نشست لوزان سوئیس؛

تقابل موافقان و مخالفان سوریه در لوزان

25 مهر 1395 ساعت 10:24

همان طور که انتظار می رفت نشست لوزان سوئیس که برای دسترسی به توافقی درباره سوریه تشکیل شده بود بدون نتیجه خاصی پایان یافت.


به گزارش حافظ نیوز،«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه بعد از نشست گفت طرفین بر سر حفظ ارتباط میان شرکت‌کنندگان و برگزاری دور بعدی نشست در آینده نزدیک توافق کرده‌اند. وی همچنین گفت مشارکت‌کنندگان در نشست لوزان، پیشنهادهای جالب‌توجهی داشتند.

«جان کری» میزبان آمریکایی در خصوص نتیجه این نشست به گفتن این نکته بسنده کرده که «نشست لوزان، دیداری مبتنی بر تبادل‌نظر و گفت‌وگوهای صریح و بسیار سازنده بود و حتی در لحظاتی به تنش کشیده شد.»

وی گفت کشورهای شرکت‌کننده در نشست از روز دوشنبه تماس‌ها برای بحث در مورد گام‌های بعدی را از سر می‌گیرند.

«حسین جابری انصاری» معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه در بیانیه‌ای کوتاه، به مدت زمان و دستور کار مذاکرات اشاره کرده است.

انصاری گفته: «نشست بین المللی سوریه که در لوزان سوئیس برگزار می شد پس از چهار ساعت و نیم بحث و گفتگو درباره ابعاد انسانی، سیاسی و امنیتی بحران سوریه پایان یافت.»

ایران با دو کشور از کشورهایی که در لوزان نماینده داشتند یعنی آمریکا و عربستان، رابطه دیپلماتیک رسمی و علنی ندارد.

نمایندگان عربستان در محل مذاکرات اما شفاف‌تر با خبرنگاران سخن گفته و اعلام کرده‌اند که «به هیچ توافقی نرسیدیم.»

«مولود چاوش‌اوغلو» وزیر خارجه ترکیه هم گفته که کشورش در این نشست، پیشنهادهایی در خصوص آتش‌بس و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه ارائه کرده است؛ فرستاده آنکارا البته به قبول یا رد این پیشنهادها اشاره‌ای نکرده است.

وی همچنین گفته که برای رسیدن کمک‌های بشردوستانه به مردم سوریه، «جبهه‌النصره» باید سریعاً حلب را ترک کند. چاوش‌اوغلو گفته که معارضان سوری باید راه خود را از جبهه‌النصره جدا کنند.

در این نشست علاوه بر محمد جواد ظریف، وزرای خارجه روسیه، آمریکا، ترکیه، عربستان، قطر، عراق، مصر و استفان دی‌میستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه حضور دارند. این نشست به صورت غیر علنی و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد.

ابتدا قرار بود اجلاس لوزان با حضور 5 کشور برگزار شود؛ اما میخائیل باگدانف، نماینده رئیس جمهور روسیه در امور سوریه، روز جمعه در مصاحبه با خبرگزاری رسمی روسیه خبر از مشارکت ایران، عراق و مصر در این اجلاس داد.

نشست لوزان بعد از سه هفته از شکست آمریکا و روسیه در رسیدن به توافق آتش‌بس درباره سوریه برگزار شد. سایه سنگین این شکست بر مذاکرات امروز لوزان نیز سایه افکنده بود.

 ایران در ابتدای امر چندان تمایلی به شرکت در این اجلاش نداشت اما با تغییر ترکیب اعضا و  حضور عراق و مصر در این اجلاس، نظر تهران در این باره تغییر پیدا کرد.

گفته می شود سرگئی لاوروف قبل از تشکیل اجلاس حداقل دو بار با همتای ایرانی خود تماس گرفته و وی را راضی به شرکت در نشست لوزان نموده است. علاوه بر روس‌ها، فدریكا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اصرار بر حضور ایران در نشست لوزان داشت. این موضوع را سخنگوی وزارت خارجه نیز تائید می کند.

بهرام قاسمی در خصوص شرکت ایران در نشست لوزان اظهار داشت:‌ با توجه به سوابقی که از این اجلاس وجود داشت و وضع میدانی در سوریه و منطقه، احساس ما این بود که این اجلاس شاید نتواند اثرگذاری لازم را برای آتش‌بس جدی و سازنده داشته باشد. اما در نهایت با توجه به برخی گفت‌وگوها و وعده‌هایی که وجود داشت و تغییری که در ترکیب دعوت‌کنندگان در اجلاس ایجاد شد تصمیم گرفتیم با توجه به اهمیتی که برای سوریه و مسائل انسان‌دوستانه در این کشور قائلیم در این اجلاس شرکت کنیم.

عراق به عنوان مهمترین همسایه عربی سوریه و شریک این کشور در مبارزه با تروریسم و داعش است و مصر نیز بزرگترین کشور عربی به شمار می رود که در ماه های اخیر مواضعش در حمایت از دولت بشار اسد و مخالفت با عربستان سعودی خبرساز شده بود. بدون شک دعوت از مصر و عراق موجب نارضایتی عربستان و ترکیه شده است.

مصر و عراق در مسئله سوریه، دیدگاه نزدیکی به ایران و روسیه دارند و در مقابل، عربستان، اردن، قطر، ترکیه دیدگاهی نزدیک به آمریکا. هر دو طرف یعنی آمریکا و روسیه درباره نتیجه این نشست، خوشبین نیستند.

نکته جالب توجه این است که کشورهای انگلیس و فرانسه در این دور گفت وگوها درباره سوریه حذف شده اند. این دو کشور در هفته های اخیر جدال های لفظی شدیدی با روسیه درباره جنگ سوریه داشتند و مسکو و  دمشق را به ارتکاب جنایت جنگی در سوریه متهم کرده و خواستار ارسال پرونده دولت سوریه به دیوان بین‌المللی کیفری شده‌اند.

این نشست بعد از نقض آتش بس اخیر و تشدید درگیری های سیاسی آمریکا و روسیه و همچنین مواضع برخی از کشورهای منطقه ای و البته شورای همکاری خلیج فارس برای حمله به سوریه تشکیل شد. به نظر می رسد آمریکا و روسیه به نوعی وارد مرحله ای از جنگ سرد بعد از سقوط شوروی شدند که هرکدام از طرفین دیگری را به نقض تعهدات متهم می کرد.

از دیدگاه ایران و روسیه تفکیک گروه‌های غیر تروریستی از تروریستهای جبهه النصره مهمترین گره و مساله است، مساله ای که چالش اصلی برای کشورهای ترکیه عربستان و قطر نیز محسوب می شود. اما از دیدگاه جبهه مقابل موضوع بشار اسد و کمک به ترویست ها مهمترین مسئله می باشد.


کد مطلب: 15445

آدرس مطلب: https://www.hafezkhabar.ir/news/15445/تقابل-موافقان-مخالفان-سوریه-لوزان

حافظ خبر
  https://www.hafezkhabar.ir