نگاهی به نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته نشان می دهد در هر دور از انتخابات، ترکیب مجلس شورای اسلامی بعضا تا 70 درصد دستخوش تغییر شده و بسیاری از نمایندگان، در دورهای آتی از راهیابی به مجلس باز می مانند.
اصولگرایان پیروز انتخابات هفت اسفند بوده اند یا اصلاح طلبان؟/ آیا دولت «اعتدالگرا» می تواند مجلسی همسو با خود تشکیل دهد؟
12 اسفند 1394 ساعت 19:12
نگاهی به نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته نشان می دهد در هر دور از انتخابات، ترکیب مجلس شورای اسلامی بعضا تا 70 درصد دستخوش تغییر شده و بسیاری از نمایندگان، در دورهای آتی از راهیابی به مجلس باز می مانند.
حافظ نیوز/ سرویس سیاسی برگزاری انتخابات 7 اسفندماه و روشن شدن تدریجی نتیجه انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم نیز سرانجام به حماسه ای دیگر در تاریخ انقلاب اسلامی تبدیل شد.
فارغ از آنکه مردم به کدام گرایش سیاسی در انتخابات رای داده اند، نفس حضور گسترده مردم در پای صندوق های رای که نسبت به انتخابات پیشین مجلس، از رشدی چشمگیر برخوردار بود در نوع خود قابل تامل و یک پیروزی چشمگیر به شمار می رود.
تداوم رای ایرانیان به اصولگرایی؟
و اما بر اساس گزارش جدول منتشر شده در خبرگزاری های رسمی آن چه که از آمار نهایی انتخابات و نامزدهایی که به صورت قطعی جواز ورود به بهارستان را کسب کردهاند یا به دور دوم رسیدهاند نشان از آن دارد که در مقابل 111 اصلاح طلب پیروز انتخابات در سراسر کشور 153 اصولگرا به مجلس راه یافتهاند؛ این در حالی است که در شهر تهران، بنا بر آمار منتشر شده لیست مشترک اصلاح طلبان و اعتدالگرایان حائز بیشترین کرسی مجلس شده اند و در واقع هر 30 نفر این لیست، به مجلس شورای اسلامی راه یافته اند؛ اتفاقی که قطعا در نوع خود اگر نگوییم بی نظیر باید بگوییم کم نظیر است.
بلوغ سیاسی در کلانشهرها
نگاهی به ترکیب رای در کلانشهرهایی چون تهران و شیراز، نشان می دهد پراکندگی آرا در این شهرها علیرغم تنوع و گستردگی نامزدهای حضور در انتخابات، بسیار کمتر از دوره های پیشین بوده و مردم در کلانشهرها، بیش از هر چیز به لیست گرایی روی آورده اند.
به عنوان نمونه، در کلانشهر تهران، هر 30 نفر نخست انتخابات بیش از 25 درصد آرا را به خود اختصاص داده اند و به طور مستقیم به مجلس شورای اسلامی راه یافته اند، این در حالی است که در انتخابات های پیش، پراکندگی آرا در کلانشهرها بسیار زیاد بوده و بعضا 5 نفر در کلانشهری چون تهران، در دور نخست به مجلس شورای اسلامی راه میافتند.
در هر صورت، اقبال مردم به لیست های سیاسی را باید فصل جدیدی در مناسبات سیاسی کشور به شمار آورد و امید داشت اقبال عمومی مردم به لیست هایی که خاستگاه مشخص فکری و سیاسی دارند، به انتخاب آگاهانه مردم منجر شود.
خانه تکانی در پارلمان؟
نگاهی به نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته نشان می دهد در هر دور از انتخابات، ترکیب مجلس شورای اسلامی بعضا تا 70 درصد دستخوش تغییر شده و بسیاری از نمایندگان، در دورهای آتی از راهیابی به مجلس باز می مانند.
در عین حال، این سنت همیشگی در تغییر ترکیب و آراء نمایندگان ملت از دید بسیاری از روزنامه ها و رسانه های اصلاح طلب به گونه دیگری تفسیر شده است!
روزنامههای این جریان سیاسی طی چند روز اخیر بر پیروزی قاطع اصلاح طلبان متمرکز شدند تا نشان دهند که اصلاح طلبان ریاضیات جدیدی را کشف کرده و معیار عمل خود قرار دادهاند.
به عنوان نمونه روزنامه اعتماد در گزارش یک روز یکشنبه خود از خانه تکانی در پارلمان خبر داد و روزنامه شرق نیز با تکیه بر آمار اولیه تهران و ادعای پیروزی لیست اصلاحطلبان در این شهر از پیروزی قاطع در کل کشور سخن گفت!
روزنامه آرمان نیز با تکیه بر نتایج اولیه انتخابات خبرگان فریاد پیروزی سر داد تا برای مخاطبان خود این را اثبات کند که در سراسر کشور مردم به اصلاح طلبان رای دادهاند.
بر این اساس و برای اصلاح طلبان 111 بزرگتر از 153 بوده و اقلیت مجلس میتواند لباس اکثریت پوشیده و پز دهد!
اکثریت مجلس دهم؟
حجتالاسلام نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به رأی مردم به منتقدان دولت در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: مردم در انتخابات به افرادی رأی دادند که اکثریت آنها در واقع همسو با دولت نبودند. وی افزود: اکثریت قاطع کسانی که در انتخابات مجلس دهم رأی آوردند همسو با دولت نیست و چه اصولگرایان و چه حتی اصلاحطلبانی که به مجلس راه پیدا کردهاند منتقد دولت هستند. منتخب مردم مشهد در مجلس دهم اظهار داشت: بعضیها درصدد هستند تا این مسئله را القاء کنند که نگاه مردم در انتخابات اخیر تغییر کرده که این موضوع کاملا غلط است و میتوان آن را در رأی مردم به نمایندگان مشاهده کرد.
پرویز سروری عضو شورای مرکزی رهپویان انقلاب اسلامی نیز اظهار داشت: این اولین دولت در جمهوری اسلامی است که نمیتواند در دوره اول 4 ساله خود مجلسی همسو با خود داشته باشد و این نشاندهنده این است که مردم از عملکرد دولت رضایت چندانی ندارند. وی با بیان اینکه مردم در این انتخابات هر دو خواسته رهبری را جامه عمل پوشاندند، گفت: اول حضور حداکثری بود که شاهد رکورد مشارکتی در دنیا هستیم که افتخار بزرگی برای نظام مردمسالاری دینی است که نشان داد علیرغم نقدهای جدی که به دولت وارد است، مردم به نظام عشق میورزند و بین نظام و دولت تفاوت قائل هستند.
تهیه و تنظیم: هادی صفایی
کد مطلب: 13299