تداوم برداشت های بی رویه از دشت های فارس ، افت سفره های زیر زمینی و بروز خشکسالی های ممتد در این استان در سالهای اخیر موجب ایجاد فروچاله ها، به راه افتادن توفان نمک و مرگ تالابها و دریاچه ها در مناطقی از این استان شده است.
تداوم برداشت های بی رویه و افت بی سابقه آبها و سفره های زیر زمینی در استان فارس
5 مهر 1394 ساعت 11:40
تداوم برداشت های بی رویه از دشت های فارس ، افت سفره های زیر زمینی و بروز خشکسالی های ممتد در این استان در سالهای اخیر موجب ایجاد فروچاله ها، به راه افتادن توفان نمک و مرگ تالابها و دریاچه ها در مناطقی از این استان شده است.
حافظ نیوز/ بنا بر گفته برخی مسوولان ، استان فارس در سالهای مختلف مقام نخست را در تولید برخی محصولات کشاورزی از جمله گندم و ذرت داشت و همچنان نیز این مقام را حفظ کرده است اما همین مسوولان می گویند به دست آوردن این جایگاه به بهای نابودی سفره های آب زیر زمینی ، ایجاد فروچاله ها ، مرگ تالابها و دریاچه ها و آسیب دیدن بخشی از منابع طبیعی این استان رقم خورد که به نوعی سرمایه و ثروت ملی این سرزمین است.
این در حالی است که کارشناسان و مسوولان سازمان ها و نهادهای مسوول در زمینه مدیریت منابع آب همواره تاکید کرده اند که لازم است روشهای آبیاری و الگوهای کشت در این استان تغییر کند و روشهای نوین جایگزین مدل های قدیمی و سنتی شود در حالی که حمایت کافی برای جایگزینی این روشها از کشاورزان تاکنون نشده است .
کشاورزانی که آب را از ژرفای 400 متری زمین بیرون می کشند تا هندوانه بکارند و آن را در سر جالیز به بهای هر کیلوگرم 150 تا 200 تومان به واسطه ها بفروشند و مترصد هستند تا گندم مزارع آنها زودتر برداشت شود، جای کشت گندم و کاه و کلش آن به آتش کشیده شود و زمین برای کشت محصول بعدی سریع آماده شود ، کجا فرصت دارند تا در این زمینه آموزش ببینند یا به توصیه های کارشناسی توجه کنند.
این روال در سالهای اخیر هر سال دراستان فارس تکرار شده و هر روز سطح آبهای زیر زمینی پایین تر رفته ، کف شکنی پشت کف شکنی رخ داده و پمپ هایی قوی تر در ژرفای 400 ، 500 و گاه 600 متری چاهها کارسازی شده است و همه آبهای زیر زمینی را بلعیده و به سطح زمین آورده است .
براساس برنامه ریزی مصوب ، آبیاری تحت فشار با 85 درصد یارانه و کمک دولت و 15 درصد خودیاری کشاورز و بهره گیری از تسهیلات صندوق توسعه کشاورزی انجام می شود.
این درحالی است که کشاورزان برای اجرای آبیاری تحت فشار در مزارع برای خرید تجهیزات لازم با نوسان قیمت ها مواجه هستند ، اواخر سال گذشته لوله پلی اتیلن کیلویی 50 هزار ریال بود اما اکنون به بیش از کیلویی 85 هزار ریال رسیده است.
ضعف منابع اعتباری و نبود برنامه کاری حساب شده از سوی متولیان امر و برنامه ریزان در زمینه حفاظت از منابع آبی طی چند دهه گذشته از یک سو و همچنین فراگیری و استمرار بلای طبیعی زمینه نابودی و در واقع به سمت شوری رفتن منابع آبی شیرین را در استان فارس فراهم کرده است .
*** فارس با وضعیتی حاد تر از سایر استان ها
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس با بیان این که تداوم خشکسالی فارس را به شرایطی سخت و شکننده در تامین منابع آب رسانده و این وضعیت حادتر از سایر استان ها است بیان داشت : چاره جز این نیست که در برنامه ریزی های مدیریت مصرف و مدیریت تامین آب تجدید نظر کنیم و تداوم راهکارهای کنونی و پیشین شرایط را برای استان فارس وخیم تر و دشوار تر می کند.
خلیل رضاییان ، به شرایط تداوم خشکسالی دراستان فارس اشاره کرد و افزود : همه کشورها در شرایط خشکسالی بر روی استفاده از 60 درصد منابع آب برنامه ریزی می کنند در حالی که این نسبت در کشور ما 80 درصد است و برنامه ریزی بر روی 80 درصد از منابع آب در شرایط حاد خشکسالی ، زنگ خطری برای اقتصاد و معیشت مردم است .
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس با اشاره به این که استفاده از منابع آب زیر زمینی در برخی مناطق به آب های فسیلی رسیده است گفت : این آبها از ژرفای 500 متری زمین بیرون کشیده می شود و صرف تولید محصولاتی می گردد که متاسفانه ارزش افزوده چندانی در اقتصاد ما ندارد.
وی بیان کرد :این درست است که اقتصاد استان فارس متکی به حوزه کشاورزی است و ما نمی توانیم مردم را از تولیدات کشاورزی محروم کنیم ، اما لازم است با برنامه ریزی و ایجاد مشاغل صنعتی مرتبط و ایجاد صنایعی که بتواند معیشت روستاییان و کشاورزان را تامین کند فشار را از روی استفاده بی رویه از منابع آب برداریم.
رضاییان گفت: کشاورز با زمین اندک و سرمایه اندکی که دراختیار دارد هم نمی تواند معجزه کند ، نباید از کشاورزان انتظار داشته باشیم که خودخواسته بتوانند برنامه ریزی و روش های تولید محصولات را اصلاح کنند بلکه باید در این زمینه با ترویج و حمایت هایی که صورت می گیرد به نقطه تولید مطلوب کشاورزی با مصرف بهنیه آب نزدیک شویم.
** تالابهای فارس حال و روز خوشی ندارند
فارس از جمله استان های کشور است که از شرایط خشکسالی و بهره برداری بی رویه از منابع آبی زیرزمینی بی نصیب نمانده و دو تالاب بین المللی ' کمجان ' و ' طشک' این استان در فهرست تالاب های در معرض خطر کشور قرار گرفته است.
در فهرست جهانی موسوم به مونترو تالاب هایی ثبت می شود که دارای تغییرات اکولوژیک باشند و در معرض خطر نابودی قرار داشته باشند که شش تالاب ایران در این فهرست است.
تالاب کمجان با وسعت یک هزارهکتاردرسال 1990 به دلیل خشک شدن،کمبود آب و بهره برداری از منابع آبی برای کشاورزی و زهکشی وارد فهرست مونترو شد.تالاب طشک نیز با مساحت 126 هزار هکتار نیز در سال 1975 به دلیل ساخت سد در بالادست در این فهرست قرار گرفت.
ارژن، بختگان و پریشان هم از دیگر تالاب های بین المللی این استان نیز امروز خشکیده و زنگ خطر را برای حیات و زندگی در این دیار به صدا درآورده اند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان فارس با ابراز نگرانی از برداشت های بی رویه از منابع آب بیان داشت : چنانچه بهره برداری از منابع آب این استان مدیریت نشود باید منتظر فاجعه بزرگ زیست محیطی باشیم ، همه تقصیر ها متوجه خشکسالی و پیامدهای آن نیست ، فارس مدیریت منابع آب می خواهد.
دکتر حمزه ولوی بیان داشت : حفاظت محیط زیست تنها با مشارکت آحاد مردم جامعه امکان پذیر است.
وی ادامه داد: نباید پرداختن به موضوعات زمین و آلودگی و تخریبها به یک روز محدود شود بلکه این روز فرصت مغتنمی برای تجدید پیمان همگانی برای پرهیز از تخریب آلودگی زمین و عزم و اراده جمعی برای حفظ کره زمین است.
دکتر ولوی همچنین گفت: متاسفانه توسعه نامتوازن و بی رویه بدون توجه به ظرفیت های زیست محیطی آسیبهای جدی به محیط زیست وارد کرده است بهره برداری های بی رویه از منابع آب و خاک بخصوص منابع تجدید ناپذیر و از طرفی آلودگی آب و خاک به شدت آینده زمین را که تنها کره مسکونی است تهدید می کند .
ولوی اضافه کرد : مهمترین موضوع زیست محیطی استان فارس موضوع بهره برداری ناصحیح از منابع آب است که امروزه می توان از آن به عنوان چالش اساسی نام برد .
وی گفت :تمام تالابهای استان خشک شده اند و وضعیت آبگیری سدهای استان نیز مطلوب نیست،این نتیجه رفتار نامناسب ما به منابع آبی استان و برداشت بی رویه از این منابع محدود است.
وی اضافه کرد: اما همه تقصیر را بر دوش پدیده طبیعی به نام خشکسالی گذاشته ایم و از طرفی آنچنان که باید در توسعه شبکه های جمع آوری فاضلاب و ایجاد تصفیه خانه ها اقدام موثری نداشته ایم.
ولوی گفت :گر چه زحمات زیادی کشیده شده اما همگان واقفند که کارهای انجام شده کافی نیست و این نیاز به اراده جمعی و مدیریت جهادی دارد و باید ورود آلاینده های ناشی از فاضلابهای صنعتی ،خانگی ،سم و کود و...به شدت کنترل شود .
استان فارس اکنون 925 هزار هکتار از سطح زیر کشت محصولات زراعی و 402 هزار هکتار باغهای مثمر دارد و گفته شده که از مقام نخست پوشش جنگلی در کشور و همچنین رتبه های برتر تولید اغلب محصولات زراعی و باغی کشور برخوردار است.
*** 250 میلیون متر مکعب حقابه نیاز واقعی بختگان و طشک
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس همچنین گفت: مطابق شرایط کنونی و شدت خشکسالی، احیای بختگان به تخصیص حداقل 250 میلیون مترمکعب حق آبه نیاز دارد.
دکتر ولوی با بیان اینکه تالاب بین المللی بختگان از جمله تالاب های در معرض تهدید کشور است، افزود: اتخاذ سیاست های نادرست در زمینه مدیریت آب حوضه منجر به زوال این اکوسیستم ارزشمند و به تبع آن مواجه شدن معاش جوامع انسانی حاشیه تالاب با تهدید شده است.
وی با اشاره به سابقه پیگیری های محیط زیست استان برای تخصیص حق آبه بختگان از سد درود زن، گفت: بنا به پیگیری های صورت گرفته میزان 20 و 50 میلیون مترمکعب حق آبه به بختگان تخصیص داده شده است که این میزان به هیچ عنوان کافی نیست و بر طبق شرایط کنونی و شدت خشکسالی، احیای بختگان نیاز به تخصیص حداقل 250 میلیون مترمکعب حق آبه دارد.
ولوی مسدود کردن چاه های غیرمجاز، استفاده از محصولات با نیاز آبی کمتر و استفاده از روش های آبیاری نوین، کاهش سطح زیر کشت و تغییر الگوی کشت استان را از جمله ضرورت های احیای این تالاب برشمرد و گفت: به رغم همه محدودیت ها، محیط زیست استان تلاش کرده است با انجام اقداماتی همچون پیگیری تخصیص حق آبه تالاب، تثبیت مرزها و حدود مستثنیات و همچنین لایروبی کانال های چشمه ها و ورودی تالاب ها گام هایی برای احیای این اکوسیستم ارزشمند بردارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس انجام فعالیت های آگاهی رسانی راکه نتیجه آن تخصیص 25 میلیارد ریال از طرف دولت در سال جاری برای احیای تالاب بختگان بوده است، از دیگر اقدامات محیط زیست استان دانست و اظهار کرد: این بودجه صرف انجام مطالعه جامع حوضه و ارایه راه حل ها و اقدامات اولیه در این زمینه از جمله شکل گیری ستاد احیای تالاب های این حوزه و کارگاه های آموزشی، تشویقی و ارشادی خواهد شد.
*** افزایش بیش از 8/3 برابر سطح زیر کشت حاشیه تالاب بختگان در پنج دهه گذشته
ولوی اظهار کرد: افزایش سطح زیر کشت و مصرف آب در بخش کشاورزی حاشیه تالاب بختگان در پنج دهه به بیش از 8/3 برابر بدون توجه به ظرفیت منطقه به همراه خشکسالی چند سال اخیر، منجر به خشک شدن زیست بوم ارزشمند استان شده که تبعات آن دامنگیر مسایل اجتماعی و اقتصادی استان نیز شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به اینکه میانگین بلندمدت حجم ورودی آب به تالاب بختگان 728 میلیون مترمکعب است که از این میزان 428 میلیون مترمکعب از رودخانه های کر و سیوند و 300 میلیون مترمکعب از حوضه بلافصل دریاچه تامین می شود، اظهار کرد: این در حالی است که برداشت از آب های زیرزمینی در این حوضه سه هزار و 100 میلیون مترمکعب و حجم ذخیره سدها نیز هزار و 590 میلیارد مترمکعب است.
وی ضمن یادآوری این موضوع که حجم سدهای احداثی تقریبا برابر آورد سالانه رودخانه های کر و سیوند است، خاطرنشان کرد: حتی در شرایط معمول و بدون بروز خشکسالی نیز در صورت آبگیری این سطوح، آبی به بختگان نخواهد رسید.
*** ضرورت اصلاح الگوی کشت و آبیاری در فارس
مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به عدم تغییر محسوس در سیاست های کشاورزی و آبیاری استان همچون افزایش سطح زیر کشت، استفاده از روش های سنتی در کشاورزی و آبیاری، مصرف بی رویه منابع آب زیرزمینی و استفاده از الگوی کشت پرمصرف و کم بازده، اصلاح این سیاست ها را با توجه به شرایط آبی استان ضروری دانست.
ولوی خاطرنشان کرد: خشکسالی سال های اخیر منجر به آن شد که حتی 300 میلیون مترمکعب آبی که در شرایط عادی به تالاب بختگان وارد می شد، با کاهشی شدید مواجه شود.
*** تالاب بختگان
تالاب بختگان از تالاب های ایران در استان فارس است که اکنون خشک شده است.
این دریاچه زیستگاه زمستانه پرندگانی مانند فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب چلیک، مرغابی و غاز است که از روسیه و دشت های سیبری به ایران مهاجرت می کردند و همگی در حفظ بوم ساختار و محیط زیست نقش بسیار ارزنده ای داشتند.
دریاچه بختگان، باعث افزایش رطوبت هوا می شد و به علت بلند بودن ارتفاع کوه های اطراف نی ریز، رطوبت حاصله در هوای همان منطقه باقی می ماند و سبب ثمردهی درختان انجیر، بادام، رز و زیتون در کوه ها می شد که می توان به نوعی آن را آبیاری مصنوعی کوه ها نامید.
در پی کاهش ورودی آب رودخانه کر به دریاچه بختگان نی ریز مقداری از آب کر در گذشته به دلیل ساختن سد درودزن کم شده است، ورودی آب دریاچه تنها محدود به سیلاب های منطقه آباده طشک، شهرستان بختگان، خیر، نیریز، خرامه و ارسنجان شد.
در این میان پس از ساختن سد سیوند بر روی رود سیوند در تنگه بلاغی، دیگر سیلاب رودخانه سیوند نیز به رود ' کر '، نرسید و در نتیجه به دریاچه نی ریز نیز نمی ریزد.
به نظر کارشناسان وجود سه سد در بالادست تالاب بختگان بر روی رودخانه ' کر ' که منبع اصلی تامین آب آن است، موجب خشک شدن این حوضه آبی شده است.
** آبخیزداری برای کاهش صدمات خشکسالی
کارشناسان منابع طبیعی فارس در زمینه آسیب های خشکسالی ، آبخیزداری را راهکاری برای کاهش صدمات دانسته و بر این باورند که بروز عوارض خشکسالی در فارس ، اجرای پروژه های آبخیزداری در استان را حیاتی و ضروری کرده است.
این کارشناسانافزودند: سالانه میلیاردها متر مکعب آب به صورت هرز آب و میلیاردها تن خاک از طریق فرسایش در کشور هدر می رود که توسعه آبخیزداری در مناطق مختلف می تواند در تغذیه و تقویت سفره های آب زیرزمینی اثرگذار باشد.
اعتبارات اندک استانی در حوزه آبخیزداری ، امکان مهار کامل حوزه های آبخیز را فراهم نمی سازد و طرحهای آبخیزداری به صورت موردی در برخی مناطق اجرا می شود.
در صورت تامین اعتبارات لازم ، می توان در فارس سالانه در یک میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی پروژه های آبخیزداری را اجرا کرد.
حجم وسیعی از آب ها که به صورت سیلاب و روان آب بوده ، با ایجاد سدهای کوچک و پروژه های آبخیزداری جمع آوری شده و از وقوع حوادث مخرب ناشی از سیل جلوگیری و به تغذیه سفره های زیر زمینی کمک می کند.
بگفته این کارشناسان آبخیزداری در امور زیربنایی حوزه های آبخیز ، حفاظت خاک ،کنترل فرسایش رسوب،مهار سیل ، ارتقا پوشش گیاهی ، حفاظت از منابع آب و خاک و کاهش عوارض خشکسالی اثرگذار است.
طرح هایی که برای مهار آب واستفاده بهتر ازمنابع آب استفاده می شود و همچنین ساخت سد، سیل بند، هدایت آب در مسیرهای معین و آبخوانداری(مدیریت آب های روان و آب های زیرزمین) در قالب آبخیزداری می گنجد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس هم از تداوم خشکسالی و افت سفره های آب ابراز نگرانی کرد و گفت: افت آب های سطحی، کاهش آب سفره های زیرزمینی،خشکیدگی چاه های آب و پیشروی آب شور در مناطق مستعد کشت؛ کشاورزی فارس را تهدید می کند.
محمد مهدی قاسمی افزود: اگرچه همواره برخی مسوولان ، کشاورزی را عامل تهدید کننده کمبود آب اعلام می کنند ،اما طرح های آبخیزداری مورد اقبال نیستند.
بگفته وی ، طرح های آبخیزداری و آبخوان داری درذخیره سازی آب های سطحی اثرگذار است اما اعتبارات قابل توجهی به این بخش تعلق نمی گیرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس اضافه کرد: سازمان آب در قبال حفر چاه های غیر مجاز مسوول است و باید از این کار جلوگیری کند.
وی بیان داشت: جهاد کشاورزی مسوول تولید محصولات کشاورزی است اما درکنار این مسوولیت با گسترش روش های نوین آبیاری ، بهره گیری از بذرهای ارقام برتر و انتقال دانش به مزارع ، درصدد کاهش مصرف آب کشاورزی است.
قاسمی بیان داشت: آبیاری تحت فشار در 220 هزار هکتار از اراضی کشاورزی فارس اجرایی شده و با همت کشاورزان و بهره گیری ازاعتبارات یارانه ای سطح کشت بیشتری را زیر پوشش خواهیم برد.
به گفته این مسوول ، هم اکنون بهره وری آب در اراضی کشاورزی فارس بین 40 تا 50 درصد است و این میزان در سه سال آینده باید به 80 تا 90 درصد برسد.
کارشناسان و مسوولان سازمان آب منطقه ای فارس نیز می گویند : با توجه به خشکسالی های چند سال گذشته در استان و برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی شاهد افت 30 متری آب دشت های استان هستیم که این امر وضعیت بسیار نگران کننده ای را رقم زده است.
به گفته این کارشناسان استان فارس با داشتن بیش از هشت حوضه آبریز از 30 حوضه آبریز کشوری سهم بزرگی از منابع آبی کشور را داشته که متاسفانه هم اکنون وضعیت منابع آبی در استان مناسب نیست.
خشک شدن باغ های استان فارس و تبدیل کاربری های آن به موارد دیگر نیز در نتیجه بی آبی سالهای ممتد در این استان به وجود آمده است.
این کارشناسان با اشاره به اینکه استان فارس با 300 میلی متر بارندگی سالانه، سهم 10 درصدی از بارندگی های کشور را دارد، معتقدند : متاسفانه بیش از 95 درصد آب های استان در حوزه کشاورزی مصرف می شود که نیازمند بازنگری در شیوه های سنتی کشاورزی و استفاده بهینه از آب در حوزه کشاورزی هستیم.
با توجه به وضعیت بارندگی های چند سال گذشته و بروز کم آبی تعداد 22 هزار و 566 حلقه چاه، 471 دهنه چشمه و 534 رشته قنات در استان خشک شده است.
** نبود مدیریت آب و خشکسالی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان فارس هم خشکسالی را پدیده ای بلند مدت دانست و گفت : سدها تاثیر چندانی در خشک شدن تالابها ندارند ، بیشتر دلایل افزایش صدمات ناشی ازخشکسالی عدم مدیریت مصرف بهینه آب و برداشت های بی رویه است.
حمیدرضا دهقانی اظهار داشت : بسیاری از مناطق استان فارس از جمله دریاچه های کافتر ، ارژن و پریشان به خشکی گرایید در حالیکه در اطراف این تالابها و دریاچه ها هیچ سدی احداث نشده است.
وی ادامه داد : من نمی گویم سدها تاثیر کلی در خشکی تالابها و دریاچه ها ندارند اما سهمی که برای سدها در نظر گرفته شده سهم واقعی نیست ، اثرات خشکی تالابها را باید در مدیریت نادرست بهینه مصرف و برداشت بی رویه اب جستجو کرد.
دهقانی با اشاره به اینکه فارس جزو استان های پیشرو در اطلاع رسانی به مردم درباره استفاده بهینه از آب، است، ادامه داد: امیدواریم که با برنامه ریزی درست بتوانیم آب های زیرزمینی را بهنیه مدیریت کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بیان داشت: در کشور هرچه قدر تعداد چاه ها بیشتر می شوند میزان برداشت آب زیرزمینی کاهش می یابد که این موضوع نشان از آن دارد که مشکلاتی برای اقتصاد کشاورزان به وجود آمده است که با عمل به توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی در تغییر الگوی کشت ، می توانند این مسائل را برطرف کنند.
وی با اشاره به اینکه شهرستان های اقلید و آباده در سال جاری کمترین میزان بارندگی را داشته اند، گفت : حوضه آبریز بختگان و مناطق سیوند ، درود زن و ملا صدرا امسال با کم آبی مواجه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان فارس کشت بی رویه را یکی از دلایل استفاده بی رویه از منابع آب دانست و اضافه کرد: با توصیه های جهاد کشاورزی ، استانداری و آب منطقه ای قرار بود سطح زیر کشت زیر دست سد درود زن 40 هزار هکتار باشد اما آمار و بازدیدهای میدانی ما نشان می دهد که 70 هزار هکتار کشت سبز در حوزه سد درودزن داریم که با توجه به کمبود آب، به یقین قسمت عمده ای از این کشت ها از بین می رود.
این مسوول همچنین با اشاره به کاهش منابع عمومی و اعتباری دولت برای پروژه های عمرانی، بر لزوم ورود سرمایه گذاران خصوصی در این بخش برای جبران کمبود اعتبار، تاکید کرد.
*** دست کم 20 درصد از چاههای مجاز و غیر مجاز فارس باید پــُر شود
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان فارس همچنین بیان داشت : شرایط خشکسالی و کمبود آب به گونه ای است که می بایست حداقل 20 درصد از چاه های کشاورزی موجود و چاه های غیر مجاز پر شود و خواست ما از کشاورزان این است که در این زمینه خودشان داوطلب و پیشقدم شوند.
مهندس دهقانی، افزود: استان کرمان در این زمینه اقداماتی انجام داده و کشاورزان این استان خودشان پیشقدم برای پر کردن چاه ها شده اند.
وی ادامه داد:در شرایط کنونی و درشرایط بحرانی فعلی کشت شلتوک وذرت وآبیاری این محصولات با آب چاه خیانت به این مرز و بوم و خیانت به مردم است ، کسانی که آب را از ژرفای چند صد متری زمین بیرون می کشند تا گوجه فرنگی و برنج ما را تامین کنند به جامعه خیانت می کنند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان فارس اضافه کرد: فارس در ردیف سه استان بحران زده کشور از نظر منابع آب زیر زمینی قرار دارد در چنین شرایطی ما چه تعهدی داریم که گوجه و هندوانه و برنج کشور را تامین کنیم .
دهقانی با بیان اینکه فرزندان کشاورزانی که امروز این مولفه ها را نادیده می گیرند فردا به همین کشاورزان شماتت می کنند گفت : اکثر دشت های فارس ممنوعه شده و حتی برای تامین آب شرب مردم با مشکل مواجه است؛هشت سال متوالی خشکسالی رمق دشت های فارس را کشیده، اغلب دشت ها با شکاف های چند کیلومتری مواجه شده، برخی روستاها در معرض تخلیه و انتقال است در این شرایط فشار بر بخش کشاورزی خیانت است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان فارس با بیان اینکه 21 هزار حلقه چاه آب غیر مجاز در فارس وجود دارد گفت:یک هزار و 200 حلقه چاه آب در سال گذشته پر شده، پر کردن چاه های غیر مجاز اینک به یک نهضت و مطالبه عمومی تبدیل شده ، ما نیاز به همکاری بیشتر کشاورزان و معارضین داریم، در پر کردن چاه ها به معیشت خانواده ها هم توجه داریم و پر کردن چاه افرادی که با کشاورزی و باغداری معیشت خود را می گذرانند را در اولویت نداریم.
وی ادامه داد:البته در پشت نقاب معیشت افرادی هم هستند که با چاه های غیر مجاز آب برداشت می کنند ، این افراد پشت چهره کشاورز بی بضاعت پنهان شده اند در حالی که واقعیت این نیست.
دهقانی گفت:شرایط به گونه ای است که دیگر نمی توان با قول و وعده تامین آب کشاورزی وارد عرصه انتخابات شد درخواست ما از داوطلبان نمایندگی در دوره آتی این است که در این زمینه به مردم قولی ندهند ، آب یک کالای سیاسی نیست.
در هر حال تالابها و دریاچه های پریشان ، بختگان ، طشک ، ارژن ، کافتر و مهارلو به عنوان مناطق زیست محیطی ، دشت ها و اراضی مسطح استان فارس به عنوان زیر ساخت های کشاورزی و سدها و آبگیرها به عنوان منابع مهار آب حال و روز خوشی ندارند و تداوم برداشت های بی رویه از دشت های فارس ، افت سفره های زیر زمینی و بروز خشکسالی های ممتد در این استان ، فارس را در آستانه بروز یک فاجعه اقلیمی قرار داده است .
منبع: ایرنا
کد مطلب: 11035