به گزارش حافظ نیوز ، در دنیای امروز کمتر کسی پیدا می شود که حداقل در یکی از شبکه های اجتماعی و فضای مجازی حضور نداشته باشد و از فقیر تا غنی همه به نحوی درگیر این فضا شده اند که بسته به استفاده افراد و فرهنگ آن می تواند زمینه ساز اتفاقات خوب و یا بد در بطن جامعه شود.
اما متاسفانه در بسیاری از موارد شاهد ولنگاری افسارگیخته ای در این فضای نامحدود هستیم که کمتر در راستای مدیریت و فرهنگ سازی نحوه استفاده از آن قدم برداشته شده است و حتی نهادهایی که به طور مستقیم نیز مرتبط با این حوزه هستند، آنچنان که باید و شاید کار نکرده و در برخی موارد نقشه راه و برنامه ای برای این فضای مهم و تاثیرگذار ندارند.
با توجه به اهمیت فضای مجازی در جامعه و در میان اقشار مختلف مردم، به سراغ علی اکبری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، عضو کمیسیون کشاورزی و دبیر تنظیم آیین نامه های داخلی مجلس رفتیم و با وی در این خصوص به گفتگو نشستیم که در ادامه می خوانید.
** با توجه به گسترش بی حد و مرز فضای مجازی که در اختیار همه قشری نیز قرار گرفته اما متاسفانه دچار ولنگاری شده و دولت و وزارت ارتباطات آنطور که باید و شاید فضا را مدیریت نمی کنند، نظر شما به عنوان نماینده مجلس در مورد اینکه بتوان از ظرفیت های بسیاری که فضای مجازی دارد به نحو مطلوب استفاده کرد و جلو ولنگاری را در این فضا گرفت، چیست؟
آنچه که گفتید واقعیت درستی می باشد و علیرغم اینکه فضای مجازی می تواند یک ظرف مناسبی برای انتقال پیام، دانش، فرهنگ سازی و ... باشد اما متاسفانه دوغ و دوشاب قاطی شده است. به ازای هرچند مطلب و خبری که درفضای مجازی منتشر می شود که بیشتر اوقات نیز کپی می باشد، شاهد هستیم که پیام های نامربوطی را نیز جابجا می کنیم و کسانی که آن پیام به دستشان می رسد، دچار یک تردید ذهنی می شوند و مشکلاتی را برایشان به وجود می آورد و این قضیه حتی در میان نمایندگان مجلس نیز دیده می شود.
به طور میانگین حدود روزی 500 تا 600 پیامک برای هر نماینده به ویژه در برهه هایی حساس همچون FATF می آید که گاهی اوقات بسیار انسان را سردرگم می کند اما باز پیامک نسبت به شبکه های اجتماعی و فضای مجازی قابل کنترل تر می باشد. متاسفانه برای استفاده از فضای مجازی فرهنگ سازی در جامعه صورت نگرفت و به یکباره این فضا در اختیار همه مردم قرار گرفت و هرکسی وارد این فضا شد و اکنون علیرغم همه پتانسیل ها و ظرفیت هایی که این فضا دارد که می شد از آن در راه درست و مطلوب بهره برد، یه یک فضایی تبدیل شده که نمی توان بر روی آن تکیه کرد و کم اعتبار می باشد.
** متاسفانه در فضای مجازی شاهد هستیم که این فضا به سمت صحنه ای برای تبلیغ و ترویج خودکشی، ضرب و شتم و انتقام گیری های ناموسی و اخلاقی رفته است، مطالبه شما به عنوان نماینده مردم در مجلس از دولت و خاصه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات برای مدیریت این فضا که به حال خود رها شده چیست؟
در جلسات غیرعلنی گاهی اوقات این قبیل مسائل مطرح می شود و تاکید نیز شده است که باید راه کارهایی برای این قبیل مسائل ارائه شود اما امکان حذف این فضا وجود ندارد که در تجربه تلگرام دیدیم که وقتی آن را فیلتر کردیم، با مراجعه به فیلترشکن و یا روش های دیگر باز مردم به آن دسترسی یافته و از آن استفاده کردند.
با تکنولوژی نمی توان مقابله کرد اما می بایست فرهنگ استفاده را مدیریت نمود که از درون خانواده شروع شده و به سایر جاها نظیر مدارس، ادارات و به ویژه دستگاه هایی که به صورت ذاتی وظیفه پایش را دارند نیز می رسد که می بایست علاوه بر بحث فرهنگ سازی، این فضا را مدیریت و کنترل نموده و برای به حداقل رساندن ناهنجاری ها و ولنگاری امکان سنجی هایی را صورت دهند.
اتفاقاتی نظیر خودکشی، ضرب و شتم و انتقام حس می شود بیشتر به دلایل رفتارهای احساسی و گاهی افراطی منجر به این قبیل مسائل می شود که ممکن است خانواده ها را حتی دچار مشکل نماید. انتظار اولیه این است که باید از درون خانواده حرکت هایی برای مقابله با جنبه منفی فضای مجازی شکل گیرد و در نهایت به مجلس می رسد. با وجود اینکه برخی از همکاران ما معتقد بر حذف و بستن این فضاها هستند اما ما معتقد به فرهنگ سازی در این زمینه و مدیریت درست آن می باشیم و طبیعی است که انسان به سمت و سویی که برای محدودیت و مانع می گذارند، کشش پیدا می کند.
** وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مرکز ملی فضای مجازی برای مدیریت و داشتن یک راهکار عملیاتی در این خصوص باید چه کاری انجام دهند و مطالبه شما از آن ها به عنوان نماینده مجلس چیست؟
می بایست در فضایی که مطلوب ما می باشد، برای مردم و مخاطبانمان جاذبه ایجاد کنیم تا از روی آوردن آن ها به شبکه ها و فضاهایی که حداقل دوست و خیرخواه ما نیستند، جلوگیری نماییم. نمی بایست انتظار داشته باشیم که همه کارها را دولت انجام دهد و همانطور که می دانید این عرصه بسیار بزرگ و نامحدود می باشد که برای تحقق آنچه که باید و درست است، جامعه می بایست راغب باشد و در ادامه تمامی دستگاه ها و سیستم می باید همراهی کامل در این زمینه داشته باشند و در عین حال مجموعه هایی همچون صداوسیما می بایست به نحوی عمل کنند که مخاطب را اقناع نمایند.
** با توجه به آنچه که گفته شد، چقدر ضرورت دارد دوره های سواد رسانه و سواد فضای مجازی برای خانوده ها گسترش یابد؟
ما اگر در هرقسمتی به آموزش توجه کنیم، لازم و می تواند بسیار اثرگذار باشد. در برخی خانوده های سنتی شاید اصلا پدر و مادر به این فضا و این قضایا ورود نکنند اما جوان را نمی توان محدود و یا این فضا را حذف کرد. به نظر من والدین می بایست با یک احساس تکلیف به این قضیه ورود پیدا کنند و در جامعه می بایست به هرشکلی که امکان پذیر باشد، این آموزش اتفاق بیفتد و در این راه از کلیه ظرفیت ها و پتانسیل هایی که می توان بهره برد، باید استفاده شود. متاسفانه برخی از خانواده های ما نمی دانند که جدای از ناهنجاری ها و مشکلات اخلاقی فضای مجازی، می تواند زمینه ساز آسیب های جسمانی را نیز فراهم آورد.
** با در نظر گرفتن سخن اخیر رهبر معظم انقلاب درمورد فضای مجازی در دیدار مردم قم که گفتند از فضای مجازی برای تو مقابله با دشمن باید استفاده کرد، برداشت شما از این سخن و کاری که می بایست در راستای آن انجام داد، چیست؟
حدود 7 میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی می کنند که ارتباط ما با آن ها بسیار کم است. در این میان شاید کمتر از یک درصد آن ها مخالف نظام و دشمن ما بوده و یا دارای جرم و جنایتی شده باشند و مابقی دوستدار و علاقه مند به ایران هستند که در اتفاقاتی همچون جام جهانی و یا المپیک شاهد حضور و حمایت بسیاری از ایرانیان خارج از کشور در محل مسابقه هستیم که گواه بر علاقه و دوستی آن ها نسبت به کشورشان است و می بایست از این ظرفیت به شکل مطلوبی بهره برد، فضا را باز کرده، ارتباط را افزایش دهیم و حتی از آن ها برای آمدن دعوت شود و در این کار از پتانسیل فضای مجازی می توان به نحو بسیار مطلوبی بهره برد. از طریق شبکه ها و فضای مجازی می توان جلوی تبلیغاتی که علیه ایران در راستای شیعه و اسلام هراسی صورت می گیرد را گرفت و به همه دنیا اسلام و شیعه واقعی را نشان دهیم و همین فضای مجازی خود یک ابزار قدرتمند و یک فرصتی است که می توان از آن بهترین بهره را برد. ما توانمندی های بسیاری داریم که می توان از طریق همین شبکه ها و فضای مجازی به گوش همه جهانیان برسانیم. آموزه ها دینی و فرهنگ غنی ما نیز در این راه می تواند به کمکمان آمده و پاسخگو باشد.
منبع: خبرگزاری علم و فناوری