ایران و ترکیه تمام قد به حمایت از دوحه پرداختند تا این گمانه زنی به وجود آید که محور جدیدی از متحدان در منطقه در حال شکل گیری است.
قطر؛
آینده قطر پشت درهای بسته رقم خواهد خورد؟ /تهران و آنکارا همچنان پشت سر «برادران قطری»
21 خرداد 1396 ساعت 15:00
ایران و ترکیه تمام قد به حمایت از دوحه پرداختند تا این گمانه زنی به وجود آید که محور جدیدی از متحدان در منطقه در حال شکل گیری است.
به گزارش "حافظ نیوز"،رفت و آمدهای منطقه ای بیش از گذشته در جریان است، وزیر خارجه بحرین به آنکارا رفت و توصیه های اردوغان درباره قطر را پشت درهای بسته دریافت کرد، عادل الجبیر سعودی برای ادامه رایزنی ها درباره سیاست های جدید منطقه ای خود عازم پایتخت عمان شد و پادشاه بحرین نیز برای تقویت ائتلاف منطقه ای خود به قاهره سفر و با سیسی دیدار و گفت و گو کرد. این تنها بخشی از رفت و آمدهای سیاسی مقامات منطقه در یک هفته اخیر بود، رفت و آمدهایی که پس از بحران قطر پیام تشکیل محورهای جدید ائتلاف و همکاری در منطقه را نشان می دهد.
بحران قطر وارد دومین هفته خود شده است، عربستان به همراه متحدان ریز و درشتش در حاشیه خلیج فارس و افریقا دوحه را به سر پیچی و نافرمانی و حرکت در مسیر مغایر با منافع این کشورها متهم و تنها در عرض چندساعت شدیدترین تحریم های سیاسی و اقتصادی و ...را علیه این کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس اعمال کرد.
هرچند در نخستین روزهای پس از قهر ریاض و متحدانش همه و به ویژه دوحه در شوک فرو رفتند و گمانه زنی هایی از امکان کودتا در قطر و یا حتی حمله نظامی به گوش می رسید و دوحه تماما سکوت اختیار کرده بود اما رفته رفته هرچه از زمان آن گذشت موضع دیگر کشورهای منطقه نسبت به این بحران شفاف تر شد و از همه مهم تر دوحه نیز که دیگر سایه سنگین متحدانی را پشت سرش احساس می کرد به بیان سیاست ها و مواضعش روشن تر از گذشته پرداخت.
آنکارا و دوحه، از شب کودتا تا دفاع تمام قد از امیر
«برادران قطری»، لفظی است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در دیدار با وزیر خارجه بحرین پشت درهای بسته با آن مقامات دوحه را خطاب کرد و قول داد تا انتها در کنار آنها باقی می ماند.
رئیس جمهور ترکیه که کشورش در نقش یک متحد تمام و کمال برای دوحه درآمده است در کنار حمایت اقتصادی و نظامی از این کشور از نخستین روزهای آغاز بحران به حمایت سیاسی از دوحه پرداخت تا خاطره شب کودتا را برای امیرقطر جبران کند.
تابستان گذشته هنگامی که بخشی از نیروهای ارتش ترکیه دست به کودتا علیه حکومت رجب طیب اردوغان زدند، امیر قطر، اولین مقام خارجی بود که گوشی تلفن را برداشت و در همهمه کودتا در ترکیه و در حالی که سرنوشت اردوغان در هاله ای از ابهام بود حمایت کامل خود را از رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد.
این وفاداری امیر قطر امروز از ترکیه متحدی تمام عیار برای وی ساخته است، متحدی که در کنار ایران و دوحه محور جدیدی را در خاورمیانه به خود اختصاص داده اند.
تهران و دوحه، از اعطای حریم هوایی به قطری ها تا دفاع از رابطه با ایران
تهران- دوحه محور اصلی شورش کشورهای حاشیه خلیج فارس علیه قطر بود، روابطی که اکنون و به گفته وزیر خارجه قطر در حالی به جرم دوحه تبدیل شده است که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز برای بهبود این رابطه تلاش می کردند.
عربستان دوستی قطرو ایران را بهانه اتهامات ریز و درشت خود علیه دوحه اعلام کرد و گفت در صورتی روابط عادی خواهد شد که قطر دست از دوستی با ایران بردارد، وزیر خارجه قطر اما سیاست های این کشور را شفاف جلوی دوربین رسانه ها اعلام کرد و تاکید کرد ما خواهان رابطه مثبت با ایران هستیم، چراکه ایران یک کشور همسایه است.
دوحه همچنین تاکید کرده است که سیاست خارجی خود را تغییر نخواهد داد و می تواند سال ها در این شرایط به حیات خود ادامه دهد، قطر اغلب پروازهای خارجی اش را به آسمان ایران منتقل کرده و قراردادهای غذایی برای تامین بازار میوه و تره بارش با ایران بسته است، موضوعی که نشان می دهد قطر اگرچه متضرر اصلی این ماجراست اما حضور تهران و آنکارا سختی دوران تحریم را بر این کشور آسان کرده است.
کد مطلب: 17015