالت روشنگری دانست و افزود: باید توجه داشت که هر کاری ازنظر اسلامی جهاد نیست و مهمترین عنصر جهاد به معنای اسلامی و قرآنی، تقابل با دشمن است؛ یعنی هر کاری که در تقابل با دشمن و فی سبیل الله باشد، جهاد است.
وی در ادامه گفت: جهاد یعنی تلاش در مقابله با دشمن. هر تلاشی، جهاد نیست. خیلیها تلاش میکنند، تلاشهای علمی زیادی میکنند، تلاشهای اقتصادی میکنند که خوب و بهجاست، اما جهاد نیست. جهاد، یعنی تلاشی که هدفگیری در مقابل دشمن در آن وجود داشته باشد؛ این جهاد است. در اصطلاح اسلامی و منطق اسلامی، جهاد این کاری است که در مقابل دشمن انجام میگیرد. شما اگر کار اقتصادی بکنید برای مقابله با دشمن، میشود جهاد؛ کار علمی و تحقیقی بکنید برای مقابله با دشمن، میشود جهاد؛ حرف بزنید، تبیین کنید برای خنثی کردن وسوسه دشمن، میشود جهاد؛ اینها همه جهاد است. پس مهم این است که ما عرصه جهاد را تشخیص بدهیم که در هرزمانی در چه عرصهای باید جهاد کرد. این، خیلی مهم است.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه تبیین مهمترین عرصۀ جهاد است خاطرنشان کرد: ازنظر مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) جهاد تبیین، مهمترین عرصه جهاد است؛ زیرا اکنون دشمن با هزاران دستگاه رسانهای و خبری دست به جنگ روانی زده است تا با وارونه جلوه دادن واقعیتها، رابطه مؤمنانه مؤمنین را قطع کند. ازاینرو باید با تبیین و روشنگری، حقیقتها را برای همگام بیان کرد.
وی در ادامه اظهار کرد: ما در حال یک نبرد فرهنگی، یک نبرد جنگ نرم هستیم یعنی به ما تهاجم شده؛ تهاجم نرم، آنهم با ابزارهای پیشرفته و بسیار نو و با توانایی بسیار بالا؛ به ما حمله شده. خب ما باید اول این را تصدیق کنیم، باید اول قبول کنیم که ما در حال یک جنگیم، ما موردتهاجم قرارگرفته هستیم، اگر چنانچه این شد، آنوقت بایستی همه نیرو را متمرکز کنیم در ضربه زدن به مهاجم و جلوی هجوم او را گرفتن. هدف مهاجم، آماج کار مهاجم چیست؟ فرهنگ ماست، اخلاق ماست، خانواده ماست، هویت ماست، تاریخ ماست. در مقابل، ما بایستی یک جبهه قویِ توانایی ایجاد کنیم که این جبهه بتواند پاسخگو باشد، آن جبهه متشکل از کیست؟ از هنرمند، روشنفکر، عنصر فرهنگی؛ یعنی شماها هستید، شماها و امثال شما آقایان و دوستانی که در بخش فرهنگ و در بخش هنر مشغول کار هستید.
وی با اشاره به فعالیت هزاران دستگاه دشمن برای مبارزه با اسلام و انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: جهاد تبیین بهعنوان مهمترین عرصه جهاد است.
چراکه یک روز میدان، میدان نظامی است مثل دوران دفاع مقدس، دوران دفاع از حرم؛ اینجا میدان، میدان نظامی است؛ آن روز خیلیها وظیفه را تشخیص دادند و حرکت کردند و رفتند و وظیفهشان را انجام دادند -البته واجب کفایی بود؛ واجب عینی نبود- که البته در همینجا هم هیئتها سنگ تمام گذاشتند که قبلاً عرض کردیم و بسیاری از این رزمندگان ما و شهدای ما، بچههای هیئتها بودند که رفتند و به شهادت رسیدند. یک روز عرصه علم است و جهاد، جهاد علمی است، باید علم را بالا برد؛ یک روز عرصه فعالیتهای اجتماعی است؛ یک روز عرصه خدمات اجتماعی است و خدمت به مردم. آن روزی که دشمن سعی میکند جامعه را در فشار اقتصادی قرار بدهد، برای اینکه مردم را در مقابل اسلام، در مقابل نظام اسلامی قرار بدهد؛ آن روز اگر شما خدمت اقتصادی و اجتماعی به مردم بکنید، جهاد کردهاید در مقابل دشمن؛ لکن از همه اینها مهمتر عرصه تبیین و روشنگری است، اگر روشنگری بود، همه این عرصههای گوناگون در وقت خود و جای خود وضعشان روشن خواهد شد و مزدان خودشان را پیدا خواهند کرد.
الزامات جهاد تبیین
مهذبیه بابیان اینکه جهاد تبیین در بیانات رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) دارای اصول و الزاماتی است، افزود: که باید استخراج و بیان شود. البته تبیین و روشنگری بهطور حتم به ضرر برخی افراد، گروهها و ... تمام خواهد شد و آنها نیز با تمام توان خود میکوشند با آن مقابله کنند؛ ازاینرو باید ایمان، تقوا و توکل به خدا را در وجود خود تقویت کرد؛ زیرا ایمان، تقوا و توکل بر خدا جزء اصول اساسی تبیین و روشنگری است.
وی در ادامه گفت: هر فرد در مسیر جهاد تبیین و رسالت روشنگری باید مراقب باشد که گرفتار خرافات و شایعات نشود تا در مخاطب ایجاد ناامیدی نکند؛ بنابراین تحقیق درباره مسائل، یکی از اصول اولیه رسالت تبیین است؛ زیرا بنا بر دستورات اسلامی نباید ازآنچه به آن علم نداریم، پیروی کنیم: «وَ لا تَقْفُ ما لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ»
این مقام مسئول یکی از الزامات جهاد تبیین و رسالت روشنگری، همافق و همراستا بودن محتوای ارائهشده دانست و گفت: همافقی با ولی جامعه خیلی مهم است. ازاینرو در تبیین و بیان حقیقت باید از نظرات بزرگان و اندیشمندانی همچون امام خمینی; مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)، شهید مطهری; شهید بهشتی; آیتالله مصباح; و ... بهعنوان ایده آلهای انقلاب استفاده کرد. مطالعه آثار امام; و رهبر انقلاب (مدظلهالعالی)، بهویژه آثاری که در مباحث معرفتی و سیاسی وجود دارد، موجب ارائه بهترین تبیین خواهد شد. باید مصلحتاندیشیهای راحتطلبانه را رها کرد. مصلحتاندیشی و عافیتطلبی میتواند موجب شود فرد جهاد تبیین را رها کند. جهاد تبیین تعارفبردار نیست. باید در این مسیر استقامت کرد و کوشید با صبر، مقاومت، پشتکار و توکل بر خدا غبار نشسته بر حقایق را زدود.
این فعال سیاسی دیگر الزامات جهاد تبیین را محبت قلبی دانست و گفت: از دیگر الزامات جهاد تبیین، محبت قلبی و دلی است؛ چنانکه شهید سلیمانی دراینباره فرموده است: برادران، رزمندگان، یادگاران جنگ؛ یکی از شئون عاقبتبهخیری، نسبت شما با جمهوری اسلامی و انقلاب است؛ و الله و الله و الله از مهمترین شئون عاقبتبهخیری همین است؛ و الله و الله و الله، از مهمترین شئون عاقبتبهخیری، رابطه قلبی و دلی و حقیقی ما با این حکیمی است که امروز سکان انقلاب را به دست دارد. در قیامت خواهیم دید، مهمترین محور محاسبه این است. ایجاد رابطه قلبی و دلی با امام خمینی; و مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) بهعنوان بنیانگذار و رهبری این انقلاب، موجب میشود همانند آنها فکر کنیم و مطابق جورچین که بهعنوان مقدمه ظهور چیده شده است، عمل نماییم.
معاون سیاسی سپاه ناحیه ثارالله (ع) شیراز بابیان اینکه در جهاد تبیین و رسالت روشنگری، یک سری مهارتها نیز لازم است تصریح کرد: باید مهارتهای لازم را آموخت، از قانون تبعیت و پیروی کرد و به هنگام عمل نمود. ازاینرو باید موقعیتشناس بود تا مانند توابین بعد از رخ دادن حادثه و به وجود آمدن تبعات منفی برای جامعه عمل نکنیم؛ زیرا دیر اقدام کردن و عدم موقعیتشناسی، موجب بروز خساراتی بر جامعه میشود که گاه جبرانناپذیر است.
وی در ادامه اضافه کرد: همچنین در این مسیر باید از هنر، مداومت در تکرار و عنصر عاطفه بهره برد. بحث محبت در تبیین خیلی مهم است، خیلی از مواقع بامحبت میتوان مخاطب را اقناع کرد.
موضوعات نیازمند تبیین
وی با اشاره به موضوعات نیازمند تبیین گفت: رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) موضوعاتی را برای تبیین ارائه فرمودهاند که از مهمترین آنها تبیین در مبانی و معارف دینی است که در ذیل این موضوع مباحث ذیل باید تبیین شود: اصول اساسی انقلاب اسلامی، اندیشه مقاومت، دستاوردهای انقلاب، باور و امید به آینده انقلاب، بیان واقعیتها؛ اگر ما واقعیتها را نگوییم دشمن آنها را آنگونه که خودش میخواهد روایت میکند.
معاون سیاسی سپاه ناحیه ثارالله (ع) شیراز در ادامه بیان کرد: گاهی وقتها هم حوادثی اتفاق میافتد مانند فتنه سال ۸۸ که باید بهنگام تبیین شود. برخی عناوین مهم دیگری وجود دارند که باید در آنها تبیین صورت بگیرد تا دشمن نتواند به نقشههای شوم خود دست یابد. دشمن چند واقعیت را هدف گرفته است: تطهیر رژیم پهلوی؛ رژیمی که اصلاً قابلتطهیر نیست، رژیمی که فاسد، ضعیف، وابسته، منحرف، بهشدت غیر مردمی و بهشدت سود طلب شخصی بود؛
زیرسوال بردن دستاوردهای انقلاب؛ تحریف آینده روشن انقلاب؛ و غیرقابل شکست نشان دادن خود.
هدف اصلی دشمنان از این کارهای آن است که جوان را به ناامیدی بکشانند. اگر جوان نسبت به اصل انقلاب دچار تردید شود، اگر دستاوردهای انقلاب را نادیده بگیرد،
این مقام مسئول با اشاره به سخن رهبر انقلاب و امید در دلها بیان کرد: اگر هیچ آینده روشنی را برای خود و جامعه ملاحظه نکند و اگر دشمن آماده و قوی را هم در مقابل خود احساس کند، این جوان دیگر انگیزهای برای ادامه مسیر و مقاومت ندارد. اینجاست که جهاد تبیین اهمیتش مشخص میشود. با تبیین درست و بهنگام میتوان همه اهداف دشمن را نابود کرد. به همین جهت است که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم فرمودند ریشهایترین جهاد این است که امید در دلها حکمفرما باشد.
این فعال سیاسی با تأکید بر اینکه هر فردی وظیفهای در جهاد تبیین دارد بیان کرد: هر یک از ما میتوانیم با انجام کارهای ذیل در جهاد تبیین ننقشآفرین باشیم: گفتگوی چهره به چهره؛ تشکیل، حلقههای معرفتی، تولید محتوا در فضای مجازی و بازنشر آن، بازنشر محتواهای مفیدی که دیگران تولید کردهاند، پاسخ به شبههها در فضای مجازی و حقیقی؛ همه شبههها پاسخ دارند. بامطالعه و یا جستوجو در فضای مجازی میتوان به جوابها دستیافت، تبلیغ جهاد تبیین؛ یکی از مهمترین کارهای ما این است که خود جهاد تبیین را تبلیغ کنیم. خیلی از مردم هنوز با بیانات رهبر معظم انقلاب آشنا نشدهاند؛ به مردم بگوییم که چه وظایفی دارند و چهکارهایی میتوانند انجام دهند.
وی در پایان افزود: جهاد تبیین یعنی نسبت به ذهن غبارآلوده اطرافیانمان بیتفاوت نباشیم. یک نفر ممکن است فقط ۴ نفر دنبال کننده داشته باشد، یک کسی است که ۱۰ نفر دنبال کننده دارد، یک کسی صد نفر، یک کسی هزار نفر، یک کسی هم ممکنه دهها هزار نفر دنبال کننده در فضای مجازی و حقیقی داشته باشد. همه میتوانند نسبت به جهاد تبیین انجاموظیفه کنند.