به گزارش حافظ به نقل از مهر، علی باقرزاده در نشست خبری که به مناسبت سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی برگزار شد، گفت: حداقل مهارت سواد در ۱۳۰ کشور دنیا معیار خواندن و نوشتن و در برخی کشورها حساب کردن است. در ایران خواندن، نوشتن، حساب کردن و روخوانی قرآن تا سوم ابتدایی دارای سواد محسوب میشود.
باقرزاده با بیان اینکه میزان سواد در کشور ایران از طریق آمار نفوس مسکن مشخص میشود، گفت: در کشورهای پیشرفته پروژه سوادسنجی وجود دارد.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به میزان سواد در آمار نفوس مسکن سال ۹۰، بیان کرد: در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال ۳ میلیون و ۴۵۶ هزار و ۱۸۱ نفر بیسواد اعلام شد که معادل ۷ درصد جمعیت ۱۰ تا ۴۹ سال بوده است.
وی ادامه داد: از این تعداد ۴۳۰ هزار نفر از اتباع خارجی بودهاند که در پروژه جداگانهای به آنها سواد آموخته میشود. تعداد ۳۹۰ هزار نیز اطلاعات هویتی مشخصی نداشتهاند. از تعداد ۲ میلیون و ۶۰۰ هزارنفر تعداد ۴۳۲ هزار نفر پیش از اینکه باسواد شوند، وارد سن ۵۰ سال شدهاند.
باقرزاده افزود: یک میلیون و ۵۰ هزار نفر نیز از تعداد اعلام اولیه آمار باسواد شناسایی شده. تعداد ۷۹۰ هزار نفر کمسواد و تعدادی نیز فوت شدند یا آموزشناپذیر بودند که تعداد ۷۹ هزار نفر آموزشناپذیر و ۲۳ هزار نفر فوت شده بودند. در نهایت ۸۶۶ هزارنفر بیسواد باقی ماند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اضافه کرد: از بین افرادی که وضعیت سواد آنان مشخص نیست، ۵۲۰ هزار نفر آنها دارای سن بیش از ۲۵ سال هستند که علیالقاعده باید در سیستم آموزشی ثبت شده باشند که هیچگونه ثبتی یافت نشد. در نهایت ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مشخص نیست که سواد دارند یا ندارند. بنابراین ما اجازه ثبتنام نیز به این افراد ندادهایم.
وی تصریح کرد: روش الگوی شمارش برای میزان سوادسنجی را تغییر دادهایم و به جای استفاده از خوداظهاری از روش ثبتی استفاده کردهایم. تعداد کسانی که سن ۱۰ تا ۴۹ سال را دارا بودهاند، ۵۲ میلیون نفر شناسایی شدهاند که بر اساس کد ملی آنها، پوشه آموزشی ایجاد کردهایم و سوابق تحصیلی آنها جمعآوری شده است.
معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: از تعداد ۵۲ میلیون نفر، ۴ میلیون مشخصات افراد را نداریم که ۴۸ میلیون نفر باقی میمانند که ۳ میلیون نفر از آنان در آمار نفوس مسکن بیسواد شناسایی شدهاند.
وی با اشاره به عملکرد سازمان نهضت سوادآموزی تا سیام آذرماه سالجاری گفت: تاکنون ۴۰۵ هزار و ۴۶۳ نفر در فعالیت سوادآموزی ثبتنام کردهاند که معادل ۸۰ درصد برنامهای که در سال ۹۴ پیشبینی کردهایم بوده است.
باقرزاده افزود: از این تعداد ۴۰۵ هزار نفر بیسواد مطلق که معادل ۴۸.۹ درصد هستند و ۵۱ درصد آنها کمسواد میباشند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی بیان کرد: ۷۸ درصد زنان و ۲۲ درصد مردان سواد آموختهاند که فعالیت آموزشی ۵۱ درصد در شهرها و ۴۹ درصد در روستاها بوده است.
وی با اشاره به توزیع سنی نیز بیان کرد: ۱۸ هزار نفر زیر ۱۹ سال سن دارند. ۱۶ درصد بین ۲۰ تا ۲۹ سال و ۳۰ درصد بین ۳۰ تا ۳۹ سال و ۴۷ درصد بین سنین ۴۰ تا ۴۹ سال هستند.
باقرزاده خاطرنشان کرد: ۶۲۳ هزار نفر از اولیای دانشآموزان بیسواد شناسایی شدهاند که تعدادی از آنان آموزشناپذیر یا فوت شده بودند و در نهایت ۳۷۵ هزار نفر باقی ماندند که ۱۶۳ هزار نفر تحت پوشش قرار گرفتند و تا سه سال آینده تمام تعداد اعلام شده فرایند سوادآموزی را طی میکنند. ۲۰۰ هزار نفر از بیسوادان مطلق، تعداد ۹۳ هزار آنان اولیای دانشآموزان بوده که شناسایی شدهاند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به تحت پوشش قرار گرفتن کودکان زیر ۱۰ سال نیز در پاسخ به خبرنگار مهر گفت: مصوبه مجلس شورای اسلامی برای نهضت سوادآموزی تحت پوشش قرار گرفتن سنین ۱۰ تا ۴۹ سال است، اما در یکی از مصوبههای دولت که اسفندماه ۹۳ به تصویب رسید، در یکی از بندها به ما اجازه داده شد تا کودکان در معرض آسیب را با واسطه موسسات غیردولتی وارد چرخه سوادآموزی کنیم. این کودکان افرادی هستند که کودک کار، کودک بدسرپرست و ... معرفی میشدند که به دلیل مسائل اقتصادی از تحصیل باز میمانند. دولت به ما اجازه داد تا با بخش غیردولتی و وزارت کار جلساتی را برگزار کنیم تا یک کارگروه تشکیل شود تا از کودکان در معرض آسیب طی یک مکانیزم حمایت کنیم.
وی افزود: از ابتدای سال ۹۵، ۲۵ هزار کودک در معرض آسیب شناسایی شد که به آنان آموزش داده شود و ما بر اساس منابع این تعداد را اعلام کردهایم. اگر در بودجه سال ۹۵ اعتباری تامین شود، این کودکان آموزش داده میشوند، اما بحث ما حمایتی است و این کودکان باید در مدارس تحصیل کنند.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به محدودیتهایی که برای افراد بیسواد گذاشته میشود، گفت: در مصوبه دولت از ابتدای سال ۹۵ افراد بیسواد از چند امتیازی که دولت به شهروندان میدهد، محروم میشوند. میتوان به تمدید و صدور گواهینامه رانندگی اشاره کرد که ۹۳ درصد از موتورسواران، ۷۰ درصد از عابرین و ۴۵ درصد از رانندگان که تصادف میکنند، کمسواد هستند.
باقرزاده افزود: همچنین کسی که سواد خواندن و نوشتن ندارد، پروانه کسب دریافت نخواهد کرد. همچنین طرحی ارائه شده که کمیته امداد و بهزیستی موظف شوند به صورت مشترک با سازمان نهضت سوادآموزی فعالیت انجام دهند و پرداخت مستمری مشروط به حضور افراد بیسواد در سوادآموزیها باشد، البته به این مصوبه از سوی اداره تطبیق قوانین ریاست جمهوری اشکال وارد شد.
وی نیز بیان کرد: با بنیاد ICDL تفاهمنامهای را منعقد کردهایم تا مهارت استفاده از فناوریهای نوین را به افرادی که کمسواد هستند و تحصیلات زیر ۵ سال دارند، ارائه شود و این طرح در ۵ استان با تحت پوشش قراردادن ۵۰۰ نفر اجرا میشود.
باقرزاده تصریح کرد: در هفته سوادآموزی کتابت آیات نور را خواهیم داشت و افرادی که در حال تحصیل در دوره دوم سوادآموزی هستند، یک صفحه از کلامالله مجید را کتابت میکنند و ۵ نسخه قرآن کریم دستنویس تولید خواهد شد و به حرم امیرالمومنین(ع)، سیدالشهدا(ع)، آستان رضوی و حرم امام خمینی(ره) تقدیم میشود.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی بیان کرد: مسابقه انشانویسی و کتابخوانی نیز برای سوادآموزان حول محور پرسش مهر رئیسجمهور خواهیم داشت.
وی در پایان تاکید کرد: پیشرفت ما در فرآیند سوادآموزی افراد خوب بوده است، چرا که طبق اعلام یونسکو از ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ فقط یک درصد از جمعیت دنیا باسواد شدهاند، در صورتی که این درصد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال پیشرفت خوبی داشته است.