به گزارش "حافظ نیوز"،کنگره مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح دیروز سهشنبه در تالار وحدت با صحبتهای سید رضا صالحی امیری آغاز به کار کرد. این کنگره با حضور معاونان و رؤسای این وزارتخانه و همچنین محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت و حجتالاسلام والمسلمین سید محمود علوی وزیر اطلاعات برگزارشد.
ایجاد همگرایی فکری و ذهنی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هدف از برگزاری کنگره مسئولان وزارت ارشاد را ایجاد همگرایی فکری و ذهنی دانست و گفت: اخلاقگرایی در تمامی سیاستها و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضروری است. سیدرضا صالحی امیری با بیان این مطلب افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدن به قلههای تعالی و توسعه نیازمند همگرایی و همفکری است و این امر بدون تبادل نظر و انتقال تجربیات به یکدیگر امکان پذیر نیست. وی گفت: برگزاری این کنگره برای رسیدن به درکی مشترک از مسائل فرهنگی و هنری کشور ضروری بود. او یادآور شد: ما نیازمند شناخت محیط فرهنگی هستیم. باید بدانیم جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظام فرهنگی کشور کجاست. نداشتن شناخت از محیط فرهنگی منجر به سردرگمی در این محیط میشود و اندیشه، ساختار، نهاد، قوانین، اهداف و برنامهریزی و مدیریت فرهنگی باید به صورت منسجم باشد.
صالحی امیری گفت: در دستگاه فرهنگی اساس کار بر مبنای باورها شکل میگیرد. اگر در داخل دستگاه شکاف ایجاد شود منجر به اغتشاش میشود. بنابراین باید از منافع کوتاه مدت به نفع منافع بلند مدت بگذریم و همه نهادها و بخشهای مختلف وزارتخانه باید با یکدیگر رابطه همافزایی داشته باشند.
صالحی امیری با تأکید بر اینکه تعارض در سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جایگاهی ندارد، ادامه داد: باید با تعریف مرزهای فعالیتها به سوی تفاهم با یکدیگر حرکت کنیم. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت تدبیر و امید با اشاره به برخی سیاستهای این وزارتخانه در دوره جدید، گفت: ثبات و آرامش یکی از سیاستهایی است که در این دوره بر آن تأکید میشود. ثبات به معنای حرکت پویا بدون مناقشه و به منزله ایجاد بسترهای مناسب برای انجام فعالیتهای فرهنگی است.
وی تصریح کرد: در محیط پر از مناقشه نمیتوان کار فرهنگی انجام داد. محیط فرهنگی باید محلی آرام باشد. ثبات و آرامش به معنای عقب نشینی و تسلیم شدن نیست بلکه به معنای عقلانیت است.
صالحی امیری در عین حال افزود: زمین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نباید محل مناقشه سیاسیون باشد. این وزارتخانه نهادی مقدس است و وارد حوزههای سیاسی نخواهد شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه همه کشور تهران نیست، ادامه داد: با هرگونه تبعیض مخالفیم. در مسیر عدالت حرکت میکنیم. عدالت به معنای توزیع عادلانه فرصتها و منابع برای آحاد ملت است. صالحی امیری با تأکید بر تنوع و تکثر ادامه داد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد سلامی تنوع و تکثر را با پذیرش حرکت در دایره اسلام، انقلاب، امام و رهبر معظم انقلاب به رسمیت میشناسیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه بر اخلاقگرایی در تمامی سیاستها و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد.
توسعهیافتگی؛ یک هدف
در ادامه مراسم محمدباقر نوبخت اظهار داشت: برنامه ایجاب میکند که از مسئولیت سازمانیام سخن بگویم و آنچه را که ما در سازمان برنامه و بودجه دنبال میکنیم در بخش فرهنگ و ارشاد عنوان کنم. وی گفت: مسئولیتی که به ما در این سازمان تأکید شد، تصدی توسعه در جمهوری اسلامی ایران است. هر مطالبهای شما از من داشته باشید، میتواند در ذیل سر فصل توسعه عنوان شود و این مسئولیت توسعه به سازمان برنامه و بودجه واگذار شده است. وقتی رئیس جمهوری این امر را ابلاغ کرد؛ اصلاً برایم قابل تفسیر نبود و من با تمام وجود معتقد بودم که توسعه سازمان به سازمانی مربوط است که حقیر، جزئی از آن هستم.
وی گفت: وقتی نسل اول توسعه پردازان از توسعه میگفتند، تصور میشد که اگر ثروتی تولید شود، میتواند باعث کاهش آلام شود و وقتی که این اتفاق نیفتاد نسل دوم نظریهپردازان گفتنند توسعه فقط تولید ثروت نیست؛ بلکه توسعه توزیع عادلانه آن است.
سخنگوی دولت اظهار داشت: امروز ایدههای جدیدتری در امر توسعه شکل گرفته و جمهوری اسلامی یکی از مترقیترین نگاهها را در این زمینه دارد. مفهوم توسعه به درون آدمها رفت. به این شکل که انسان محور توسعه است و هر کسی دارای استعدادهای مختلفی است. نوبخت گفت: توسعهیافتگی یک هدف است و مهم این است که چه کنیم توسعهیافته شویم. وقتی میتوانیم به یک جامعه توسعهیافته بگوییم که جامعه نه تنها در اقتصاد، بلکه در امر علم و فناوری هم پیشرفته شود. توسعه سیاسی ابعاد خاص خود را دارد و برای جمهوری اسلامی ایران موضوع دفاع و امنیت ملی مهم است. وی گفت: امنیت جزو یکی از مهمترین فاکتورهای توسعه است؛ اما بعد دیگر توسعه که زیربنای توسعه هم است، فرهنگی است. ما فرهنگ را بهعنوان یک زیرساخت میدانیم.اگر فرهنگ جایگاه خود را نداشته باشد، ما هیچگاه توسعهیافته نمیشویم. بودجه در معنای قانونی یک برنامه یک ساله است که قابلیت پنج تا هفت ساله شدن را دارد.
او تصریح کرد:تورم در دوره ما از چهل درصد به زیر ده درصد تقلیل داده شد. در این دولت چهل درصد به بودجه اضافه شد؛ یعنی سالی حدود ده درصد. هم در بخش عمرانی و هم در بخش جاری. وی گفت: بودجه جاری ما نخست در بحث امور اجتماعی یعنی کمیته امداد، بهزیستی و بعد از آن صرف آموزش پرورش و فرهنگ شد. بودجه فرهنگ در این دولت پنج هزار میلیارد تومان بود و این رقم به هفت هزار و دویست میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و درصدی از توزیع را به بخش غیر دولتی دادیم. لذا ما توجهمان به عرصه فرهنگ هست.
وی یادآور شد: این دولت هیچ کاری نکرده باشد، همین رفع اتهام که دولت انرژی هستهای را در راه نظامی صرف نمیکند، خیلی خوب است. سخنگوی دولت اذعان کرد: الان امریکا هر اقدامی انجام دهد، منزوی است؛ چون جمهوری اسلامی ایران به جای فحاشی با حوصله اثبات کرد که فعالیت هستهای ایران نظامی نیست و میتواند از قابلیتهای علمی خود بهره ببرد. وی گفت: ما به همین شکل موفق شدیم، تحریم را بشکنیم. بیش از دو میلیون و نهصد هزار بشکه نفت را توانستیم صادر کنیم.
تأثیر دوسویه امنیت و فرهنگ بر همدیگر
همچنین وزیر اطلاعات در کنگره مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امنیت و فرهنگ دو مقوله مرتبط با هم هستند و تأثیر دوسویه بر هم دارند. وزیر اطلاعات با تاکید بر این که امنیتی کردن فضای رسانه جز ضرر، چیزی ندارد گفت: رسالت وزارت اطلاعات خفه کردن گلوله ها است نه قلم ها.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات در سخنانی گفت: چنانچه فرهنگ ایمان و عبودیت بر جامعه حکمفرما شود، برکات از آسمان و زمین بر آن جامعه سرازیر میشود اما اگر فرهنگ تکذیب ارزشها و پایمال شدن آنها در جامعه حکمفرما شود به جای تقوا، بیتقوایی و به جای راستگویی و حفظ حرمتها، دروغ و حرمت شکنی با بداخلاقی و بیادبی در جامعه حاکم میشود که مطابق نص صریح قرآن، حاکمیت چنین فرهنگی باعث آسیب دیدن جامعه میشود.
وزیر اطلاعات در ادامه کار دستگاه فرهنگی را ترویج فرهنگ عبودیت عنوان کرد و گفت: کار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگسازی بر پایه این ارزش هاست چرا که حیات جامعه ایرانی در حاکم شدن این ارزشها بر جامعه است. علوی با تأکید بر لزوم حرکت در راستای رهنمودهای امام راحل(ره) و رهبر معظم انقلاب افزود: سمت و سو باید همین باشد تا جامعه بر پایه ارزشهای اخلاقی، فرهنگی تنظیم و تثبیت شود.
وی ادامه داد: ما خودمان را نیازمند رشد فرهنگی در جامعه میدانیم؛ هر چه جامعه رشد یافته باشد، امنیت درونزا خواهد یافت. وقتی در جامعهای انسانها از کرامت برخوردار باشند و شخصیت آنها آسیب نبیند و آنها احساس شخصیت کنند، دلیلی ندارد به سمت ناهنجاری و خلاف بروند.