گشایش جبهه‌های جدید در جنگ یمن و چشم انداز آن

16 شهريور 1394 ساعت 15:46

به نظر می رسد یکی از اهداف عربستان از گشایش جبهه جدید در شمال این است که یمنی‌ها را از پیشروی در استان‌های جیزان ، عسیر و نجران واقع در داخل مرزهای عربستان بازدارد و از این طریق انصار الله را به زادگاه اصلی خود در صعده بازگرداند.


 به گزارش حافظ نیوز به نقل از گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در روزهای اخیر جنگ یمن که با تجاوز هوایی عربستان و متحدان عربی اش در ۵ فروردین گذشته اغاز شد ،وارد مرحله تازه ای شده است و این تحولات به قدری با تحولات ماههای قبل متفاوت است که حتی برخی از کارشناسان معتقدند جنگ یمن تازه اغاز شده است.

علت این تفاوت این است که در ماههای گذشته تجاوز عربستان عمدتا به حملات هوایی محدود می شد و یمنی ها نیز به رهبری انصار الله به دلایل مختلف از جمله جلوگیری از تشکیل ائتلاف بین المللی علیه خود خویشتن داری می کردند و سعی می کردند نیروهای خود را تا جای ممکن از تیررس حملات هوایی مصون نگه دارند.

اما از چند هفته پیش و به طور مشخص بعد از ماه مبارک رمضان ، عربستان و امارات عربی متحد بتدریج گام‌هایی را در جنگ زمینی به یمن برداشته اند و در این راستا ابتدا به پیاده کردن نیروهای مزدور خود در عدن اقدام کردند و اکنون نیز در تلاشند جبهه های جدیدی را از مناطق شمالی در صعده باز کنند.

البته به نظر می رسد یکی از اهداف عربستان از گشایش جبهه جدید در شمال این است که یمنی‌ها را از پیشروی در استان‌های جیزان ، عسیر و نجران واقع در داخل مرزهای عربستان بازدارد و از این طریق انصار الله و حوثی‌ها را به زادگاه اصلی خود در صعده بازگرداند.

هر چند پیشروی های نیروهای مزدور وابسته به عربستان و امارات در مناطقی چون تعز پس از ارتکاب جنایت علیه ساکنان این شهر از سوی القاعده با مقاومت ساکنان بومی متوقف شد و مجبور به عقب نشینی شدند اما برخی از موفقیت هایی که نیروهای متجاوز در مناطقی همچون عدن کسب کردند آنها را به پیشروی در سایر مناطق وسوسه انداخته و حتی عبدربه منصور هادی رئیس جمهور فراری و برخی دیگر از همراهان وی را بر آن داشته است که از عملیات اشغال صنعا در چند هفته آینده سخن بگویند .

هرچند حملات عربستان و امارات از همان ابتدای تجاوز به یمن چهره ای کاملا غیر انسانی داشته و هیچ یک از اصول و معیارهای انسانی و اسلامی در این جنگ رعایت نشده است اما ابعاد گستره این تجاوز در روزهای اخیر به مراتب افزایش یافته است و علت آن این است که اکنون حملات به طور همزمان از هوا و زمین صورت می گیرد و در مواردی جنایاتی که القاعده و داعش مرتکب می شوند دستکمی از حملات هوایی عربستان به مناطق مسکونی و انبارهای مواد غذایی ندارد .

به نظر می‌رسد یکی از ملاک‌هایی که عربستان برای پیروزی در جنگ زمینی برای خود انتخاب کرده بهره گرفتن از قحطی و گرسنگی حاکم بر میلیون ها یمنی جنگ زده است. از اینرو عربستان امیدوار است به محض اشغال مناطقی از یمن بلافاصله به توزیع مواد غذایی در میان ساکنان اقدام کند و آنها را به سکوت و همراهی وادار سازد. بر همین اساس است که عربستان از یکسو به بمباران انبارهای غله و مواد غذایی در مناطق تحت کنترل انصار الله و ارتش یمن اقدام می کند و از دیگر سو به انتقال مواد غذایی به مناطق تحت تصرف و اشغال شده می‌پردازد.

این نشان می دهد که عربستان به سلاح ضد انسانی و ضد اسلامی ایجاد گرسنگی روی آورده و از این طریق میلیون‌ها یمنی جنگ زده را به گروگان گرفته است و این در حالی است که طبق اصول و قوانین حقوق بین الملل از جمله کنوانسیون‌های چهارم ژنو ایجاد هرگونه مزاحمت و آزار و اذیت برای غیرنظامیان در مناطق جنگی ممنوع است و مصداق بارز جنایات جنگی محسوب می شود .

با این حال بررسی‌های موجود حاکی از این است که عربستان با توسل به این اقدامات ضد انسانی تنها به تولید نفرت در یمن علیه خود و اعضای دولت فراری و مستعفی به رهبری عبدربه منصور هادی کمک کرده است و بیش از پیش یمنی ها را از خود رنجور و فراری داده است به گونه ایی که اکنون حتی اگر به فرض عربستان موفق به اشغال بخش هایی از خاک یمن شود برای حفظ آن مشکل خواهد داشت چرا که اکنون در یمن این باور شکل گرفته است که هرگونه همکاری با عربستان و نیروهای مزدور وارداتی در حکم خیانت به وطن است و از طرف مردم این کشور و کمیته های انقلابی بی پاسخ نخواهد ماند.

از طرف دیگر آغاز جنگ زمینی از سوی عربستان و امارات و نیروهای مزدور وارداتی موجب شده است که یمنی ها و انصار الله نیز بتدریج از راهبرد صبر استراتژیک فاصله بگیرد و به اقدام تلافی جویانه روی آورد و به موازات پیشروی نیروهای خارجی در مناطق جنوبی آنها نیز به پیشروی در استان های عسیر ، نجران و جیزان دست بزنند که در داخل خاک عربستان قرار دارد و اکنون زمزمه جدایی آنها از عربستان شنیده می‌شود .

همچنین اکنون تقریبا همه اهداف نظامی و استراتژیک در این سه استان در تیررس موشک های یمنی ها قرار گرفته است و غنایمی که یمنی ها از این مناطق بدست آورده اند به مراتب قدرت و توان دفاعی آنها را افزایش داده است.

از این رو در مجموع می توان گفت: توسل عربستان به جنگ زمینی در یمن بیش از اینکه ناشی از برتری موقعیت میدانی این کشور باشد از ضعف و تحقق نیافتن اهداف نظامی و سیاسی آن ناشی می‌شود و بر همین اساس احتمال اینکه عربستان در جنگ های زمینی آسیب ها و تلفات بیشتری را متحمل شود ، وجود دارد.

بر این اساس همچنان بهترین راه برای برون رفت عربستان از جنگ یمن پذیرش مذاکرات سیاسی توام با مسئولیت تجاوز به این کشور است و در غیر این صورت احتمال اینکه عربستان در باتلاق یمن فرو رود و در آن غرق شود وجود دارد.


کد مطلب: 10574

آدرس مطلب: https://www.hafezkhabar.ir/news/10574/گشایش-جبهه-های-جدید-جنگ-یمن-چشم-انداز

حافظ خبر
  https://www.hafezkhabar.ir