بورس؛

نوسان صفر بورس در فاز احتیاطی

15 آذر 1395 ساعت 10:14

شاخص سهام کمتر از 5 واحد رشد کرد .


به گزارش "حافظ نیوز"،نماگر بورس تهران معاملات روز گذشته را با رشد اندک 9/ 4 واحدی به پایان رساند. شاخص کل بازار سهام در حالی با رشد ناچیز 01/ 0 درصدی همراه شد که شاخص کل هم‌وزن رشد حدود 1/ 0 درصدی را تجربه کرد. موضوعی که حکایت از توجه دوباره معامله‌گران به نمادهای کوچک‌تر بازار سهام دارد. از نکات قابل توجه روز گذشته بازار سهام، افت دسته‌جمعی نمادهای پالایشی بود. به نظر می‌رسد با وجود تقویت خوش‌بینی‌ها به رشد قیمت نفت پس از توافق اوپک، سهامداران با تردید ناشی از نوسانات نفت مواجه بوده و با احتیاط بیشتری قدم برمی‌دارند. در این میان فشار فروش حقوقی‌ها نیز افت قیمت این نمادها را تشدید کرده است. در عین حال تداوم توقف گسترده نمادها در شرایط کنونی و همچنین ابهام در پایداری رشد قیمت جهانی کالاها با توجه به افزایش سفته‌بازی چینی‌ها، فضای احتیاطی به کل بازار سیطره یافته است.

سایه احتیاط بر معاملات پالایشی‌ها
روز گذشته با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی شاهد ریزشی شدن نمادهای زیرمجموعه گروه فرآورده‌های نفتی بودیم به‌طوری که 7 نماد فعال این گروه، در محدوده منفی قیمتی به کار خود پایان دادند. این در حالی است که روز شنبه، افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی (جمعه هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت 68/ 51 دلار معامله شد) بهانه‌ای برای رشد نمادهای پالایشی شده بود. توافق اوپک برای کاهش سقف تولیدات به میزان 5/ 32 میلیون بشکه در روز (برای اولین‌بار در 8 سال اخیر) قیمت نفت را با بیشترین رشد هفتگی (2/ 12 درصد) در 15 ماه اخیر همراه کرده بود. اما تاثیرات مثبت این رخداد بر بازار سهام ایران به ویژه پالایشی‌ها، دوام چندانی نیافت و دیروز تمامی نمادهای زیرمجموعه این گروه قرمز شدند. موضوعی که از هراس ناشی از نوسانات قیمت نفت و همچنین افزایش فشار فروش حقوقی‌ها نشات می‌گیرد. به عبارت دیگر سهامداران در شرایط کنونی باتوجه به ابهام در آینده بازارهای جهانی با احتیاط بیشتری قدم برمی‌دارند.
نوسان معدنی- فلزی‌ها با دو سیگنال
اما نمادهای صادرات‌محور به ویژه سهام زیرمجموعه گروه‌های معدنی و فلزی این روزها با سیگنال مثبت ناشی از رشد شاخص دلار با رشد قیمت روبه‌رو‌ شدند. نرخ دلار که طی هفته‌های گذشته به‌صورت ثانیه‌ای رشد می‌کرد، روز گذشته به 3900 تومان رسید. رشد شاخص دلار جهانی به ارقام بیش از 100 واحدی که رکوردی جدید طی 14 سال اخیر محسوب می‌شود، از عوامل تاثیر‌گذار بر این گروه‌ها است (شاخص دلار از اوایل سال جاری تاکنون رشد بیش از 10 درصدی را تجربه کرده است). بر این اساس در صورت تداوم رشد نرخ ارز به ویژه دلار، محصولات تولیدی این شرکت‌ها با قیمت بالاتری به فروش رفته و سودآوری بیشتری نصیب شرکت‌های صادرات‌محور می‌شود. موضوعی که سبب می‌شود در کوتاه‌مدت شاهد کوچ بخشی از نقدینگی بازار به سمت این نمادها باشیم. این در حالی است که همچنان وضعیت آتی بازارهای جهانی با ابهام همراه است. در آخرین روز معاملاتی بازارهای جهانی (جمعه) شاهد افت محسوس قیمت‌ بودیم. در بازار فلزات، هر تن مس که پیش‌تر قله ۶ هزار دلاری را نیز فتح کرده بود، طی معاملات هفته گذشته افت زیادی داشت و به ۵۷۸۶ دلار رسید. روی نیز بیش از ۱۰۰ دلار افت کرد و به ۲۶۶۳ دلار در هر تن رسید. در این میان برخی کارشناسان قسمتی از رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی را به هیجان ناشی از سفته‌بازی چین ارتباط می‌دهند.
این کشور همواره به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی بازارهای جهانی مورد رصد فعالان اقتصادی بوده است. این در حالی است که وضعیت چین نیز تا حدود زیادی نگران‌کننده به نظر می‌رسد. این کشور پس از یک رشد اقتصادی پرشتاب وارد مرحله‌ای شده است که به اعتقاد کارشناسان دیگر نمی‌تواند رشد سریع خود را ادامه دهد. در حال حاضر دولت چین با پمپاژ پول به اقتصاد قصد دارد رشد فعلی را به‌صورت ظاهری و مجازی حفظ کند. در این میان با وجود اینکه بخشی از تقاضای این کشور حفظ شده است اما بخشی از این تقاضا به‌صورت غیر‌واقعی و به سبب افزایش سفته‌بازی در بازارهای این کشور شکل گرفته است. موضوعی که رشد قیمت‌ها در بازارهای کالایی را به همراه آورده است. این امر نیز یک بار دیگر وجود تردید و عدم قطعیت در روند بازارهای جهانی را یادآور می‌شود. بر همین اساس است که نه تنها فعالان بورس تهران بلکه فعالان اقتصادی دنیا با این سوال که تقاضای مجازی این کشور در بازارهای کالایی تا کجا ادامه یافته و چه زمانی تخلیه می‌شود، روبه‌رو‌ بوده و رفتار محتاطانه‌تری از خود نشان می‌دهند.متال بولتن در پیش‌بینی‌های خود از تعدیل قیمت‌ها در بازارهای جهانی خبر داده است. تیم تحقیقاتی این موسسه معتقدند قیمت‌ سرب اصلاح‌شده و در هفته‌های آینده به سمت 2 هزار دلار بر تن حرکت می‌کند. همچنین این تحلیلگران انتظار دارند قیمت‌ مس به نیمه پایینی کانال 5 هزار دلاری در شرایط کنونی برسد و روند مثبت خود را در سال 2017 ادامه دهد. به اعتقاد کارشناسان این بازارها طی مدت اخیر رشدهای پرشتابی را تجربه کرده‌اند و از این رو این موضوع بیش از این نمی‌تواند ادامه‌دار باشد.
توجه دوباره بازار به کوچک‌ترها
همان‌طور که اشاره شد در معاملات دیروز بازار سهام یک بار دیگر توجه معامله‌گران به نمادهای کوچک بازار جلب شد. موضوعی که می‌توان آن را در اختلاف شاخص کل و شاخص کل هم‌وزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) مشاهده کرد. این امر حکایت از عدم پایداری رشد نمادهای بزرگ‌تر و تحرک معامله‌گران در نمادهای کوچک‌تر بازار دارد. به نظر می‌رسد در شرایطی که بزرگان بازار سهام روزهای کم‌رمقی را سپری می‌کنند و ابهامات پیرامون این شرکت‌ها نیز رو به افزایش است، شرکت‌های کوچک‌تر یک بار دیگر مکانی برای جولان سفته‌بازان شده‌اند. بیشتر معاملات در این سهام با هدف کسب سود در کوتاه‌مدت انجام شده و به رشد قیمتی این شرکت‌ها منجر می‌شود. رشدی که پشتوانه‌ای بنیادی نداشته و در بسیاری موارد گویای سفته‌بازی در نماد معاملاتی این شرکت‌ها است.
توقف‌های بورسی به 72 شرکت رسید
بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از وضعیت کنونی نمادهای متوقف نشان می‌دهد تا تاریخ 14 آذرماه، در میان 327 شرکت حاضر در تابلوی معاملاتی بورس تهران، هم اکنون 72 شرکت با توقف نماد معاملاتی مواجه هستند. با وجود اینکه توقف نمادهای معاملاتی یک بنگاه اقتصادی در بازار سهام یکی از بدیهی‌ترین اتفاقات روزمره در تمامی بورس‌های مطرح دنیا است، اما نباید فراموش کرد با طولانی‌ شدن فاصله این توقف تا موعد بازگشایی و آغاز مجدد معامله در بورس، مشکلات عدیده‌ای دامنگیر شرکت‌ها، سهامداران و همچنین بازار سهام می‌شود. بلوکه شدن نقدینگی و سرمایه سهامداران در بازار سهام تنها یکی از این مشکلات است. به اعتقاد کارشناسان توقف‌های طولانی‌مدت بیش از هر چیزی به زیان سهامداران خرد است. از سوی دیگر این توقف‌ها یک فضای مبهم را در کل فضای معاملات بورس ایجاد می‌کند.
بورس از دریچه آمار
نماگر بورس تهران معاملات روز یکشنبه را با رشد 9/ 4 واحدی به پایان رساند و در سطح 80 هزار و 64 واحدی قرار گرفت. روز گذشته (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) شاهد دادوستد 711 میلیون سهمی در حدود 54 هزار نوبت معاملاتی بودیم تا ارزش کل معاملات این روز بازار سهام به حدود 187 میلیارد تومان بالغ شود. معاملات مثبت در نماد معاملاتی شرکت‌های سرمایه‌گذاری غدیر، فولاد مبارکه اصفهان، معدنی و صنعتی گل‌گهر و پتروشیمی خارک سبب شد تا شاخص کل بورس در مسیر صعودی قرار گیرد. در مقابل تاثیر منفی نماد معاملاتی شرکت‌های پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تهران مانع از رشد بیشتر شاخص شدند.عنوان بیشترین افزایش قیمت در این روز به ترتیب به نام نماد معاملاتی شرکت‌های فرآورده‌های تزریقی ایران، سیمان صوفیان، شیمی دارویی داروپخش و مهندسی نصیرماشین ثبت شد. در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های صنایع شیمیایی سینا، ریخته‌گری تراکتورسازی ایران، کابل البرز و قند هکمتان بیشترین کاهش قیمت یکشنبه بورس را به خود دیدند.
همچنین روز یکشنبه سهامداران برای خرید اوراق مشارکت شهرداری سبزوار، اوراق صندوق سرمایه‌گذاری پارند پایدار سپهر و سهام شرکت کشت و صنعت پیاذر طولانی‌ترین صف‌های خرید را به ثبت رساندند. در سوی دیگر نیز خروج گروهی از سهامداران از صندوق سرمایه‌گذاری پارند پایدار سپهر، اوراق صکوک ساخت توسعه ملی، اوراق صکوک فولاد کاوه کیش و اوراق صکوک مرابحه سایپا سبب شد تا سنگین‌ترین صف‌های فروش در این نمادها شکل گیرد. علاوه بر این سهامداران شرکت صنایع آذرآب بیشترین حجم و ارزش معاملات بازار روز یکشنبه را با دادوستد بیش از 30 میلیون سهمی به ارزش 30 میلیارد تومان در این نماد رقم زدند. همچنین دیروز شاهد جمع شدن صف‌های فروش در گروه خودرو بودیم. بر این اساس روز گذشته نمادهای فعال در گروه خودرو و ساخت قطعات با حمایت از سوی سهامداران حقیقی مواجه شدند تا فروش‌های روز شنبه در این نمادها تکرار نشود. بر این اساس در پایان معاملات روز یکشنبه بورس تهران، نیمی از نمادهای فعال در این گروه در محدوده مثبت به معاملات خود پایان دادند.
انتهای خبر/111
 


کد مطلب: 15870

آدرس مطلب: https://www.hafezkhabar.ir/news/15870/نوسان-صفر-بورس-فاز-احتیاطی

حافظ خبر
  https://www.hafezkhabar.ir